Pista bá’ nem pusztán egy apró emléktárgy, hanem a székely öntudat 11 centiméterben kifejeződő megnyilvánulása. A sepsiszentgyörgyi formatervező, Vrabie Zsolt – de barátainak, és azoknak, akik ezt a cikket olvassák egyszerűen csak Csuri bácsi -, egyéves tervezgetés után alkotta meg a nemzetközi babérokra törő kabalafigurát.

Pista bá’ Székelyföld erdeinek juharfa illatát hordozza magán, hiszen minden egyes darab fából készül. Ruhája a székely hagyományoknak megfelelően kézzel készül, és természetesen népviseletben jár. Kackiás bajszával és merész tekintetével megtestesíti mindazt, amit a „székelységről” gondolunk ; keményfejű – és nem csak azért, mert fából van -, furfangos, ám szűkszavú, határozott, de nem lelkizik túl sokat. Sokat elmélkedik a világ dolgain, így különös bölcsessége van. Kedélyes, szerethető, és szinte biztosra vehetjük, hogy belső zsebében némi szilvapálinkát hordana magával, ha életre kelne.

Csuri Bácsi Fotó: Ferencz Csaba/3szék.ro

Csuri Bácsi
Fotó: Ferencz Csaba/3szék.ro

Csuri bácsi manufaktúrája

Vrabie Zsolt Csuri design nevű cégét 2006 óta jegyzik. Reklámtervezéssel- és készítéssel foglalkozik, igényes munkáit Erdély-szerte ismerik és elismerik. Minden munkája egyedi eljárással készül, saját műhelyében. Az ezermester Csuri bácsi rendületlenül képezi magát, és próbál lépést tartani a legújabb trendekkel. Nem feltétlenül vár a megrendelésekre, sokszor bővíti repertoárját, és megnézi, van-e rá igény a piacon. Serlegeket, érmeket, díjakat is gyárt a cégérek és az egyedi reklámanyagok mellett, saját termékből azonban Pista bá’ az első.

Pista bá Tirolban Fotó: Dancs Annamari

Pista bá Tirolban
Fotó: Dancs Annamari

Kézműves vásárról a nemzetközi piacra

Csuri bácsi úgy gondolta tavaly decemberben, elkél egy kézzel készült, igényes ajándék is a karácsonyi forgatagba. Így álmodta meg Pista bá’ figuráját, akit debütálása után hamar elkapkodtak a vásárban. Pista bának azóta már Facebook oldala is van, amelyen keresztül rendelni is lehet, emellett kézműves vásárokon is találkozhatunk vele.

Pista bára egyébként már több országból érkezett megrendelés, ezért különösen népszerűek azok a fotók, melyeken Pista bá Torontóban, Miamiban, Bernben vagy akár Londonban pózol. Reméljük, a diadalmenet töretlen marad, és hamarosan a kereskedelemben is kapható lesz.

pista-ba-keszitese

Minden darab egyedi

Elsőre talán minden Pista bá’ ugyanolyannak tűnik, azonban ez kézzel készült termékeknél aligha lehetséges. A hosszú munkafolyamat a baróti erdőben kezdődik a fa kiválasztásával, majd a nyers formára vágás következik. Pista bá’ ezután hosszas csiszoláson esik keresztül, majd kezdetét veszti a festés, az egyedi karakter megadása, végül ráadják a kézdivásárhelyi kézművestől származó posztó mellénykéjét. Csuri bácsi minden egyes darabot másnak lát, hiszen másként rezdülhet a keze, változhat a fa anyaga. Ez teszi a figurákat különbözővé és egyedivé . A formatervező örömmel üdvözöl minden egyes eladást, de azért nehéz megválnia kézzel készített „gyermekeitől”.

j.koma-asszon-csuri-design

Pista bá’ is társas lény

Csuri bácsi már megalkotta az egyelőre limitált kiadású J. Komát is, Pista bá’ jól fésült, huncutul kacsintó cimboráját. A barátság után azonban Pista bá’ életébe beköszönt a szerelem, hiszen a tervek szerint hamarosan elkészül Asszon névre hallgató felesége is. Hogy a lánykérésről se maradjunk le, a Zöreg várja Pista bá’-t, az Asszon kérőjét. A nagy eseményt pedig Csuri bácsi tervei szerint gyermekáldás is követi, hogy teljes legyen a székely kabalacsalád.

Kollár Anna

pista-ba-es-zoreg

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további székely termékekről is értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Facebook oldal: www.facebook.com/pistabaoldala

Legutolsó szerkesztés: 2014-09-20