Az ismert közmondás szerint nem a ruha teszi az embert, mégis kiemelt szerepet játszik életünkben az öltözködés. Hogy mikor, milyen anyagot kapunk magunkra, nagyban befolyásolja az alkalom, az időjárás vagy az aktuális hangulatunk. Ha már öltözködni muszáj, miért ne tehetnénk környezettudatos és egyedi módon?

Meglátni és megszeretni. Főként a gyengébbik nem hajlamos el-elcsábulni egy-egy divatos ruha, táska vagy cipő láttán, amit csak tetéz, ha a kiszemelt darabot éppen akciós áron adják. Az újdonság varázsa azonban hamar elillan, és kétségbeesetten konstatáljuk, hogy nem férünk el a ruhásszekrényben. Némi kreativitással és ügyességgel azonban megunt ruháinkból újat varázsolhatunk, mely nem csupán pénztárcabarát megoldás, hanem a lehető legegyedibb cuccok születését eredményezi.

Már nem használt pólóból készíthetünk ékszereket is

Már nem használt pólóból készíthetünk ékszereket is

A gyűjtögető életmód áldása

Az őrizgetős, „bedobozolós” magatartásnak is megvan a maga előnye. Nincs szívünk kidobni az „ősöktől” és rokonoktól örökölt régi darabokat, és már a padlás is teli van velük, de látunk valamelyikben fantáziát és lehetőséget, mert megfogott az egyedi anyaga, szabása vagy mintája, újra divatossá tehetjük azt néhány praktikus ötlettel. Szerencsére a divat is támogatja ezt a szemléletmódot: a vintage és a retro stílusok ugyanis magukban hordozzák a nosztalgiát, a régiségből eredő bájt, amely ma kedvez az eredetiségnek és egyéniségnek.

Ismerkedés a varrással

Ismerkedés a varrással

A múlt értékké válik

Amennyiben érzünk magunkban kellő elszántságot és kreativitást, úgy bátran vágjunk neki ruhatárunk felturbózásához, saját stílusunk megteremtéséhez. Régi öltözékeink új értelmet nyerhetnek megfelelő kézügyességgel és technikával.

Ráfestéssel, ráhímzéssel, népies technikákkal és varrógéppel csodákat művelhetünk megunt, elhasznált ruhadarabjainkkal. Akkor sem kell kétségbe esni, ha ezelőtt még sosem foglalkoztunk ilyesmivel, szerencsére nagyon sok helyen tanítják, és segítik azokat, akik elkötelezettek az újrahasznosított divat mellett.

gardrob_piac_hangulat

Add tovább!

Ha mégsem érezzük magunkban a kellő ügyességet egy ruha átalakításához, még akkor is felfrissíthetjük ruhatárunkat, illetve örömet szerezhetünk másoknak megunt holminkkal. A ruhacserebere egy igazán mókás és hasznos dolog, ha nem akarunk sok pénzért új darabokat beszerezni. Barátnőkkel, testvérekkel, rokonokkal közösen csaphatunk egy csajos délutánt, ahol megszabadulhatunk kinőtt, megunt gönceinktől, és cserébe megkaphatjuk a másét. Igazán önzetlen segítséget is nyújthatunk, amennyiben rászorulóknak juttatjuk el a már nem használt ruháinkat.

Globális márkák helyett globális szempontok

Talán nem is jutna eszünkbe, de azzal, hogy ruháinkat a kidobás helyett inkább felújítjuk vagy továbbadjuk, jelentősen csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, és egyben a fenntarthatóságot is szolgáljuk. A ruházatok alapanyagai, a feldolgozásukhoz szükséges energia, a szállítás, azaz új ruhák vásárlása a Föld erőforrásait jelentősen fogyasztják.

Ha a textíliák és a bennük lévő vegyi anyagok hatását is figyelembe vesszük, akkor rá kell jönnünk, hogy a jó közérzetünket leginkább a természetes alapanyagból összeállított ruhatár szolgálja. Minél tovább használjuk, és minél később válik egy ruházatból hulladék, annál hasznosabb globális szempontból. A re-szemlélet tehát a divatba is átültethető, azonban itt fő szabály a megelőzés. Azaz ellenállva az aktuális divatlapok csábításainak, a pillanatnyi igényeink helyett próbáljunk szükségleteink szerint vásárolni. Próbáljunk kevesebb új göncöt vásárolni, azokat ápoljuk megfelelően és hordjuk minél tovább!

Kalácska Nóra

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2013-12-04