termini-mobilhajlek

Egy olyan összetett problémára, mint a hajléktalanság, nem létezik egyszerű és azonnali megoldás. Laczkó Juli dizájner sem kerget illúziókat; nem gondolja, hogy terMINI nevű találmányával egy csapásra megszűnik a fedélnélküliek szálláshely-problémája. Azonban egyedülálló alternatívát kínál hordozható mobilhajlékával.

A terMINI egy olyan eco-design termék, amely magán viseli a hálózsák, a sátor és a hátizsák klasszikus jegyeit. Tervezője Laczkó Juli, magyar dizájner, aki jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. Józsefvárosi lányként nap mint nap szembesült az utcán élők nehéz helyzetével. A probléma és az ötlet találkozott, amikor megszületett a terMINI a Juli által kifejlesztett, speciális anyag segítségével.

termini-utoplast

Hajlék UTOPLASTból

A fiatal dizájner egy speciális, újrahasznosított, hőszigetelő nejlonanyagból készítette el a terMINIt. Az anyag előállításához nem használt semmilyen vegyszert vagy egyéb adalékanyagot, kizárólag nejlonzacskók tipizálásával és préselésével hozta létre az UTOPLASTot. Az UTOPLAST vízhatlan és hőszigetelő tulajdonságának köszönhetően véd az időjárás viszontagságaitól. A „sátor” aszfalt felé eső, alsó rétegében a két UTOPLAST réteg közötti bélés nyújt védelmet a kemény, hideg talajtól. Juli tervei szerint még belső tároló zsebek is kerülnének a fekhelyre, külső láthatóságát pedig napelemes LEDháló biztosítaná.

A terMINIbe kényelmesen lehet pakolni, és akár két – szorosan összebújó – ember is elfér benne. A parányi szoba így még hamarabb felmelegszik, aminek a szellőzését a rajta elhelyezett lyukak biztosítják.

termini-belulrol

Miniszoba veszélyekkel

A nagyszerű ötleten és nemes célon alapuló találmány egy dologra nem nyújt megoldást: az emberi rosszindulatra. Hajléktalanok jogos félelme, hogy mivel nem lehet kilátni rajta, ki vannak szolgáltatva a nem jószándékú emberek indulatainak; a terMINIt nagyon könnyen felkaphatják a külső hordszíjak miatt, ezért a „lakók” nem éreznék magukat teljes biztonságban benne.

termini-hasznos-tulajdonsagai

Saját terMINI

Juli azt szeretné, ha a különleges fekhelyet nem megvennék, hanem megcsinálnák azok, akik szeretnének egyet. Azért keres most támogatót, hogy egy olyan műhelyet tudjon nyitni, ahová el tudnak menni mindazok, akiknek szükségük van a terMINIre, és Juli segítségével elkészítsék. Ezt követően ingyen az övék lehetne. Ez azt jelenti, hogy a terMINI nemcsak biztonságos fekhelyet, hanem oktatást és munkát is adhatna a rászorulóknak.

termini-hatizsak-halozsak-lakas

Fotó: Halász Áron

100%-ban ökotudatos

Julinak nem a mobilfekhely az első környezetbarát találmánya. Az UTOPLAST anyagra építve hozta létre Plastenka márkáját, amely egyedi tervezésű és gyártású táskákat jelent. 100%-ban ökotudatos és lokális erőforrásokat értékesítő, újrahasznosított design termékekről van szó, melyek különböző típusú, használt műanyaghulladékok manufakturális újraélesztésével készülnek.

Kalácska Nóra

plastenka-ujrahasznositott-taskak

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.plastenka.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/terminiecoshelter

Legutolsó szerkesztés: 2014-12-31