Matanda
Fotó: Székely Ágnes

Nincs annál csodálatosabb érzés, mint látni, hogyan csillan fel a gyermek szeme, amikor megérti azt a problémát, amelynek megoldásába nem sok reménnyel vágott bele. Ennek eszköze lehet a világon egyedülálló magyar találmány, a MATANDA – a Női Feltalálók Világkiállításának aranyérmese.

Csordásné Anda Éva harminc éven át tanítónőként fejlesztette a legkisebbek képességeit egy halmozottan hátrányos helyzetű térségben, Borsod megyében. Munkája során mindig falakba ütközött a matematika tanítása területén. „Rájöttem, hogy valamilyen szemléltető eszközt kell a gyerekek kezébe adni, amely segíti őket a megértésben, és egyben támogatja a mielőbbi önálló munkavégzést” – meséli a magyar találmány ötletgazdája. A szükség hatására született meg tehát – hosszú évek kísérletezéseinek eredményeként – az újszerű eszközrendszer és módszer, a korongos abakusz. A perkupai feltaláló 2002-ben levédette találmányát, amely a Matanda nevet kapta. Vívmányával számos hazai és külföldi elismerést begyűjtött, többek között a Szöulban megrendezett Női Feltalálók Világkiállításának aranyérmét.

MatandaFotó: Székely Ágnes

Matanda
Fotó: Székely Ágnes

Egyszerre játék és segédeszköz

A matematikai gondolkodás fejlesztése rendkívül fontos minden ember számára, hiszen életünket számok és számtani összefüggések szövik át. Elsajátítását már kis korban el kell kezdeni, amikor a fő tevékenységi forma a játék. A Matanda egyszerre játék és segédeszköz, mely a számok világának megismerését érdekesebbé és örömtelibbé teszi már egészen kicsi kortól. A piros-kék korongrendszer megannyi lehetőséget kínál a matematika szinte minden témakörében, segítségével vizuális élmények alapján fejlesztőek a tanulási képességek és a matematikai ismeretek. „Nem csak felzárkóztatásra, de tehetséggondozásra is alkalmas ez az eszköz, hiszen a legjobb képességű tanulók kreativitását is fejleszti” – teszi hozzá a magyar feltaláló, aki az ötlet kidolgozása során fontosnak tartotta, hogy egy tanórán belül egyszerre lehessen foglalkozni a matematikát még nem értő, és azt már haladó szinten művelő gyerekekkel.

Csordásné Anda Éva és találmánya Budapesten a Taneszköz Kiállításon

Csordásné Anda Éva és találmánya Budapesten a Taneszköz Kiállításon

A magyar fejlesztésű speciális abakusz akár az egyénre szabott matematikatanítást is lehetővé teszi, nem csak pedagógusoknak, hanem szülőknek egyaránt. A felfűzött 100 koronggal csaknem mindent, ami matematika, meg tudunk mutatni, és mivel a feladatok algoritmusainak nyomon követése tevékenység közben történik, így még inkább rögzül. „Rendszerlátásra is megtanítja a gyermekeket, a rendszerben szerzett ismeretek pedig mindig könnyebben előhívhatók” – magyarázza Csordásné Anda Éva, aki a látássérült tanulókra is gondolt: a korongok piros lapján egy tapintható dombocska van kialakítva, így akár vak gyermekkel is játszható. Az eszköz a mennyiségfogalom kialakításának kezdetén nem az elvont számokat, hanem magát a kézzel fogható mennyiséget láttatja. „A Matandával láthatóvá tudjuk tenni a láthatatlan matematikai összefüggéseket” – mondta a magyar találmányról Dr. Nagy József, a Szegedi Tudományegyetem professzora. Reméljük nemsokára az iskolák nélkülözhetetlen segédeszközévé válik a korongos abakusz, amellyel játék a tanulás!

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar találmányokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.matanda.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/matanda.hu

Legutolsó szerkesztés: 2016-06-09