A Rehab Critical Mass szervezői és önkéntesei (balról jobbra - Kiss Ramóna, Kiss Csaba, Surányi Judit és Csordás Anett)
Fotó: Szilányi Lenke

Hazánkban mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül, mégis inkább szőnyeg alá söpört probléma a fogyatékossággal élők helyzete. Idén május 29-én is a fogyatékossággal élők és a velük szimpatizálók közös felvonulással hívják fel a figyelmet azokra a hiányosságokra és súlyos problémákra, melyek haladéktalan megoldásra várnak. Az olimpia évében pedig a felvonulás szervezői különösen fontosnak tartják, hogy a paralimpikonokra is gondoljunk, hiszen az általuk vívott küzdelem, legalább akkora megbecsülést érdemel mint az ép sportoló társaik esetében.

Magyarországon mintegy félmillióan élnek valamilyen fogyatékossággal, helyzetük – a hozzátartozóikat, a családtagjaikat és a barátaikat is beleértve – mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül. Noha az esélyegyenlőségnek elméletileg az élet minden területén érvényesülnie kellene, a gyakorlatban azonban ez egyértelműen nem valósul meg.

Erre kívánja felhívni a figyelmet a Kiss Csaba kezdeményezésére létrejött Rehab Critical Mass. A biciklis felvonulás mintájára szerveződött kerekesszékes megmozdulás célja akkora tömeget felmutatni, melynek jogos és reális igényeit nem lehet figyelmen kívül hagyni; számolni kell mind a döntéshozóknak, mind a többségi társadalmat alkotóknak fogyatékossággal élő társaikkal. (Egyébként ez volt a világon elsőként megrendezett Rehab Critical Mass)

Az első Rehab Ctritical Mass résztvevői közül néhányan

Az első Rehab Ctritical Mass résztvevői közül néhányan

„Amíg nem érintettek, az emberek nem foglalkoznak vele”

A Rehab Critical Mass alulról szerveződő, politikamentes kezdeményezés, amely 2014-ben csapatmunka eredményeként jött létre: Kiss Csaba, Surányi Judit, Altbäcker Zsuzsa és Surányi Ádám munkáját számos önkéntes és támogató segítette.

A civil mozgalom célja társadalmi összefogás előmozdítása a fogyatékkal élő emberek életminőségének javítsa érdekében. Ehhez legfontosabbnak a szemlélet formálását tartják, hogy a hétköznapi ember is átérezze, hogy a fogyatékkal élők részei a társadalomnak. „Az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődés történt e téren, de bizonyos dolgokban még mindig nincs előrelépés” – jegyezte meg Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass ötletgazdája, majd hozzátette: amíg nem érintettek, az emberek nem foglalkoznak vele.

Pedig sajnos nyilvánvaló: mozgáskorlátozott és más fogyatékkal élő társaink nap mint nap kirekesztettséggel kénytelenek szembesülni úgy a foglalkoztatás és az egészségügyi ellátás, mint a tömegközlekedés, a közintézményekbe való bejutás, az oktatásban való részvétel, a művelődés, a kultúra és a szórakozás területén is.

Az esemény ötletgazdája Kiss Csaba, a Földalatti lejáratánál Fotó: Bődey János

Az esemény ötletgazdája Kiss Csaba, a Földalatti lejáratánál
Fotó: Bődey János

Meg kell teremteni a speciális körülményeket

A Rehab Critical Mass Elvárjuk című kiáltványában fogalmazta meg azokat a főbb pontokat, melyekben haladéktalan megoldást várnak, úgymint: akadálymentes utak, szociális biztonság, jobb és komplexebb rehabilitációs rendszer kialakítása, mint ami most van. Mindemellett szeretnék, ha bevonnák őket a döntéshozatalba az őket érintő kérdéseknél.

Az egyik legnagyobb problémát az ellátórendszer hiányosságai jelenti. „Ugyan vannak egyházi és alapítványi szolgáltatók, amelyeket minden fogyatékkal élő igénybe vehet, viszont ezek csak munkaidőben, azaz hétfőtől péntekig 8-tól 16-ig elérhetők” – mondta el a kérdésben egyébként érintett Kiss Csaba. „Valószínűleg a törvényalkotó úgy képzelte, hogy a tisztességes mozgássérült csak ezekben az időszakokban mozgássérült, egyéb időben meg kipattan a székből.”

YouTube előnézeti kép

A nulláról kell elkezdeni

A 2014 őszén tartott első demonstráció után, idén már a harmadik közös felvonulást szervezi a példaértékű civil mozgalom. Mindenki képes, csak lehet, hogy másképp – ezt fogják példákkal bemutatni a III. Rehab Critical Mass májusi rendezvényen. A felvonulás tavaly a “0″ kilométerkőtől indult, mellyel arra szerettek volna utalni a szervezők, hogy a nulláról kell elkezdni, elindulni. Az idei budapesti felvonulást május 29-re tervezik. Az olimpiai évre való tekintettel idén a fókuszt a paralimpikonok megbecsülésére kívánják irányítani, hiszen ugyanaz a küzdelem ugyanazt a megbecsülést érdemli.

Május 29-én vasárnap 13 órakor lesz a gyülekező a Clark Ádám téren és 14 órakor a Lánchídon keresztül vonul a tömeg az Erzsébet térre, ahol koncertek, kulturális- és családi programok várnak mindenkit. Fellép – többek között – a REPUBLIC, Pásztor Anna, Kovács Patrícia, Barabás Lőrinc, a Szilvási Gipsy Folk Band és az Átértékeled csapata.

YouTube előnézeti kép

A helyszínen találkozhattok Till Attilával – aki az esemény házigazdája – és az általa rendezett Tiszta Szívvel című film néhány szereplőjével is. Mivel 2016 az Olimpia – és ezáltal a Paralimpia – éve, ezért a rendezvényen számos parasportolóval is megismerkedhettek.

Az idei rendezvény is AKADÁLYMENTES és GYEREKBARÁT. A részvétel ingyenes!

A szervezők a rendezvényt mindenki számára nyitottnak hirdették; céljuk, hogy a társadalom különböző rétegei találkozzanak egymással, és így önmaguktól omoljanak le a még meglévő falak. „Ez így működik, lásd: mi még csak egy órája beszélünk, és máris jobban megértjük egymást” – tette hozzá Csaba.

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos kezdeményezésekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.rehabcriticalmass.hu
Facebook oldal: 
www.facebook.com/rehabcriticalmass.hu

Legutolsó szerkesztés: 2016-05-05