Nagyszabású kiállítással ünneplik a Rubik-kocka 40. születésnapját, mely a világon elsőként az Egyesült Államok-beli New Jersey-ben található Liberty Science Centerben (LSC) tekinthető meg. Ahogyan a Rubik–kocka meghódította a világot, úgy az április 26-án debütált egyedülálló tárlat is Föld körüli turnéra indul.

A Beyond Rubik’s Cube (Túl a Rubik-kockán) elnevezésű kiállítás novemberig várja a látogatókat a Liberty Science Centerben, majd 2015-től megkezdi hosszú útját. Amerika több nagyvárosában is bemutatkozik, és a tervek szerint Dél-Amerika és Ázsia sem marad ki a logikai játék bűvköréből. A turné Európában fejeződik be, így a kocka hét év alatt – Budapest érintésével – járja majd körbe a Földet.

Az ötmillió dolláros költségvetésű kiállítás fő támogatója és kreatív partnere a Google. A kis játék ugyanis megtestesíti mindazt, amit a Google dolgozói végeznek munkájuk során: nap mint nap kihívásokkal birkóznak, a lehető legpontosabb és leggyorsabb módon, mindezt kreatív bátorsággal; pont úgy, ahogy a kockát kell kirakni.

A világ legdrágább Rubik-kockája gyémántból, rubintból, ametisztből, zafírból és 18 karátos aranyból készült Fotó: Frances Micklow / nj.com

A világ legdrágább Rubik-kockája gyémántból, rubintból, ametisztből, zafírból és 18 karátos aranyból készült
Fotó: Frances Micklow / nj.com

43 kvintillió – a legsokoldalúbb kocka

Az elmúlt negyven évben nem volt olyan játék a világon, amely ekkora mértékben hatott volna a kultúrára, mint a Rubik-kocka. Művészek és mérnökök millióit inspirálta Rubik Ernő mestermunkája.

A kiállítás számos elképesztő és látványos elemet tartogat az érdeklődők számára. Például az Óriás Kockát (Giant Cube), amely egy mechanikus Rubik-kocka, melyet a látogatók irányíthatnak. A kombinációk tárháza pedig rendkívül széles: egészen pontosan 43,252,003,274,489,856,000-féleképpen forgathatják a kockát. A művészet jegyében megtekinthető a nagyközönség által eddig soha sem látott – gyémántból, rubintból, ametisztből, zafírból és 18 karátos aranyból összeállított – kocka-remekmű is. A kíváncsi tömegek ezenkívül Martin Luther King Rubik-kockákból kirakott mozaik képében gyönyörködhetnek, fényképezkedhetnek a bronzból készült Cube Man-nel, kockakirakó robotok ügyességén ámulhatnak, vagy japán verseket kreálhatnak a Haikube segítségével.

Rubik Ernő feltaláló arcképe a Beyond Rubik's Cube című kiállítás megnyitóján a Jersey Cityben található Liberty Science Centerben Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Rubik Ernő feltaláló arcképe a Beyond Rubik’s Cube című kiállítás megnyitóján a Jersey Cityben található Liberty Science Centerben
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A technika, művészet és dizájn kockája

Az interaktív kiállítás arra a kérdésre keres választ, hogyan képes ez a kis tárgy összekötni emberek millióit a Földön. A játék hatással van az emberi gondolkodásra, ennek köszönheti töretlen népszerűségét és milliárdnyi rajongóját. A Rubik-kocka megnyitotta a kreativitás kapuját a technológia, a matematika és a művészet terén is. A színes káosz visszavonhatatlanul beférkőzött a kultúra és a tudomány minden szegmensébe.

A magyar kreativitás napja a Design Terminálban 2014. április 27-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI

A magyar kreativitás napja a Design Terminálban 2014. április 27-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A magyar kreativitás ünnepe

Bár a kiállítás nem itthonról indult – megfelelő térrendszer és pénzügyi lehetőség hiányában – az ünneplés nem maradt el. Április 27-én, a magyar kreativitás napján, a Design Terminálban zajló programokról többször is beszámoltak a rádiós és televíziós műsorok. Ezenkívül Budapesten múzeum épül a magyar kreativitás előtt tisztelegve. A Kreativitás Központ a korábbi hírekkel ellentétben nem lesz kocka alakú, de attól még a magyar, szellemi leleményességet fogja reprezentálni: többek között Jedlik Ányos szódavizét, Irinyi János zajtalan gyufáját, Puskás Tivadar telefonközpontját és Bíró László József golyóstollát. Nyáron pedig a Sziget fesztiválon egy héten keresztül kiemelt kocka-programsorozattal várják az érdeklődőket.

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.brc.lsc.org
Facebook oldal: www.facebook.com/LibertyScienceCenter

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-03