Rubik Ernőnek már a gimnáziumban is az ábrázoló geometria volt a kedvenc tantárgya. Ekkor még szobrásznak készült, majd egy Duna-parti séta és az ott látott érdekes formájú kavicsok megihlették és a bűvös kocka diadala útjára indult, később pedig végigsöpört a világon.

„Egy kocka, ami sok kicsi kockából áll. A magyarok nagy találmánya. Híresek leszünk! És úgy fogják hívni, hogy… – Bűvös kocka! – Dehogyis, annak nincs semmi értelme. Rubik-kocka lesz a neve. – És mire jó ez a micsoda? – Addig kell forgatni, amíg minden oldala egy színű nem lesz.”

A fenti párbeszéd a Magyar vándor című filmben hangzott el, de ez a bűvös találmány felbukkant már az Armageddon, a Harry Potter, a Pókember, A boldogság nyomában és a Hellboy című filmek egyes jeleneteiben is, sőt, még dokumentumfilm is készül róla. A Rubik-kocka kitörölhetetlenül magyar kultúránk részévé vált, megjelenése óta cikkek, előadások, könyvek, klubok özöne árasztja el a világot. Mi lehet a titka ennek az egyszerűnek tűnő, ide-oda forgatható, színes testnek, melynek sikere országokon és földrészeken átívelő? Miben rejlik a magyar kocka varázsa?

Wall-e a Disney és Pixar által készült filmben a Rubik kockával

Wall-e a Disney és Pixar által készült filmben a Rubik kockával

A kocka útjára indul

Rubik Ernő édesapja gépészmérnök és repülőgép-tervező, édesanyja pedig költő volt. Ő maga építészmérnökként végzett, majd szobrászatot és belsőépítészetet tanult. 1975-ig építész-tervezőként dolgozott, majd visszatért tanítani az Iparművészeti Főiskolára, ahol tanársegéd, adjunktus, majd docens lett.

Az isteni szikra 1974 tavaszán pattant ki Rubik Ernő fejéből. Ekkor elindult valami, melynek hatása a mai napig tart. Miután a magyar feltaláló rájött, hogy ez az eszköz nem csupán a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas, hanem kitűnő játék is, 1975. január 30-án szabadalmaztatta találmányát. A kis kocka rövidesen gyártóra is talált, majd 1977-ben került forgalomba Magyarországon. Ahogy mondani szokás: a játék jött, látott és győzött. A kocka pedig azóta is emberek millióinak okoz örömöt és fejtörést.

A Rubik kocka prototípusa

A Rubik kocka prototípusa

A türelem kockát terem

A klasszikus 2x2x2 Rubik-kocka születését hosszú kísérletezések, ha úgy tetszik, játszadozás előzte meg. A legalapvetőbb kérdés, ha kézbe veszünk egy Rubik-kockát, hogy mi tartja össze az elemeket? Hogyan lehetséges minden helyzetben, minden kombinációban végrehajtani a mozgatást? A választ a feltaláló így fogalmazta meg könyvében: „A megoldásban végül rugalmas csapokat alkalmaztam, amely a lapok közepén levő elemeket állandó szorító erővel a kocka középpontja felé húzza. Eközben szorítja az élelemeket, amelyek viszont szorítják a sarokelemeket. Mintegy felületi feszültség alakul ki, hasonlóan a súlytalanság állapotában lebegő vízcseppekhez.” A kocka színezésére Rubik Ernő külön gondot fordított; a két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek. Így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld.

A feladat egyszerűnek tűnik: a cél a rend visszaállítása. Ám melyik út vezet vissza leggyorsabban a keverés előtti állapothoz? Tökéletes megoldás nem létezik, de helyette van sok-sok másik. Az elforgatások által több mint 43 milliárd színkombináció hozható létre. Így tehát nem igazolódott be Rubik azon félelme, hogy kevert állapotból csak ugyanazokkal a lépésekkel lehet visszajutni, amelyekkel a keverést létrehozták.

Rubik's 360

Rubik’s 360

Rubik játékok a négyzeten

A világhírű magyar Rubik-kocka 1977 óta változatlan megjelenéssel került a piacra, ám a népszerű hazai márka számos más változattal is bővült az évek során. A klasszikusnak számító, különböző nagyságú kockák mellett Rubik torony, Rubik’s Race, Rubik’s Code, Twist, szöveges kockák színesítik a palettát. Ha mindez nem lenne elég, ott van a Triamid, a Gubanc, a Mirror kocka, a 8 elemű karikavarázs és a Sudoku Rubik módra, továbbá elektronikus termékek és mobil játékok teszik ma már teljessé a kínálatot. Hamarosan a legújabb kocka is a boltokba kerül! A 21. század megújult Rubik-kockája matrica nélküli, és az új szerkezetnek köszönhetően a kocka nagyon könnyen és gyorsan tekerhető, így versenyzéshez is kiváló.

Világbajnok magyar forgatók

Ha már verseny, akkor nem lehet szó nélkül elmenni a magyar sikerekben gazdag világbajnokság mellett. A 2013. július 26-28-a között megrendezett Las Vegas-i világbajnokságon Endrey Marcell tarolt, már ami a vakon kockázás számokat illeti, ugyanis mindegyikben győzedelmeskedett. Barát Bence is fantasztikus eredménnyel zárhatta a 2013-as Rubik-kocka világbajnokságot, hiszen a 7×7-es versenyszámban a dobogó második fokára állhatott fel.

A tervezett Rubik Múzeum látványterve Budapesten. Fotó: Reprodukció / MTI

A tervezett Rubik Múzeum látványterve Budapesten.
Fotó: Reprodukció / MTI

Múzeum egy Rubik-kockában

Előreláthatóan 2017-ben nyílna meg az a Duna-parti, Rubik-kockát formázó múzeum, amely a magyar szellemi teljesítménynek kíván emléket állítani. Az építkezés a tervek szerint 2014-ben kezdődött volna. A magyar múzeum célja, hogy bemutassa, mi az, amire az ország büszke lehet. Az épület kialakítása is nyilvánvalóvá teszi: a Rubik-kocka a magyar tudomány és leleményesség örök szimbóluma.

Közben a Népszabadságon megjelent információk szerint: “Bár végleges döntés még mindig nincs a Rubik Központ helyszínéről, a különféle elemzések és szakértői vizsgálatok nyomán az V. kerületi Városháza Park lépett a lista élére. Az bizonyos, hogy az eredeti Rubik-kocka formát elvetették, bár a magyar szellem csúcsteljesítményeit bemutató interaktív múzeumnak a kormányzati elképzelések továbbra is egy ikonikus, a Rubik-kocka által ihletett formát képzelnek el. A korábban közzétett képek mindenesetre csak illusztrációnak tekinthetők, a kiíró nem akarja megkötni a tervezők fantáziáját.”

A Rubik Múzeum képzeletbeli reklámja
[vimeo width=”564″ height=”313″]http://vimeo.com/59305333[/vimeo]

Forrás: A bűvös kocka. Szerkesztette: Rubik Ernő. Műszaki Könyvkiadó. Budapest, 1981.

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar találmányokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.rubikkocka.hu
Facebook oldal

Legutolsó szerkesztés: 2016-12-22