Kinek ne lennének olyan emlékei, amikor egy szép, felhőtlen éjszakán együtt nézte valakivel a csillagokat? Ezt az idilli képet nem véletlenül dolgozta már fel annyi film, megannyi kép: ez a közös élmény kortól, nemtől, származástól független. Ezt a feledhetetlen és meghatározó élményt hozza el nekünk a szobába Farkas Anna grafikus és Batisz Miklós belsőépítész Starry Light nevű lámpájukkal.

Farkas Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1996-ban tervezőgrafika szakon. 1999-ben alapította meg az Anagraphic stúdiót, melynek fő profilja kiadványok, logók, emblémák és arculatok grafikai tervezése. Munkái a legnevesebb hazai és nemzetközi szakmai kiadványokban szerepelnek. 2006-ban néhány kollégájával közösen létrehozta a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságát (MATT), melynek jelenleg is elnökségi tagja.

Farkas Anna

Farkas Anna

Látni akartam a csillagokat!

Az Anagraphic lámpája, a Starry Light a csillagokat hozza le nekünk. Az alapötlet 2011-ben született, amikor Anna a budapesti 2500 Watt című kiállítására elkészítette egyedi lámpabúra tervét. A lámpa különlegessége, hogy a burába fúrt, pontosan elhelyezett lyukakon át, a fény a mennyezetre rajzolja az éjszakai égbolt csodáját. A nagy érdeklődés ellenére a kisszériás gyártás mellett döntöttek, ám a neheze még csak ekkor következett. A lámpabúra már megvolt, de ehhez egy tökéletesen megfelelő fényforrást kellett találni. Végül egy évnyi fejlesztőmunka után saját LED-fényforrást alkottak, amely lefelé és felfelé különböző erősségű és irányú fényt bocsát ki, így biztosítva megfelelő fényviszonyokat a csillagok kivetítéséhez. A tervezés során gondoltak a csillagképekben kevésbé járatosakra is, így a búra belső oldalára segítségként összekötve felrajzolták a csillagképeket.

starry-light-csillagos-egbolt-lampa

A Starry Light 2013-ban a The London Design Festival keretében mutatkozott be először nemzetközi porondon és hatalmas sikert aratott. A magyar lámpa szinte minden alkatrésze kézi munkával, igényes anyagokból, hazai mesterek közreműködésével készül. Minden lámpa sorszámozott és szignózott. A Starry Light jelenleg a két napforduló és a két napéjegyenlőség csillagtérképét ábrázoló alapváltozatban kapható, de akár személyre is szabható. Fekete, fehér és lila színekben készülnek.

Anna idén a Starry Light vizuális arculatával különdíjat is nyert a Magyar Formatervezési Díj pályázatán.

zeneakademia-uj-arculat-farkas-anna

Egy álom beteljesülése

Az egyetemen arról ábrándozott, hogy az álommunka számára a Zeneakadémia arculatának megtervezése lenne. 2013-ban a Zeneakadémia egy meghívásos közbeszerzési pályázatot hirdetett meg két új embléma megalkotására. Aki pedig végül megtervezte a két új emblémát, Farkas Anna volt. Tökéletesen megtalálta a középutat a múlt és a jelen között. Az emblémák pedig elegánsan ötvözik a kort, az intézmény időtállóságát, úgy hogy emellett modernek maradtak. Ezt igazolja a tervek pozitív szakmai visszhangja is. Anna terveivel találkozhattunk még az új metrólogó tervek között, és a Magyar Formatervezési Díj 2013 kiállításon, ugyanis a kiállítás grafikai anyagait és katalógusát ő tervezte.

Várdai Péter

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar tervezőkről értesülni, akikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.starrylightlamps.com
Facebook oldal: www.facebook.com/StarryLightLamps

Legutolsó szerkesztés: 2014-10-09