piacok.napja

Piacok Napja néven indított útjára hagyományteremtő rendezvényt a fővárosban a Nem Adom Fel Alapítvány. A programsorozat célja nem más, mint a városlakók fogyasztói attitűdváltásának elindítása, valamint a valós közösségi élményen alapuló személyes kapcsolatok megerősítése.

A manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bolhapiacok, termelői vagy épp design vásárok, garázsvásárok, illetve a kisebb-nagyobb kézműves piacok – tevékenységükből adódóan – a társadalmi és környezeti fenntarthatóságot szolgálják. Ezt vallja az egyébként főként sérült emberek társadalmi integrációjával foglalkozó Nem Adom Fel Alapítvány. A szeptemberben útjára indított programsorozattal céljuk a piac mint közösségi színtér népszerűsítése, illetve annak közösségépítő erejének hangsúlyozása.

A második alkalommal augusztus 30-án megrendezett Piacok Napján több, már jól működő, de tematikájában markánsan elkülönülő budapesti piac mutatkozik be, többek között a WAMP Design Vásár, a Gardrób Közösségi Vásár, az Antik Placc, a Nagy Budapesti Kultúrzsibi és nem utolsó sorban a Segítő Vásár, akik a fogyatékkal élő emberek által készített termékeket fogják árulni, népszerűsíteni.

piacok.napja.latogatoi

„Nem szabad feladnunk… ”

A nem mindennapi megmozdulással a szervezők többek között arra is igyekeztek rámutatni, hogy a piac a személyes interakciókat egyébként nélkülöző városlakók életében valódi, közösségi életérzést kínáló oázisként is funkcionálhat. „Kevés idő és kevés hely jut a találkozásokra. Az életünk felgyorsulása, a fogyasztói attitűd megerősödése visszahat emberi kapcsolatainkra is. Nem szabad feladnunk azt, hogy minőségi emberi kapcsolatoknak legyünk részesei. ” – tette hozzá Király Belián, a program szóvivője.

A rendezvény bevételeivel a Kezdjetek szeretni! programot támogatja, melynek hivatalos nagykövetei: Illés Fanni, paralimpikon úszó, kerekesszékes szépségkirálynő, Jakupcsek Gabriella újságíró, műsorvezető, Feke Pál Junior Príma és Artisjus díjas színművész, énekes, az Önkéntesség Európai Évének magyarországi nagykövete.

piacok.napja.kezdjetek.piacra.jarni

Emberi kapcsolatok minden fronton

A Piacok Napja része tehát a korábban indult „Kezdjetek szeretni…” elnevezésű programnak. „A kezdeményezés alapvető célja egy társadalmi szemléletváltás elindítása, amely előterébe helyezi az emberi kapcsolatok minden fronton történő megerősítését” – mondta el Király Belián, a Kezdjetek szeretni c. program szóvivője. „Amikor év elején elindítottuk a programsorozatot, több színtérre álmodtunk meg közösségi tereket. Tervezünk virtuális találkozási helyet és kávéháznyitást is a jövőben” – tette hozzá.

never.give.up.cafe.kavescsesze

A virtuális tértől a kávéházig

Így, a kezdeményezés következő elemeként elindult a www.kezdjetekszeretni.hu weboldal, amely lehetőséget teremt közösségi programokhoz való csatlakozásra, ismerkedésre és pártalálásra is. Külön hívják erre a felületre azokat a sérült embereket is, akik helyzetükből adódóan nehezen találnak módot arra, hogy közösséget és párkapcsolatot alakítsanak ki. „A minden szempontból akadálymentesített weboldal specialitása abban is rejlik, hogy lehetőség van mentor segítségét is igénybe venni. Az oldal nem kizárólag virtuális térként működik majd, programok, kísérő rendezvények egészítik ki a szolgáltatást” – tette hozzá Király Belián.

Király Belián, a Kezdjetek Szeretni programsorozat szóvivője

Király Belián, a Kezdjetek Szeretni programsorozat szóvivője

A projekt meghatározó elemeként, a téma folyamatos kulturális központjaként és integrált közösségi tereként indul el hamarosan a VIII. kerületben a fogyatékossággal élő munkatársak által működtetett Never Give Up Cafe. A hely nappal kávézóként, este kulturális programokat befogadó helyszínként működik majd, teret adva azoknak az eseményeknek is, melyek élővé, valóssá teszik a weboldal virtuális közösségi életét.

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.kezdjetekszeretni.hu
Faceboob oldal: www.facebook.com/kezdjetekszeretni

Legutolsó szerkesztés: 2015-07-28