Ovi-Foci pályaátadó Újbudán

Hiába vált szállóigévé Winston Churchill mondata, miszerint a hosszú élet titka „Csak semmi sport!”, ezt a kijelentést nem csak a brit tudósok kérdőjelezik meg manapság. Mindannyian tudjuk, mozogni kell, mert az jótékony hatással van testre és lélekre egyaránt.

A gyermekek ösztönösen szeretnek mozogni. Amint annak tudatára ébrednek, hogy kezüket és lábukat használva képesek helyet változtatni, szülő legyen a talpán, aki képes lépést tartani izgága csemetéjével. A kíváncsi gyermekek pedig fáradságot nem ismerve képesek rámolni, rohangálni, fára mászni, fogócskázni.

Azonban az életkor előrehaladtával a gyermekeknek meg kell tanulniuk az iskolában egy helyben ülni, és a tanulással töltött idő gyakran a mozgás rovására megy. Szabadidejükben pedig inkább a számítógépes játékokat választják a mozgás helyett.

Ovi-Foci pályaátadó Zuglóban

Ovi-Foci pályaátadó Zuglóban

Áldásos fizikai aktivitás

Amennyiben igénybe vesszük izmainkat, egyidejűleg egy sor bajtól és kórtól is megvédjük magunkat. Ugyanis a fizikai aktivitás nem csupán a fiatal szervezet egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, valamennyi szerv és szervrendszer – légzés, vérkeringés, anyagcsere, mozgatórendszer – optimális működéséhez is hozzájárul. Ezenkívül a környezeti vagy egyéb okok miatt létrejövő stresszek könnyebb elviselésében, kedvezőbb szociális beilleszkedésben és egy egészséges önbizalom kialakulásában is segít a sport.

Ovi-Foci pályaátadó Kőbányán

Ovi-Foci pályaátadó Kőbányán

A sport magával ragad

A sport érzelmeinkre is hatást gyakorol, boldoggá tesz. Képes olyan állapotba hozni az embert, amely egy semmivel sem összehasonlítható érzést szül, a küzdelem élvezetéből sarjadó áramlás élményt. „Amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál és tudja, hogy erős, és legalábbis az adott pillanatban ő maga irányítja sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi, hogy minden milyen jó… akkor éli át teljes lényével, hogy áramlik benne az élet. Ez a flow.” Az alábbi mondat Csíkszentmihályi Mihály pszichológus és Susan A. Jackson tollából származik.

Ovi-Foci pályaátadó Mohácson

Ovi-Foci pályaátadó Mohácson

Milyen pluszt ad a sport?

Aki sportol, megtanul küzdeni. Kitartásra nevel, remek csapatépítő funkcióval bír, és a játékszabályok révén fegyelemre tanít. A sport bátorságot ad, a győzelem dicsőséggel jár, a nyerés lehetősége motivál. Azonban aki játszik, annak veszítenie is tudni kell. Egerszegi Krisztina így fogalmaz sportról és kudarcról: „nemcsak az a nagy sportoló, aki nyerni tud, hanem az is, aki egy pofon után fel tud állni.”

Ám nem kell élsportolónak lenni ahhoz, hogy csemeténk megtapasztalja a mozgás örömét. Hagyjuk, hadd válassza ki a számára legmegfelelőbb sportágat, amelyben jó érzi magát és szívesen űzi. Emellett a közös családi sportolás is nagyszerű lehetőség arra, hogy a gyermekek rákapjanak az aktív kikapcsolódás ízére, legyen az síelés, kirándulás, biciklizés vagy strandolás.

Ovi-Foci pályaátadó Nyíregyházán

Ovi-Foci pályaátadó Nyíregyházán

Ovi-Foci a kicsik és a mozgás öröméért

Az Ovi-Foci Alapítvány elköteleződött a gyermekek egészsége mellett. Azt a bizonyos pluszt kívánja nyújtani az óvódás korú gyermekek számára, amelyet csak a sport képes adni. Az Alapítvány támogatja, hogy a gyermekek a szabadidejüket a szabadban, aktív mozgással töltsék el. Ennek jelentős szerepe van az egészségmegőrzésben, valamint az egyértelműen a mozgáshiányból fakadó betegségek megelőzésében. A gyermekek szakszerűen ellenőrzött és vezetett mindennapos mozgása gyógyító hatással van a különböző szellemi- és testi fogyatékossággal rendelkező gyermekek egészségügyi rehabilitálására.

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar sporttal kapcsolatos  hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.ovi-foci.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/ovifociovisport

Legutolsó szerkesztés: 2015-01-14