A gyerekek többségének a matematika rettegett mumustárgy.  Egy magyar találmány, a  MathterMinds/Lapot kérünk! alapjaiban változtatja meg a matematika tanulásához fűződő, sok gyermek számára negatív tapasztalatokat  – a játék, valamint az ezzel járó siker élményét kínálva nekik.

Már több mint 500 magyar általános iskolában bizonyított a MathterMinds (“Matekmesterelmék”)  eszközkészlete, amely az oktatás és a szórakoztatás ötvözése révén az  5-10 éves korosztály számára teszi könnyebbé a matematikatanuláshoz szükséges készségek elsajátítását. Feltalálója, Auth Andrea a játék fejlesztése során ismert társas- és kártyajátékok – például a kő-papír-olló, a “huszonegyezés”, a Csapd le csacsi!, a dominó vagy  a “memóriázás” – alapelveit használta fel, feladványokat rejtve el, amelyek lefedik a teljes alsó tagozatos tananyagot.

Az innovatív magyar eszközkészlettel a gyerekek játék közben, szinte észrevétlenül tanulják meg a matematika alapjait. Immár tíz éve sikerrel bizonyít iskolákban, otthonokban a magyar találmány, melyhez most 25% kedvezménnyel juthatunk hozzá!

csaladi csomag-mathterminds

Tematikus Dobozok – Egyhetes akció!

A Családi Csomag és az Iskolai Doboz után végre elkészültek a várva várt Tematikus Dobozok is. Az új összeállítások egy-egy matematikai területre koncentrálnak, úgymint: számlálás, becslés, viszonyítás, összeadás-kivonás 10-es, 20-as, 100-as számkörben, szorzás, osztás, törtek, mértékegységváltás és római számok. A Tematikus Dobozok segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a család vagy a pedagógus kiválasszon egy területet, amelyben fejlődést szeretne elérni a gyerekeknél.

A szabályok egyszerűek, így a készlet jól használható otthoni társasozásra, de iskolákban is; egyetlen készlettel akár az egész osztály játszhat!

tematikus-doboz-matek

Óvoda-iskola átmenet – Számlálástól számolásig

Az óvodából iskolába készülő nagycsoportos, iskolai előkészítős, vagy az iskolába lépő, már ott tanuló elsős egyaránt jól hasznosíthatja a doboz játékait, ha együtt játszik családtagjaival vagy osztálytársaival. Már azok is élvezetesen játszanak vele, akik kettőig-háromig számolnak el, vagy akár most kezdik csak gyakorolni a számlálgatást a nulláról. A készlettel gyorsan eljutnak a tízes számkörben való magabiztos számolásig, az összeadás és kivonás műveletéig, a relációk megismeréséig, valamint a hosszmértékkel mérés-becslés bevezetéséig.

Összeadás-kivonás – 20-as számkörben

Az elsősök a hazai iskolákban többnyire a tavaszi félévben gyakorolják a tízes átlépést, és rögzítik a gyerekek számolási és műveleti kompetenciáit a 20-as számkörben. Ehhez a két területhez nyújt élvezetes, sokszínű játékokat a következő tematikus csomag, amely épít előzetes ismeretekre a számjegyek felismerésétől, a tízes számkörben biztos számolásig, vagyis pont azokra az ismeretekre, képességekre, amelyet például az Óvoda-iskola átmenet tematikus doboz segítéségével is jól lehet kialakítani.

Számolás 100-as számkörben

Ez a készlet a százas számkörben történő összeadás és kivonás műveleteit fejleszti, erősíti és vési be a játékosoknál. Itt is a fokozatosság elve az első, vagyis van olyan készlet, amelynek segítségével először csak kerek tízesekkel dolgoznak a gyerekek (nullára végződő kétjegyű-háromjegyű számok), majd nehezítésként bekerülnek az ötre végződő kétjegyű-háromjegyű számok, és végül a kétjegyű-háromjegyű számok vegyesen. Ez a készlet alapozza meg a szorzás műveletének alapkészségeit is.

Mathterminds-szamolas-karacsonyi-ajandek-100-as

Mértékegységváltás – aranycsomag

Ez a Lapot kérünk! játékcsalád egyik legkedveltebb összeállítása lesz, hiszen óvoda nagycsoporttól az ötödik osztály elejéig segíti a gyerekek matektanulását, az egyik legnehezebb alsós területen – a mértékegységváltás területén. Ez a csomag foglalkozik az űrmértékegységekkel, a hosszmértékegységekkel, a tömegmértékegységekkel, valamint az időmértékegységekkel, vagyis mindazokkal a területekkel, amelyek fontosak és elvártak a felsőbe lépéskor egy tanulótól.

