Színes Város - Pöttyös utca részlet

A Színes Város Csoport célja, hogy minél több kortárs, társadalmi kérdésekre reflektáló műalkotás jelenjen meg a köztereken, és ezáltal színesítsve az országképet. A kiválasztott helyszíneken állami és civil szervezetek együttműködését kívánja elérni, és azt, hogy a közterek pozitív impulzusokat, új gondolatokat generáljanak használóik számára.

A megszülető alkotások társadalmi problémákra reflektálnak. Ilyen a természetvédelem, a fenntartható életmód, az újrahasznosítás, a szeméttermelésünk csökkentése, és a felelős életvitel. Célcsoportjaink a városlakók, a művészek, a civil szervezetek, és a városképet alakító, meghatározó urbanisztikai- és állami- önkormányzati szervek. E mellett párbeszéd kialakítására törekszünk a döntéshozók és az alkotóközösségek, valamint várostervezők és városlakók között. Programjaik főbb elemei a köztérszínesítés, köztéri szobrok, térbútorok, falfestmények készítése.

Színes Város Mozgalom - Pécs Fotó: Beliczay László/MTI

Színes Város Csoport – Pécs
Fotó: Beliczay László/MTI

Színesben minden más

A Színes Város Csoport Magyarország első és legnagyobb köztérszínesítő szervezete. A civil alapokon nyugvó projekt már a kezdetekkor mozgalommá alakult, ugyanis a köztérszínesítés legális formában ismeretlen volt Magyarországon 2009 előtt, amikor útjára bocsátották az akkor még Színes Város Projektnek elnevezett kezdeményezést. Az alapgondolat Vásárhelyi Győző (Victor Vasarely) 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig 10.000 négyzetméter falfelület színesedett ki általuk. A projekt eredményeképpen létrejövő alkotások művészetet és színt vittek a magyar városlakók életébe. A művészet funkcionális lehetőségei jelennek meg az alkotásokon keresztül, így közvetlen kapcsolatot építenek az egyszerű városlakó és a művészek között.

Színes Város - Pöttyös utca Fotó: Beliczay László/MTI

Színes Város – Pöttyös utca
Fotó: Beliczay László/MTI

Kortárs művészekkel az élhetőbb magyar városokért

“Hosszú távú célunk, hogy a műalkotások által színesedő városkép városainkat élhetőbbé, színesebbé, a városképet érintő döntéshozatalt pedig civilebbé, közérdekűbbé tegye. Városunk közterei valójában értünk léteznek. Víziónk, hogy Magyarország egy nagy kiállító tér legyen. A városban található rengeteg elhanyagolt, szürke felületen, tereken kortárs alkotók munkái köszönjenek vissza. Ezek meghatározott koncepcióba ágyazódjanak, tartalommal bírjanak és egységet, egészet képezzenek. Közvetíteni szeretnénk egy olyan szellemiséget, mely nem a materialista, fogyasztói életvitel további erősödését, hanem a természetet tisztelő, humanista ember értékrendjét hivatott képviselni, mely beépül mindennapjainkba, életvezetésünkbe. Mindenhol alakuljon ki egy köztéri művészetet bemutató városi útmutató (public and street art guide), mely elkalauzolja az érdeklődőket a város különböző pontjai, mint kiállító terek közt. Ez idővel Budapest, és más magyar városok turisztikai vonzerejévé válhat, és akár nemzetközi szintű elismerést is kaphat.” – vallják a Mozgalom tagjai.

YouTube előnézeti kép

Elérhetőség:
Örökség és Társadalom Alapítvány
1015 Budapest, Toldy Ferenc u. 60.
Kapcsolódó oldal: www.szinesvaros.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/szinesvaros

Email:szinesvarosmozgalom@gmail.com

Legutolsó szerkesztés: 2013-08-19