Fotó: Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány

Noha már 2011 júliusa óta a társasági adó (TAO) jelentős részét látványsportokra, illetve azok utánpótlás-nevelésének támogatására fordíthatják a vállalatok, mégis sokan még mindig nem ismerik a támogatási formában rejlő lehetőségeket. Pedig a felajánlással nem csak a magyar sportszektor, de maguk a támogatók is jól járnak.

A hazai sportélet támogatásának szükségességéről nem lehet eleget beszélni. Nem csupán a nemzetközi versenyekre készülő élsportolóinknak, de az utánpótlást jelentő gyermekeknek és fiataloknak is szüksége van támogatásra. A felkészülés, illetve a sportolási lehetőségek feltételeinek megteremtéséhez többféleképpen járulhatnak hozzá a hazai cégek: egyik bevett módja a direkt sportszponzoráció, 2011 óta pedig a vállalkozásoknak lehetősége van a támogatás összegének adóalapjukból való leírására is – határozott társadalmi felelősségvállalással a sport közvetlen és közvetett értékeinek elősegítésére.

Ezáltal a magyar sportszektorba olyan szintű pénz tud áramlani, ami nem valósulhatna meg direkt szponzoráció útján. A plusz forráslehetőségeknek köszönhetően hatalmas fejlődésnek indulhatott a hazai sportélet; többek között a Kisstadion sátras befedése is TAO támogatás révén valósulhatott meg, de ez a támogatási forrás lesz segítségére Egernek a Bárány uszoda évtizedek óta húzódó felújításához is.

Készül a Kisstadion sátras befedése Fotó: macbudapest.hu / Nagy Gábor

Készül a Kisstadion sátras befedése
Fotó: macbudapest.hu / Nagy Gábor

Mi is az a TAO támogatás?

A TAO a különböző gazdasági társaságok, illetve cégek társasági- és osztalékadójának a rövidítése. A 2011 júliusában életbe lépett jogszabály értelmében a vállalatok ebből a két adónemből írhatnak le meghatározott, jelentős százalékot a maguk hasznára, melynek mértékét a látvány-csapatsportokban tevékenykedő egyesületek, alapítványok részére fordított támogatási összeg határozza meg.  Támogató az a cég lehet, amely a társasági adó alanya és nem többségi állami tulajdonú vállalat.

A támogatási forma lényege, hogy a társasági adó fizetésére kötelezett vállalatok adójuk maximum 70%-át felajánlhatják, és a kiemelt csapatsportokra fordíthatják, tehát az öt látványsportra: a labdarúgásra, a kosárlabdára, a kézilabdára, a vízilabdára és a jégkorongra. Az így befolyt pénzek egyebek között utánpótlás-nevelésre és infrastruktúra-fejlesztésre fordíthatóak.

TAO működés és tárgyi eszköz 2013 Budapest Forrás: terkep.mlsz.hu

TAO működés és tárgyi eszköz 2013 Budapest
Forrás: terkep.mlsz.hu

Miért éri meg?

A nyereséges hazai vállalatok ilyen módon nem csak pénzügyi támogatást nyújtanak a sportszervezetek számára, hanem támogatóként előnyöket is élveznek. Az a cég ugyanis, amely él a támogatás lehetőségével, leírhatja a támogatás összegét adóalapjából, majd a csökkentett adóalapból még a támogatás mértékével megegyező adókedvezményt is igénybe vehet. Összességében tehát elmondható, hogy egy reálhozammal járó befektetési formáról van szó.

Magának az adókedvezménynek az igénybe vétele kifejezetten egyszerű, mindössze egy támogatási szerződést kell kötni a támogatott szervezettel, be kell szerezni a támogatási igazolást (ez az Alapítvány és a Sportági Szakszövetség közös feladata, a cégnek ezzel teendője nincs), majd a támogatási összeg elutalását követő 8 napon belül be kell ezt jelenteni az adóhivatal felé. Fontos, hogy a támogatási igazolás iránti kérelem benyújtásakor, illetve annak kiállításáig a támogatónak ne legyen köztartozása, rendelkezzen nemleges (NAV0) adóigazolással.

Fotó: Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány

Fotó: Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány

Ovi-Foci , avagy TAO-támogatás a gyakorlatban

A TAO program eredményességét jelzi, hogy már vannak olyan társaságok, melyek elsősorban erre a forrásra építenek. Ilyen a Buzánszky Jenő nevével fémjelzett Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány, amely működését 2011-ben kezdte meg. Az alapítvány legfőbb bevételi forrását a társasági adó teszi ki, az éves költségvetés hozzávetőlegesen 70%-át finanszírozzák belőle.

A 2011/2012-es támogatási időszakban például az alapítvány 33 óvodában tudta megvalósítani az Ovi-Foci és Ovi-Sport Programját, valamint ebben a támogatási időszakban már tagokká vált óvodák gyermekei részére az Ovi-Foci Programnapot is. A megvalósult programmal közvetlenül több, mint 5500 gyerekhez jutottak el, a képzésben 325 pedagógus vett részt; az óvodák közti együttműködésnek köszönhetően pedig közvetetten közel 10 ezer gyerek jutott hozzá ahhoz a lehetőséghez, hogy Ovi-Foci pályán játsszon. 2011 óta már összesen 88 pályát adtak át; a legközelebbi pályaátadás a balatonfüredi Kiserdei Óvodában lesz december 10-én.

Az alapítvány a felajánlásokat meg is hálálja: amennyiben valamelyik cégtől céltámogatásként TAO felajánlást kapnak, vagy a TAO helyi cégtől érkezik, úgy az alapítványnak nincs mérlegelési joga, köteles nyertesként elbírálni az adott településen lévő vagy a céltámogatásban megnevezett óvoda pályázatát.

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan támogatási formákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.ovi-foci.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/ovifociovisport

Legutolsó szerkesztés: 2014-12-05