2011-ben végzett a MOME textiltervező szakán Csík Orsi, a Kag fiatal magyar tervezője. Bőrből, textilből készíti nőknek és férfiaknak szánt elegáns és sportos darabjait, melyek frissek, fiatalosak, hiánypótlóak.

Orsi táskáit messziről felismerni: egyedi záródások, újragondolt rögzítések a kellékek minimalizálásának igényével, időnként változtatható űrtartalommal, variálhatóan hordva. Extra minőségű alapanyagok, csodálatos kézimunka, művészi végeredmény. Az elkészült darabok mindegyikét egy-egy olyan ötlet hívta életre, amivel elkerülhetők a konvencionálisnak számító táskazáródások és fedélrögzítések, vagy a testre-erősítő pántok elhelyezése tér el a megszokottól.

Csik Orsi

Csik Orsi

Karakteres, vonzó, egyedi

A magyar tervezőnő táskáinak formája a felépítésnek rendelődik alá. Ha úgy tetszik a szerkezet – a záródás, a testre rögzítés módja – mindenhol az adott táska formájából fakad. A kapott formák nem minimalista értelemben véve egyszerűek, hiszen némelyik karakteres, látványos darab. A szögletes testek és a párhuzamos/merőleges pántok és rátétek geometrikus játékossággal építhetők kollekcióvá, az elemek építőkocka-szerűen illeszthetők össze.

csik-orsi-kag-hatitaskak-noknek-ferfiaknak

Egy táska több formája

A másik formarendezési elv Orsi elképzelési szerint a változtatható űrtartalom kialakítása volt, ami szintén nagyon egyszerűen valósul meg: némelyik táska oldalra, mások alulra vagy felülre hajthatóak ki, amivel nagyjából megduplázható az űrtartalmuk. Apró ötlet, remek eredmény, így nem kell kétfajta méretű táska utazáshoz, nincs szükség reklámszatyorra bevásárlás után, a málhazsák elegánsan simul a hátra, ha üres és az övtáskába is könnyűszerrel belefér egy A4-es mappa, ha úgy adódik. Ideális, ugye? Csík Orsi a méretek meghatározásánál és a zsebek, belső elválasztók kialakításánál az ilyen, mindennapi helyzeteket vette alapul, illetve a praktikum jegyében a laptopok és az okostelefonok méretei voltak számára mérvadóak.

kag_taska_8

Hosszú életre szánva

A Kag táskák alapanyagai és technológiai megoldásai örök életre szánják a darabokat. A magyar tervezőnő által használt kék vászon teljesen impregnált, nagy szakítószilárdságú, UV-álló, teflonbevonatú, high-tech anyag. A bőr ugyanilyen ellenálló, ezenkívül pedig csak fém kellékeket és pamutot bélésanyagot használ. Ezek az anyagok eleve egy olyan kor hangulatát idézik, amiben kézműves gondossággal készült el minden használati tárgy, ahogy a Kag táskákat is kézzel, egyedileg sorszámozva gyártják és két év garanciát vállalnak rá.

kag_taska_5

Hátrányuk

A sok előnynek sajnos megvan az ára. Egy Kag táskától ne is várjuk, hogy a szokásos módon kell használni, mindenkinek magának kell majd megszoknia az új megoldásokat. A fogók, pántok, kapcsok egyébként, ha elsőre nem is, de minden darabnál kézre esnek, ám kedvencünk kiválasztásánál azért mérlegeljük, mennyit vagyunk hajlandóak eltűrni kezdetekben a menő táskáért cserébe. Idővel aztán mindegyik hozzásimul a mindennapokhoz, egy gomb begombolásánál nem igényel összetettebb mozdulatot egyik táska használata sem.

csik-orsolya-kag-21-noi-taska

MTO

Ha ez a tartalom számodra érdekes volt és szeretnél további magyar divattervezők munkáiró értesülni, melyekről máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.kagpacks.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/kagpacks

Legutolsó szerkesztés: 2017-12-07