Szorzótábla

Egy másik fontos és sokszor nehezen induló terület a matematika tanulásában a szorzás műveletének megértése, gyakorlása, készségszintű tudássá érlelése, alkalmazói képességének kialakítása. Ez a készlet kifejezetten a szorzás műveletének megtanulását segíti a játékosoknál. A játékok egy része a szorzás logikájának megértésében segít, miközben az osztás logikáját is feltárja. Olyan paklik is vannak a dobozban, amelyekkel a gyerekek önállóan is gyakorolhatnak!

szorzo-tabla

Osztás és törtek

Ez a kisebb csomag önállóan foglalkozik az osztással két-háromjegyű számok körében, valamint a törtekkel. A gyerekek az osztás műveletét gyakorolják különböző játékok segítségével, így a bevésés egy percig nem lesz unalmas, mégis hatékony és eredményes. A Szorzás csomaggal együtt ajánlatos a használata! A doboz tartalmaz egy önálló játékot a törtek megértésére, gyakorlására és bevésésére – egy olyan készlet, amelyet felső osztályban is újra elővehetnek, amikor a törtekről tanulnak újra – hiszen erre épít majd a felső tagozat.

innovativ-matematikai-tarsasjatek-iskolasoknak

Római számok – történelem tanároknak is ajánlott!

Ez a speciális készlet a római számok területén segíti eredményesen a gyerekek tanulását.  Az alsós gyerekek egyébként szeretik tanulni őket, mert titkosírásként fogják fel, a számok titkosírásaként, és a játékos tanulási mód segítségével nemcsak megőrzik ezt a szeretetet, hanem észrevétlenül be is vésik a római számokat.

Kis Komplex

Auth Andrea kedvenc kártyacsomagja annyira sokoldalúan nyújt kihívásokat, hogy akár a felnőtteknek is komolyan fel kell tűrniük az ingujjukat! A legkisebbek is elkezdhetnek a csomaggal játszani még csak számlálgatással a tízes számkörben, majd következik a tízesátlépés, húszas számkör, százas számkör, a későbbiekben a szorzás és osztás szintjéig teszi lehetővé a játékot, a játékba rejtett tanulást – egyetlen kártyacsomag.

mathterminds-szorzotabla-var-matek-kartyajatek

Szorzótábla Vár játék – idei újdonság!

A Szorzótábla Vár, egy kereskedelmi forgalomban még önállóan nem kapható különleges készlet, amely lehetővé teszi, hogy egy egész osztály egyszerre és együtt tanulja, gyakorolja, és eredményesen bevésse a szorzótáblát.

A készlet 2400 kártyalapot tartalmaz, így tehát az osztályban minden gyermek megkapja az Iskolai Doboz egy 80 lapot tartalmazó komplex összeállítását. Biztos jut belőle az osztályfőnöknek is.

A Szorzótábla Várból kis elsősöknek, akikre a „szorzótábla még csak vár”, másodikosoknak, akik már rendesen „belecsaptak a lecsóba”, harmadikosoknak – ha van még mit gyakorolni -, és nagyobbaknak is hasznos lehet, ők átadhatják testvérosztály számára, vagy az iskolának is érdemes a MathterMinds oldalán olvasható nyereményjátékon megnyerni egy készletet, amit felváltva használhatnak osztályok pl. könyvtárból kölcsönözve – így remélhetőleg jó néhány éven át sok gyermek örömére és hasznára fog szolgálni.

AMÍG A KÉSZLET TART!

A Tematikus Dobozok tavaly decemberben jelentek meg, a magyar csapat tagjai pedig most úgy gondolták, hogy 25%-os kedvezménnyel járulnak hozzá, hogy az Auth Andrea által kialakított innovatív kártyajátékok minél több magyar iskolás tanulását megkönnyítsék.

A 25%-os kedvezmény a vásárláskor a  “TEMATIK25″ kupónkód megadásával vehető igénybe, és a Tematikus Dobozok megrendelésekor, kizárólag a készlet erejéig érvényes. Ezért már érdemes most megrendelned a Mathterminds weboldalán.

Iskolai pályázat március 31-ig

Tanítók, tanárok, szülők, iskolák figyelmébe ajánljuk a Mathterminds pályázati programját is, mely célja, hogy minél több hazai iskolába eljusson a találmány. A pályázat 75-80 hazai iskola számára nyújt ingyenes szolgáltatási elemekkel kiegészített szolgáltatást. Az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy a tanítók 88%-a azonnal a képzés után rendszeresen kezdi el alkalmazni a készletet, hétről hétre! Érdemes még mindig előregisztrálni és pályázni! A nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis a jelentkezési határidőt meghosszabbították: március 31-ig, illetve amíg az Iskolai Doboz készlet tart.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar készségfejlesztő játékokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.mathterminds.eu
Facebook oldal: facebook.com/matherminds

Legutolsó szerkesztés: 2017-03-16