kapocs_kiallitas_plakat_2013

A hátrányos helyzetű emberek alkotásait bemutató KAPOCS jótékonysági kiállítás május 31-ig látogatható a KOGART Galériában. A jószolgálati célokat megvalósító rendezvény interaktív programokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és a kiállítás megvalósításában tevékeny önkénteseket bemutató kisfilmekkel várja az érdeklődőket.

A kapocs szóval fémjelzett kezdeményezés nevében viseli célját: összeköti a hátrányos helyzetű embert a műalkotáson keresztül a látogatóval, lélek a lélekhez kerül közelebb. A kiállítás fő célja, hogy a segítők és segítettek egyszerre mutatkozhassanak be a nagyközönség előtt. A műalkotások mellett az önkénteseket bemutató kisfilmek kerülnek vetítésre, így a program nemcsak a hátrányos helyzetű emberekre, hanem az önkéntesség fontosságára is felhívja a figyelmet. A rendezvényre színes programokkal, érdekes témákat felölelő kerekasztal-beszélgetésekkel és koncerttel is készültek a szervezők. A látogatók ismert művészekkel együtt tudhatnak meg többet a közösségi szolgálatról és a jótékonyságról.

Otthontalan alkotók – többek között Dvorcsák Gábor Rácsok és elmék c. festménye is látható lesz a kiállításon

Otthontalan alkotók – többek között Dvorcsák Gábor Rácsok és elmék c. festménye is látható lesz a kiállításon

Kincsek a felszín alól

„A kiállítással nem a fogyatékkal élőkön és a hátrányos helyzetűeken segítünk, hanem saját magunkon” – fogalmazott Czipperer Diána, a programban résztvevő önkéntes. „Ha teljes szívünkkel dolgozunk, mi is többek leszünk általa. A kiállítás valódi lényege is ebben rejlik: az alkotásokon keresztül kerülünk közelebb a fogyatékkal élőkhöz, megismerjük az ő különleges világukat. Nemcsak az alkotások valódi kincsek, hanem amit mögöttük találunk, a felszín alatt.”

A rendezvényre öt egyesülettől érkeztek alkotások: otthontalanok festményeit, a látássérültek táncáról készült fényképsorozatot, testi-szellemi fogyatékkal élők festményeit és rajzait, a környezetvédelem területén elért eredményeket újrahasznosított installációk formájában mutatja be a tárlat.

kapocs_kiallitas_flyer_kogart

„Kapcsolj velünk!”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott programsorozaton a látogató személyesen is megismerheti a hátrányos helyzetű alkotókat, az őket segítő önkénteseket, személyesen tájékozódhat az őket összekötő szervezetekről. A fontos tematikájú program azért is hasznos, mert várhatóan 2014-től válik kötelezővé minden középiskolás számára a karitatív tevékenység. Kerekasztal-beszélgetések formájában kerül tisztázásra például mi is az, hogy közösségi szolgálat, de ismertetőt kaphatnak az autistákat, látássérülteket, otthontalanokat, testi-szellemi fogyatékkal élőket segítő önkéntesekről. Olyan neves művészek is felszólalnak a rendezvényen, mint Müller Péter, Dobó Kata, Törőcsik Mari, Szőcs Géza, Vujity Tvrtko és Vásáry Tamás.

kapocs_programok_2013

Hősiességtől mentesen – őszintén

„Miért?” – hangzik a kérdés sokszor. Joó Beatris, a rendezvény főszervezője szerint felesleges a kérdés, hiszen a válasz egyértelmű: „A kiállítás titka, hogy nincs benne semmi hősies. Természetes, magától értetődő, a világon a legemberibb cselekedet, hogy segítünk, annak, aki segítségre szorul.” A különlegesen fontos és mindig aktuális tematikájú tárlat május 31-ig látható a KOGART Galériában.

Marinov Aniella

Kapcsolódó oldal: www.facebook.com/kapocskiallitas

Legutolsó szerkesztés: 2013-05-28