Gyerekek birtokba veszik az Ovi-Foci sportpályát Pályodon

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás hátvédje 2011-ben alapította az Ovi-Foci Közhasznú Alapítványt azzal a célkitűzéssel, hogy a gyermekek már óvodás korban megismerjék és megszeressék a sportot. A program keretében az alapítás óta már 140 óvoda gyerkőcei vehették birtokba az új műfüves Ovi-foci pályákat, azaz közel 30 ezer óvodás számára lett biztosítva a szabadban a mindennapos testmozgás lehetősége.

A gyermekek életének első hat évében az egyik legnagyobb változást a mozgás fejlődése jelenti. Amellett, hogy ebben a korban sajátítják el az alapmozgásokat, a sport testi és lelki egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. Így nem kérdés, hogy a mozgás szeretetére való nevelést már óvodás korban el kell kezdeni – hogy társadalmunk legfiatalabb tagjai az óvodából kikerülve sportot szerető, mozgást igénylő, testileg és szellemileg friss gyerekként kerüljenek az iskolába. Mindemellett, tegyük hozzá, a magyar sport jövője elképzelhetetlen a felnövekvő generációk sikeres és minél szélesebb körű sportnevelése nélkül.

Ezt az ügyet karolta fel, illetve szolgálja az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány, amely elsődleges célja, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a mozgás örömével. Az alapítványt a legendás Aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő alapította 2011-ben; az Ovi-Foci Program gyors és hatékony megoldást kínál minden olyan óvoda számára, melyeknek a mindennapos testnevelés szakszerű megvalósítása idáig valamilyen problémába ütközött.

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja dedikál

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja dedikál

Az Ovi-Foci Program

A hazai szakemberek által kidolgozott és az MLSZ által is támogatott Ovi-Foci Program a közösségi oktatás legalsóbb szintjén teszi lehetővé, hogy a labda-, mozgás- és sportkultúra fejlesztését (az utánpótlás nevelés intézményeinek bevonásával) ellenőrzött és szakmailag helyes keretek között végezhessék. Nem kizárólagosan a magyar futballélet, hanem a teljes magyar sportélet felemelkedését szolgálják – hiszen a program keretében az óvodások nem csak a foci, hanem számos egyéb labdajáték (pl. kosárlabda, kézilabda, tenisz, röplabda, tollaslabda stb.) alapjait is elsajátíthatják.

A célok eléréséhez elengedhetetlen feltétel, hogy a gyermekek sportra nevelése, oktatása képzett oktatókkal és szakszerű keretek között történjen. A programnak két fő célja van: egyfelől, hogy az óvónők elsajátítsák az óvodások sportág-specifikus oktatási programját, és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől pedig, hogy az ehhez szükséges sportinfrastrukturális beruházások során speciális Ovi-Foci sportpályák létesüljenek az ország minden óvodájában.

YouTube előnézeti kép

Multifunkcionális sportpályák

Az alapítvány immáron negyedik éve dolgozik azon, hogy országszerte létesüljenek biztonságos, kisméretű multifunkcionális sportpályák, melyek a gyerekek mozgásigényét száz százalékban kielégítik, alapot teremtve a jelenlegi kényszerszülte óvodai gyakorlat megreformálására – a legtöbb intézményben ugyanis a gyerekek mozgásigényét zárt térben és szűkre szabott kis termekben kénytelenek levezetni.

Az Ovi-Foci pálya jogi oltalommal rendelkező magyar innováció: egy kifejezetten a kicsik igényeire szabott, speciális méretű és kivitelezésű, műfüves, multifunkciós pálya. A 6×12 méteres sportpálya lehetőséget teremt a gyermekeknek akár az egész napos szabadtéri sportolásra, mozgásra, ezzel együtt a különböző csapatjátékok megismerésére is. A pálya azon túl, hogy többféle sportág gyakorlásához biztosít felületet, alkalmas a tartós vagy részletes mozgássérültek rehabilitációjára is. A speciális pálya szerkezetét ugyanis úgy alakították ki (pl. esésvédő gumiréteg), hogy azon számos mozgásfejlesztő és koordináció-javító gyakorlat is biztonságosan és akadálymentesen végezhető legyen.

Az Ovi-Foci pálya, jogi oltalommal rendelkező magyar innováció

Az Ovi-Foci pálya, jogi oltalommal rendelkező magyar innováció

Számítanak a támogatásra

Az Alapítvány legfőbb bevételi forrását a társasági adó teszi ki, az éves költségvetés hozzávetőlegesen 70%-át finanszírozzák belőle. A 2011/2012-es támogatási időszakban az alapítvány 33 óvodában tudta megvalósítani az Ovi-Foci és Ovi-Sport Programját; a megvalósult programmal közvetlenül több, mint 5500 gyerekhez jutottak el, a képzésben pedig több száz pedagógus vett részt. 2011 óta már összesen 140 pályát adtak át, azaz közel 30 ezer gyerkőc számára biztosították a mindennapos testmozgás lehetőségét.

A képen látható (b) Buzánszky Jenő, az Alapítvány alapítója, (k) Dr.Koszorús László, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának alelnöke és (j) Molnár András a Globál Sport Kft. ügyvezetője, kezükben a Magyar Termék Nagydíj Oklevéllel és a trófeával

A képen látható (b) Buzánszky Jenő, az Alapítvány alapítója, (k) Dr.Koszorús László, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának alelnöke és (j) Molnár András a Globál Sport Kft. ügyvezetője, kezükben a Magyar Termék Nagydíj Oklevéllel és a trófeával

2013-ban egyébként az alapítvány két elismerést is kapott a szakmától: a Magyar Termék Nagydíjat és az Innovációért különdíjat. Az elismerést odaítélő zsűri indoklása szerint „az Ovi-Foci és a hozzá kapcsolódó készség- és ügyességfejlesztő eszközkészlet magyar innováció és olyan, az óvodások méretigényeihez kifejlesztett sport-oktatási eszköz, mely eddig sem Magyarországon, sem pedig a nemzetközi piacon nem létezett”.

Idén az Ovi-Foci Alapítvány is részt vesz a SozialMarie pályázaton, amely 2005 óta minden évben 15 kitűnő társadalmi innovációt díjaz. A legrégebbi európai társadalmi innovációs díj az összesen 54.000 euro értékű pénzbeli elismerés mellett  mindenekelőtt nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek új megközelítésmódokkal innovatív válaszokat adnak társadalmi kihívásokra.

Egy gyors szavazással most mi is segíthetünk az ovisoknak az alábbi linken: http://goo.gl/hi7Ec9

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan támogatási formákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.ovi-foci.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/ovifociovisport

Legutolsó szerkesztés: 2016-02-23