Fotó: Taskovics Dorka

Vitathatatlan tény, hogy egy hátizsák rendkívül praktikus, de a legtöbb esetben nem éppen divatos viselet. A legkülönfélébb dolgok egyszerű és könnyű szállítására alkalmas, persze csak akkor, ha nem egy hetven literes túrazsákról beszélünk. Ki ne szeretne olyan hátizsákot, amelyben minden számára fontos dolog elfér? Vagy csak az egyik legfontosabb, az otthon. Viszont egy egész házat vagy lakást mégsem lehet egy pici hátizsákba zsúfolni. Vagy mégis?

Kovács Borinak sikerült. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) formatervező szakán végzett tervezőnő egy olyan multifunkciós hátizsákot álmodott meg az otthontalan gyermekek megsegítésére, amely nemcsak egy táska, hanem egy kezdeményezés szimbóluma is, amely a család nélkül maradt gyerekek társadalmi integrációját hivatott szolgálni. A CÓKMÓK egy igazi közösségi projekt, amely mögött számtalan lelkes ember és szervezet támogatása áll, mint például a Cseppkő Gyermekotthon vagy a TEGYESZ Alföldi utcai Befogadó Otthona. A 2012-es TEDxYouth@Budapest konferencián is bemutatott elképzelés ötletgazdája rengeteg időt töltött államilag gondozott gyerekek között, és az ott szerzett tapasztalatait kezdte kamatoztatni a projekt megvalósítása során a gyerekek igényeit szem előtt tartva.

kovacs-bori-cokmok

Fotó: Kállai Márton

„Hátamon a zsákom, zsákomban az otthonom”

A Központi Statisztikai Hivatal 2012-es felmérése szerint Magyarországon több mint 21 000 gyermek nő fel állami gondozásban, nevelőszülőknél, befogadó- vagy gyermekotthonokban. Ezek a gyermekek – a gyakori környezetváltozás miatt – elveszítik azokat a számukra fontos tárgyakat, amelyek egészséges énképük kialakítását szolgálnák. A CÓKMÓK egy olyan különleges hátizsák, amely a kedves tárgyak és emlékek megtartását segítve folytonosságot és otthonosságot csempész a gyerekek életébe. A táskában elhelyezhetik legféltettebb kincseiket, játékaikat, valamint a csomagban megbúvó takaróval bárhol kényelembe helyezhetik magukat. Bár e táskának elsősorban otthonteremtő funkciója van, általános használatra (kirándulás, utazás) is kiválóan alkalmas.

Fotó: Taskovics Dorka

Fotó: Taskovics Dorka

Dupla öröm

A CÓKMÓK-ot a szülők vásárolhatják meg saját gyermekük számára, ám a kiválasztott táska minden esetben megduplázódik, a duplum pedig mindig egy olyan kedvezményezett gyermeké lesz, aki nem kaphat ilyen táskát saját szüleitől. A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) befogadó otthonaiba folyamatosan érkeznek gyerekek, akik néhány hetet töltenek el ott, amíg új otthont nem találnak nekik máshol. A táskák az otthonba való érkezésük sorrendjében kerülnek ezekhez a gyermekekhez. Ha a TEGYESZ otthonaiban mindenkinek jut táska, akkor további befogadó otthonokon és a nevelőszülői hálózatokon keresztül történik meg azok szétosztása.

Fotó: Mukics Beáta

Fotó: Mukics Beáta

CÓKAMÓKA

A szolgáltatás részét képezik a CÓKAMÓKA események is. Minden megvásárolt hátizsák párja eljut egy 5 – 11 éves kisgyerekhez, aki épp bekerült a TEGYESZ egyik befogadó otthonába. Ezzel a gyermekek egy – a táska által meghatározott – közösségbe kerülnek, és lehetőséget kapnak arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a többi CÓKMÓK-kal rendelkező kisgyerekkel. Az így kialakult közösség tagjai a CÓKAMÓKA rendezvényeken találkozhatnak egymással, gyűjthetnek közös élményeket, és köthetnek akár életre szóló barátságokat is. A CÓKAMÓKA egy olyan jó hangulatú esemény, ahol mind az állami gondozásban levő, mind a családjukkal élő gyermekekben erősitik a szolidaritás értékét, valamint érzékenyebbé válhatnak a szociális problémákra. Mindemellett rendkívül fontos az emlékek és a kötődések megtartása. Ebben segít a CÓKMÓK táska.

Kalina Veronika

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.cokmok.org
Facebook oldal: www.facebook.com/akikapjaadja

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-21