„Mindenki tud rajzolni.” Ezt vallják Moizer Zsuzsa és Barabás Zsófi fiatal képzőművészek. És ezt a címet viseli az általuk írt és rajzolt tavaly novemberben megjelent könyvük is. Bár a könyv talán nem is a legmegfelelőbb szó arra, amit ketten összehoztak: alkotásuk egyszerre képeskönyv és munkafüzet, mely mozgósítja a fantáziát és a kézügyességet, szórakoztat és tanít, segít és ösztönöz.

A rajzos foglalkoztató könyv a gyermekek határokat és szabályokat nem ismerő, végtelen fantáziájára épít. Miközben szárnyal a képzelet, serceg a ceruza a papíron, és fantázialények lepik el az oldalakat, észrevétlenül fejleszti a könyv az alapkultúrtechnikák (olvasás, írás, leképzés) elsajátításához szükséges vizuális képességeket; a finommotorika (kézügyesség, rajzkészség, íráskészség) fejlesztését természetes élethelyzetben, játékos, kreatív módon teszi lehetővé.

mindenki_tud_rajzolni_gyerekek_alkotnak

Zsuzsa és Zsófi egyébként nemcsak képzőművészek, hanem pedagógusok, ez tükröződik munkájukon is. Értenek a gyerekek nyelvén, elkötelezték magukat a kicsik mellett. Hisznek abban, hogy minden gyerek kreatív, csak hagyni kell őket, hogy saját tempójukban és stílusukban bontakoztathassák ki azt. A szerzők olyan könyvet szerettek volna készíteni, mely egyrészt a rajzolni szerető gyerekeknek szól, másrészt azoknak, akik majd ezután szeretik meg a rajzolást.

mi_hianyzik_konyv_barabas_moizer

Cicu, mondd, mi hiányzik?

A Mindenki tud rajzolni könyv sikere után egyértelmű volt, hogy lesz folytatás. A 84. Ünnepi Könyvhéten a szakmai zsűri által a 2012-es Szép Magyar Könyv versenyen oklevéllel díjazott első kötet után idén októberben két új könyv is született; a Mi hiányzik? című főszereplője Cicu, a macska, aki a Mindenki tud rajzolni kötetben már feltűnt. Moizer Zsuzsa tus képeit látva kedve szottyan kicsinek és nagynak előkapni a színes ceruza készletet, és a befejezetlen képek mellé kanyarítani valamit. Ebben a könyvben maga az „olvasó”, azaz az apróságok gombolyítják a történet fonalát, hiszen számtalan forgatókönyvet ad kezükbe az oldalpárok sokféleképpen értelmezhető gyönyörű, vidám, titokzatos világa.

mindenki_masmilyen_barabas_moizer_konyv

Mindenki másmilyen

A szerzőpáros harmadik kötetének címe: Mindenki másmilyen. És pont ez teszi a világot végtelenül érdekessé és széppé! Buborék, a labirintusszörny kalauzolja el a gyerekeket ebbe a különleges mesevilágba Barabás Zsófi vidám rajzainak segítségével. A kicsik Buborékkal tartva bebarangolják az Északi sarkot, a trópusokat, és még a sivatagba is eljutnak. Feltárul egy csodabirodalom, mely gyerekek és rajzaik nélkül csak egy sivár pusztaság maradna.

Zsófi és Zsuzsa könyveivel valóban mindent megtörténhet, de az biztosan nem, hogy a polcon ücsörögve várjanak arra, hogy felolvassanak belőlük, mert ezeket a történeteket a „kis írók” alakítják úgy, ahogy ők szeretnék.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar szerzők könyveiről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kalácska Nóra

Facebook oldal: www.facebook.com/mindenkitudrajzolni

Legutolsó szerkesztés: 2014-10-05