Ovi-Foci Alapítvány pályaátadó Nyíregyházán

A tehetségek időben történő felfedezése és gondozása napjaink egyik legfontosabb feladata. Nincs ez másként a sportban sem, hisz a magyar sport jövője elképzelhetetlen a felnövekvő generációk sikeres és minél szélesebb körű sportnevelése nélkül.

Hazánkban a gyermekek jelentős része sajnos szakavatott testnevelés-oktatás és készségfejlesztés nélkül marad, így nem csupán a tehetségek időben történő felfedezésére kicsi az esély, de egyúttal a sport jellem és közösségformáló ereje is háttérbe szorul. Erre a problémára reflektál az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány, mely a több sportág világszerte sikerrel alkalmazott kispályás rendszeréhez hasonlatosan először tette lehetővé, hogy a labdarúgással történő ismerkedést már az óvodás korosztály is intézményesített keretek közt tehesse meg.

Az Ovi-Foci Sportpályáról szóló cikkünkben már bemutattuk, mitől is olyan unikális a jogi oltalom alatt álló speciális műfüves Pálya – ezúttal a hozzá kapcsolódó oktatási Programot vizsgáljuk meg közelebbről.

ovi-foci-palya-ujbuda

Nem csak foci

Mindenekelőtt fontos leszögeznünk: a hazai szakemberek által kidolgozott és az MLSZ által is támogatott Ovi-Foci Program nem kizárólagosan a magyar futballélet, hanem a teljes magyar sportélet felemelkedését szolgálja. A Program keretében ugyanis az óvodások nem csak a foci, hanem számos egyéb labdajáték alapjait is elsajátíthatják – az általános mozgáskultúra és a futball mellett többek között az Ovi-Tenisz, Ovi-Kézi, és Ovi-Tollas is az oktatási Program részét képzi.

Ovi-Foci Alapítvány pályaátadó Budakalászon

Ovi-Foci Alapítvány pályaátadó Budakalászon

Óvodáskorú gyermekek mozgásfejlesztése

Az Alapítvány célja, hogy a gyermekek sportra nevelése szakszerű keretek között és képzett oktatókkal történjen. Így a Pályák létesítése mellett a Program fontos részét képzi az óvodapedagógus képzés is, melyet a Debreceni Honvéd Olasz Focisuli segítségével dolgoztak ki. Az oktatási Program keretében a pálya- és eszközhasználat mellett a pedagógusok elsajátíthatják az Alapítvány nevével fémjelzett sportág-specifikus testnevelés alapjait is.

A szakmai hátteret Hegedüs Gábor, Király Tibor és Hegedüs Tamás biztosította; a módszertani könyvükben – Óvodáskorú gyermekek mozgásfejlesztése – ismertetett gyakorlatok segítséget nyújtanak abban, hogy a félénkebb, bizonytalanabb kisgyermekek testben, lélekben és szellemben egyaránt fejlődjenek, és sikerélményhez jussanak.

ovifoci_multifunkcionalis_sportpalya_ovodasoknak

Ovi-Eséstan

Ám, mint tudjuk, nem a félénkebb gyerkőcök képeznek többséget az óvodákban. Életkori sajátosság a vakmerőség, a határt nem ismerő felfedezővágy, mely gyakran a veszélyérzet háttérbe szorulását eredményezi. Így a baleset-megelőzés, a testi épség megóvása kiemelt szempontként van jelen az Ovi-Foci Programban; nem csak a Pályák kialakítása, de az oktatási Program során is.

Ennek alapját az Esések Iskolája adja, melynek alapötlete Dobrotka Béla judo edzőhöz köthető. Az Esések Iskolája az egyetlen olyan program a világon, mely sportág független, mégis minden sportág alapját tanítja. A kidolgozott módszer segítségével a kicsik elsajátíthatják majd azokat az ismeretek, melyek segítségével bármely irányba történő egyensúlyvesztésnél nagy biztonsággal képesek lesznek jól esni, illetve megtanulják a kivédés leghasznosabb módját is.

Magyar Termék Online

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos szervezetekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.ovi-foci.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/ovifociovisport

Legutolsó szerkesztés: 2016-02-23