Hogy adhatnak a gyerekek ötletet és inspirációt tárgyak tervezésben? Hogy lehet ugyanezeket a gyerekeket mindeközben környezettudatosságra nevelni, alkotásra ösztönözni, és készségeiket előtérbe helyezni?

A KreARTON a karton karácsonyfa ötletéből indult, mára több játékot, dekorációt, közösségi alkotások létrehozásához használható terméket forgalmaz, mindezt a környezettudatos szemlélet, a kreatívan, együtt töltött idő, és a szabad alkotás filozófiája jegyében.

Vimola Dóra

Vimola Dóra

Karton karácsonyfa – a „csumpi” fától a kartonig

A karton karácsonyfa valójában csak egy ötlet volt, de más is van mögötte. Vimola Dóra, a KreARTON karton játékainak tervezője arról mesélt nekünk, hogy mi a „csumpi” fa és hogy adtak ötletet, inspirációt saját gyerekei egy vállalkozás elindulásához. „Már jónéhány éve „csumpi” fát vettünk karácsonykor. Azaz elmentünk december 24-én délelőtt és az ott heverő, maradék fenyőfából választottunk. Persze zsinórral kellett néha kikötni, el ne dőljön, olyan görbe volt. Tudom, hogy ezeket a fákat gyakorlatilag a karácsony miatt ültetik, de akkor is, mire ez az egész? Aztán a történet ott folytatódott, mikor kisgyerekeinkkel költöztünk. Adott volt egy csomó karton doboz, és megismertem, megszerettem ezt az egyszerű, sokrétű anyagot. Ehhez jött még a természetben töltött idő és innen már valahogy magától összeállt a termék: a karton karácsonyfa.”

krearton-karton-jatszohaz

Játszóház

A nem irányított játék

A KreARTON mára a karácsonyfán kívül kreatív időtöltésre alkalmas eszközöket, gyerekjátékokat is forgalmaz. A játékok terén olyan termékek megalkotására törekednek, melyek formailag letisztultak, és többféle módon használhatók, nem irányított játékok. A karton pedig tökéletes alapot szolgáltat arra, hogy a gyerekek és felnőttek azt tovább díszítve, dekorálva saját alkotást hozzanak létre. Ennek fontosságát abban is látja a tervező, hogy a saját alkotást otthon kiállítva büszkeség tölti el a gyereket, hogy megélheti saját gondolatait, érzelmeit és az egészet művészet formájában papírra, kartonra vetheti.

krearton-babahaz-kartonbol

A magyar tervező kiemeli még, mennyire fontosnak látja a családokban, közösségekben együtt töltött időt. Hogy a rohanásból néha ki tudjunk szakadni, és leüljünk egymással, egymás érvényesülését tiszteletben tartva, közösen alkotni. Ehhez az évszakfa terméket említi meg. “Az alapokhoz, a gyökerekhez való visszanyúlás minden időben nagyon fontos. A hónapok, évszakok változása, az ehhez kötődő néphagyományok, és érzékelhető természeti jelenségek megélése elengedhetetlen, hogy a földön tartson minket. Megállni és elgondolkozni, mi is történik ősszel, milyen az őszi évszakfa, ez gyógyító erejű.” Az évszakfa egyébként a legjobb példa a sokoldalúan használható játékokra: bizonyos értelmezésben lehet csak egy fa, évszakfa, családfa, de használható közösségi időtöltéshez, akár csapatépítő jelleggel.

krearton-evszakfa-jatek-kozben

A “nem tudok rajzolni” jelenség

Kérdezhetnénk, mit tegyen az a lelkes környezettudatos szemléletre nyitott szülő, aki bár szívesen vásárolna KreARTON terméket, de nem tudja, hogy fogjon hozzá, mert szerinte nem tud rajzolni. A KreARTON válasza erre a kérdésre egyszerűbb, mint gondolnánk. Hagyjuk, hogy a gyerekek irányítsanak. Nekik is élmény lesz, végre egy időtöltés, ahol ők a főnökök. Bízzuk rájuk magunkat, egész biztos, hogy izgalmas dolog fog kisülni. Ehhez azonban egy nagyon fontos előfeltétel van: hogy a szülők merjenek formabontó, nem konvencionális megoldásokat engedni a gyerekeknek, merjenek nem tökéleteset alkotni. Nem baj, ha kék a macska, lila a fa törzse. A karton karácsonyfán is lehetnek kagylók, gombok, szalagok. A kisvállalkozás érzékenyen figyel a magyar vásárlók visszajelzéseire, igényeire is. Éppen ezért a termékek mellé, egy “Hogyan fogj hozzá” című segédletet készítettek, mely a jövő évtől minden termék csomagolásában megtalálható majd, és ötleteket, tippeket ad a kivitelezésre.

krearton-karton-karacsonyfa-epitoelemekbol

A jövő zenéje

Sok nagyratörő tervet dédelget a cég, további termékekről, az alkotó művészet még erőteljesebb képviseltetéséről, külföldi jelenlétről. És hogy sikerülhet mindez? Ahogy Dóra mondja: “Minden év, a karácsonyi hajtás után, tervezéssel indul. De én nem futok tovább január 2-ánál, itt egy pillanatra megállok a tapasztalatok és élmények feldolgozására. Ez nagyon fontos. Ebben érzem a minőségi, manufaktúrális jellegű cég létjogosultságát. Ilyenkor vissza kell térni a természethez a gyerekekkel.”

krearton.kreativ.karton.korongok.gyerekeknek

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél hazai alkotók által készített kreatív játékokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.krearton.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/krearton

Legutolsó szerkesztés: 2016-12-13