A matematikatanulás nem tartozik a világ legizgalmasabb dolgai közé. Vagy mégis? Egy magyar találmány, a  MathterMinds/Lapot kérünk! alapjaiban változtatja meg a tantárgyhoz fűződő, sok gyermek számára negatív tapasztalatokat és érzeteket a játék, valamint az ezzel járó siker élményét kínálva nekik.

Már több mint 500 magyar általános iskolában bizonyított a MathterMinds (“Matekmesterelmék”)  eszközkészlete, amely az oktatás és a szórakoztatás ötvözése révén az  5-10 éves korosztály számára teszi könnyebbé a matematikatanuláshoz szükséges készségek elsajátítását. Feltalálója, Auth Andrea 2004-ben egy külvárosi pécsi általános iskola hátrányos helyzetű gyermekeivel foglalkozva tapasztalta, hogy “nem  nagyon megy nekik a matek és a számolás”. Ezért arra gondolt, kifejleszt egy módszert, amivel kicsit “becsapja” őket: tanulás közben higgyék azt, játszanak. Csak játszanak.

mathtermindens-feltataloi-magyar-tarsasjatek

Meglévő, ismert társas- és kártyajátékok – például a kő-papír-olló, a “huszonegyezés”, a Csapd le csacsi!, a dominó vagy  a “memóriázás” – alapelveit használta fel, feladványokat rejtve el, amelyek lefedik a teljes alsó tagozatos tananyagot. Így lett idővel a Felső-vámház Utcai Általános Iskola matematika óráiból “játék óra”, legalábbis a gyerekek szerint.

Mathterminds - matematika jatek

A Pécsi Tudományegyetem is a módszer mögé állt

2007-ben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) adjunktusa, Arató Ferenc a projekthez való csatlakozása révén lehetőség nyílt a módszer további fejlesztésére, illetve hatásának mérésére. A neveléstudományi szakértő szerint MathterMinds eszközkészletét használva a gyermekek motiváltsága a matektanulásra könnyebb és hatékonyabb, mint a hagyományos matematikatanítási módszerekkel. Azt is megfigyelte, hogy a gyerekek sokkal több műveletet végeznek el így, mint klasszikus tanórai módszereket használva, ráadásul teljesen észrevétlenül. Az eredmény pedig jóval több sikerélmény és sokkal kevesebb szorongás matektanulás során.

A játék emellett nem csak a kisiskolás gyermekek, de szüleik, nagyobb testvéreik számára is élvezetes: a MathterMinds családi használata eredeti funkcióján túl közösen eltöltött, minőségi időt és az együttműködés örömét, a szociális készségek fejlődését is nyújtja a családtagok számára.

Közösségi finanszírozás eredményeként

A csapat – Kelemen András marketingessel kiegészülve – tavaly decemberben nemzetközi kampányt indított a fenti, úgynevezett Családi Csomagok legyártása érdekében. Ami eddig más módon akadályokba ütközött, az közösségi finanszírozással sikerült: közel húszezer fontot sikerült összegyűjteni, amelynek köszönhetően a húsvétot már számos család tölthette a MathterMinds-szal játszva. A csomag több mint 30 különböző kártyajátékot tartalmaz, a hozzájuk kapcsolódó tizenötféle játékmóddal, elsősorban az 5-8 éves korosztály és családjuk számára, magyar vagy angol nyelven. (A kampány utóéletének alakulása itt követhető.)

mathterminds-mertekegysegek-magyar-talalmany

A fejlesztőcsapat most azon dolgozik, hogy – a matematika univerzális nyelvét kihasználva – minél több országban tegye elérhetővé termékcsaládját: egyre több gyermek, család és tanító számára is élvezetesebbé téve a matek tanulását és oktatását.

methterminds-tarsasjatek

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar készségfejlesztő játékokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.mathterminds.eu
Facebook oldal: facebook.com/matherminds

Legutolsó szerkesztés: 2016-12-13