budapest-bike-maffia-hajlektalanok-tamogatasa

Egy csapat kerékpáros, akiket a segítő szándék köt össze. Lázadók, akik ételt osztanak hajléktalanoknak. Önkéntesek, akik gyermekkórházba szállítanak ebédet. Egy közösség, akik figyelemfelkeltő akcióikkal hatékonyan lépnek fel a társadalmi egyenlőtlenségek ellen. Ők a Budapest Bike Maffia.

A Budapest Bike Maffia egy olyan szerveződés, amely elsőként csatornázta direkt módon a kerékpározást a szociális munkába – ezzel érve el azt, hogy tettrekész fiatalok csatlakozzanak hozzájuk. Hiszen a bringa a pozitív attitűdökkel teli lázadás jelképének tekinthető ma Budapesten és más nagyvárosokban is.

budapest.bike.maffia.kerekparjai

Az első lépések

„2011 karácsonya előtt egy bringás futár barátommal kitaláltuk, hogy szeretnénk az utcán élőket szenteste étellel megajándékozni.” – mesél a kezdetekről az egyik alapító, Havasi Zoltán a ReCity Magazinnak adott interjúban. Arra kérték az ismerőseiket, hogy aki tud, járuljon hozzá alapanyaggal ahhoz, hogy az ötletük megvalósulhasson. Pár nap leforgása alatt összegyűlt annyi, hogy 150 db gazdagon megrakott szendvicset készítettek el és szállítottak ki kerékpárral a hajlék nélkül karácsonyozóknak.

„Az akció után – mivel annyira sokat adott – úgy gondoltuk, meg kell ismételnünk.” – mondja Zoltán. Ez az érzés tartja azóta is lendületben a Budapest Bike Maffiát.

budapest-bike-maffia-csapatkep

A fejlődés útján

A Budapest Bike Maffia önkénteseinek száma ma már több százra tehető. A főállású tagok száma jelenleg hét, a különböző területeket – hajlék nélküliek segítése, családok támogatása, állatmenhely túrák, belső és külső kommunikáció, önkéntes szervezés és képzés, pályázatfigyelés és írás – más-más ember irányítja. Több mint két évig mindenfajta anyagi támogatás nélkül dolgoztak, ám a begyűjtött adományok mennyisége, a befektetett önkéntes munka értéke 2013 végén így is meghaladta már a tízmillió forintot. Nemrégiben egyesületté alakultak, így most már pénzadományokat is elfogadnak, amivel megnyílt az út programjaik kiszélesítéséhez.

budapest.bike.maffia-az emberek alapvetoen jok

Amire a legbüszkébbek

Talán legismertebb, állandó akciójuk a Szimplakerti Háztáji Piachoz kapcsolódik, ahol minden hétvégén a piacon vásárlóktól kérnek és kapnak zöldség-gyümölcs adományokat, amit aztán kerékpárral egy kiválasztott rászoruló családnak juttatnak el, ezzel egészséges élelmiszert téve a családok asztalára.

De főztek már közösen cigányokkal a Romani Platniban, amit aztán az utcán élők kaptak meg, és a Bethesda Gyermekkórházba is nekik köszönhet 640 kg tartós élelmiszert. A Budapest Bike Maffia neve és tevékenysége már vidékre is eljutott. Cserdi település polgármestere, Bogdán László egy tonnányi, a cserdi polgárok által megtermelt krumplit, hagymát és fokhagymát ajánlott fel a VII. kerületi rászoruló családok számára, amit közösen osztottak szét.

Szintén emlékezetes idei „Megyünk mint a bir(k)ák” akciójuk, ahol az elidegenedésre, elembertelenedésre hívták fel a figyelmet úgy, hogy járókelőkkel és hajléktalan emberekkel közösen üzentek egy kezükben tartott táblával, melyre mindenki a saját pozitív készségét vagy tulajdonságát irathatta fel. Arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy attól, hogy valaki az utcán kénytelen élni, még nem bűnöző.

budapest-bike-maffia-raszoruloknak-etel

VACSI egy rászorulónak

Fejlesztés alatt álló programjuk a „VACSI” (Válassz egy családot Te is!), ahol egy online felületen szeretnék lehetővé tenni magánszemélyeknek, baráti társaságoknak, illetve vállalkozásoknak, hogy kiválaszthassanak egy-egy családot, akiket támogatni kívánnak. A terv szerint minden családról megtekinthető lesz egy adatlap, képekkel és rövid bemutatkozással, a felajánlás útja pedig a felületen keresztül nyomon követhető. Az élelmiszereket és háztartásban használatos dolgokat a Budapest Bike Maffia vásárolja meg és szállítja teherbringákkal a családokhoz. Ennek a programnak az alapozása jelenleg a Szimpla Kerti Háztáji Piacon működő gyűjtésük, amellyel már négy családot támogatnak folyamatosan.

Doró Viki

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további társadalmilag fontos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

A Budapest Bike Maffia vezetőjével, Havasi Zoltánnal készült interjú teljes terjedelemben a Recity Magazin oldalán olvasható.

Kapcsolódó oldal: www.bbm.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/budapestbikemaffia

Legutolsó szerkesztés: 2017-01-07