Budapest egyik szegletében legendás, mesebeli lények születnek. Aradi Zsu keramikus és lánya, Koltai Loriana szárnyaló képzelete Legend Land fantázialényeiben ölt porcelántestet. Kezük munkáját hatalmas manófülecskék, bájos tündérszempárok, huncut koboldtekintetek dicsérik.

Aradi Zsuzsi a magyar népművészetre jellemző kerámiákat készített korábban, azonban egy betegség következtében meg kellett válnia alkotóműhelyétől. A kemencének és megannyi eszköznek búcsút kényszerült inteni, hogy támogatást kaphasson a gyógyuláshoz. Felépülése után – az új helyzethez alkalmazkodva – egyedi fejlesztésű eszközökkel és technikai megoldásokkal látott újra munkához szintén képzőművész végzettségű lánya, Koltai Loriana segítségével. A közös alkotások a Legend Land nevet kapták, hiszen a porcelánbabákban régen dédelgetett álmok válnak mesés valósággá, valóságos mesévé.

legend_land_megvalosult_tervek

A ceruzarajz életre kel
Fotó: Koltai Loriana

Amikor az élettelen megmozdul

Az élettelen porcelánmasszából különböző figurák, manók, tündérek, koboldok, elfek, boszorkányok és más mesehősök kelnek életre. A babakészítés ilyen formában Japánból indult hódító útjára, és a BJD rövidítést viseli, amely az angol Ball Jointed Doll szót takarja, és magyarul gömbízületes babát jelent. Ennek megfelelően mérettől függően készülnek öt (nyak, karok, lábak), hét (+könyök) és tizennégy (+csukló, térd, boka és has) ízületes babák, melyek mozgathatóak és póztartóak. A porcelánbabák kidolgozottságán érződik a szeretetteljes munka, melyet az is mutat, hogy a kis teremtmények saját névvel rendelkeznek.

legend_land_ruhakra_varo_porcelanbabak

Ruhára várva
Fotó: Székely Ágnes

Kemencétől a polcig

A magyar Legend Land teremtményei abban is különböznek hagyományos porcelánbaba társaiktól, hogy nemcsak a fejük, hanem tetőtől-talpig a testük is porcelán, valamint minden porcikájuk kézzel készül. A porcelánbabák átlagos mérete 10 és 28 cm között változik. Ám a 14 ponton mozgatható BJD babák teste valamivel nagyobb: a lánybabák 26, a fiúbabák 30 cm magasak. Amíg hajuk különféle szőrmékből, addig ruhájuk a legváltozatosabb anyagokból készülnek; csipkéből, taftból, selyemből, bőrből.

A tervezőasztal, ahol a babák végleges formát öltenek Fotó: Székely Ágnes

A tervezőasztal, ahol a babák végleges formát öltenek
Fotó: Székely Ágnes

Hosszú utat jár be egy-egy magyar porcelánbaba, míg boldog tulajdonosa kezébe nem kerül. A BJD babákról – miután fejben már megszülettek – részletes szakrajzot készít Zsu, melyből gipszminta segítségével születnek meg a babák. A porcelán aprólékos és precíz munkát igényel a magyar művésztől. Kemencében óvatosan, paplanon égeti, hogy a magas hőmérséklet okozta deformálódástól védve legyenek a készülő testek. Dekorfestés után a szemek is és a babák is újra kemencébe kerülnek, ám ezzel koránt sincs vége a munkának. A folyamat ezen pontján lehet “összeszerelni” az egész testet, melyhez szilikont, gumikat, karabinereket és bőrt használ. Így lesz a baba mozgatható és póztartó. Amennyiben a baba jól mozog, és jól is fest, megkaphatja egyedi ruhácskáját, haját és díszeit.

Hanna porcelánbaba

Hanna porcelánbaba
Fotó: Koltai Loriana

Játék, de mégsem

Habár játékbabákról van szó, törékenységük miatt nem tanácsos kisgyerekeknek ajándékozni őket. Ezeket az élethű babákat nem a játék, sokkal inkább a gyönyörködés öröméért választják. Vannak, akik a klasszikus szépségűt, mások a különleges és furcsa kinézetű babákat keresik, és vannak olyanok is, akik leginkább önmagukat szeretnék viszontlátni egy-egy porcelán alkotáson.

Peti portrébaba - fotó alapján

Peti portrébaba – fotó alapján
Fotó: Koltai Loriana

Kire hasonlít ez a baba?

Egyedi elképzeléseket is megvalósítanak a magyar Legend Land alkotói, amennyiben más szem és hajszínt vagy ruhát képzelünk el jövőbeli porcelánbabánknak. Sőt, portrébaba elkészítésére is van lehetőség, ami azt jelenti, hogy fotók és egyéni kérések alapján babát ajándékozhatunk valamelyik szerettünknek, amely őket formázza. Hát nem egy valódi mese?

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar ajándék ötletekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.legendland.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/LegendLandDolls

Legutolsó szerkesztés: 2016-06-12