skanzen_valts_zoldre_gyerekjatek_a_mosas

Környezettudatos szemléletük és ÖKO programjaik népszerűsítése érdekében az elmúlt hetekben keresztül-kasul szelték az országot és tájházakat, plázákat népesítették be vidám és lelkes kis csapataikkal, akik a paraszti tudás ma is használható formáit mutatták be az érdeklődőknek. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum road show-jának helyszíneit – amelyet vidámság, kellemes családi kikapcsolódás és szakmai tudás jellemez – több ezer ember kereste fel, akik számos érdekes praktikával gazdagodva tértek haza.

skanzen-arkad-magyar-etelek-roadshow

Friss és egészséges alapanyagok a konyhában

Fogalmunk sincs róla, hogy mennyi mesterséges színezéket, tartósítót, azaz szemetet viszünk be szervezetünkbe nap, mint nap. A szentendrei Skanzen ÖKO programjában komoly hangsúlyt fektet a hagyományos konyha népszerűsítésére, hiszen a paraszti étrend alapját a szezonális táplálkozás jellemezte; azaz az aktuálisan termő, friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztották, kerülve a tartósítószerektől hemzsegő konzerveket.

skanzen-oko-program-arkad-magyar-etelek

Bede Róbert, Serényi Zsolt és Kós Gábor séfek, hétről-hétre izgalmas őszi és egészséges ételekkel kényeztetik a vendégeket. Kitelepült látványkonyhájuk érdekessége, hogy a frissen, helyben készült ételek alapanyagait magyar őstermelőktől szerzik be, így hétről-hétre válogatott biozöldségekből készülnek a finomabbnál-finomabb falatok, és, hogy még egy lapáttal tegyünk az egészséges táplálkozásra: olívaolajjal sütnek-főznek. A ludaskásából, töltött-mákos rétesből, székely almás-tárkonyos húsból, füstölthúsos bajor káposztából szalonnás-hagymás pirított burgonyából Pécsen összesen 800 adag, míg Győrben 900 adag fogyott el. A debreceni Fórum Plázában több, mint 1000 adag étellel örvendeztették meg az embereket, ahol a fokhagymás csirkemell ragu vöröslencse ágyon, póréhagymás burgonyás sertéstokány, vasi húsfüstölős ragu árpagyöngyével, és kapros- juhtúrós köleskása lepényt tálalták.

November 2-3-án, szombaton és vasárnap Budapesten az Árkád Bevásárlóközpontban ismét felizzik a tűzhely és a sütő, Kós Gábor 1000 adag étellel készül éhes látogatóinak, de hogy a felsorolt ételvariációkból most melyiket választja, az egyenlőre maradjon titok.

skanzen_valts_zoldre_road-show_re_energia

Gyűjtsünk együtt energiát a hétvégén!

A tájházak kivételével a három plázában idáig összesen 497.462 mWh, vagyis közel 500.000 mWh, energiát gyűjtöttek, amit, ha átváltunk hozzávetőlegesen csupán arra lenne elég, hogy egy, vagy két süteményt elkészítsünk a sütőben. Az energiabiciklivel azt szeretnék érzékeltetni, hogy milyen nehéz és verítékes munkával, milyen kevés energiát tudunk termelni. Arra irányítják a figyelmet, hogy takarékoskodjunk, ha kilépünk a szobából kapcsoljuk le magunk után a villanyt, ne hagyjuk bekapcsolva a televíziót. Jönnek a hosszú, téli esték és milyen kellemes, meghitt családi beszélgetést eredményez, ha a villanyfény helyett gyertyafény mellett töltjük el időnket szeretteinkkel. Kisgyermekeink körében pedig garantált sikert arat majd, ha a tv-ben futó mese helyett odakuporodunk melléjük és közösen árnyjátékokat jászunk.

Bálint Hajnalka munkája

Bálint Hajnalka munkája

Trendi, modern frizura paraszti hajfonatból?

Hitted volna, hogy a jelenleg uralkodó nagyvárosi és világtrendek többségét mind azok a hajformázási technikák uralják, amelyek alapjait a néphagyományok őrzik? Modern frizura, izgalmas hajfonatokkal három szorgos lány segítségével, akik ötleteket adnak arra, hogyan lehet bio sampont készíteni házilag. A road show alkalmával Győrben, Pécsen s Debrecenben idáig összesen több, mint napi 100 frizura készült el a vendégek megelégedésére és nagy-nagy örömére, ami összesen a 6 alkalom alatt több, mint 3500 fonatot jelentett!

skanzen_re_textil

Egyedi, modern ruhatár fillérekből

A nők – a magyar nők is -, ha kinyitják a gardróbot, ruhásszekrényt és megállnak előtte, rendszerint elhangzik szájukból ez a mondat: „Nincs mit felvennem, nincs egy jó ruhám!” Az új ruhadarab, csak az első vagy második viselésig érdekes, utána megunjuk. Viszont ahelyett, hogy mindig méregdrága összeget hagyunk ott egy-egy márkás boltban az áhított darabért, érdemes szekrényünk mélyére túrni és némi kreativitással és ötleteléssel magunk válhatunk saját magunk divatdiktátoraivá, így a frissen elkészül ruha pedig garantáltan nem jön szembe az utcán! Aki híján van az ötleteknek, hozzon el otthonról egy-egy megunt darabot, látogasson el a RE-textil standhoz, ahol hasznos átalakítási tippeket kaphat szakavatott skanzenes kollégától.

skanzen_boszorkanykonyha

Kence-fice, avagy gyógynövények a porondon

Fűben-fában orvosság – örökérvényű, gondoljuk kissé szkeptikusan a mára már elcsépelt mondásra. Pedig ássunk csak mélyre emlékeinkben: mindannyiunkban élénken él a kép, amikor betegen fekszünk az ágyban és nagymamánk, édesanyánk gyógynövényes teája, kamillás gőzölése, „főzetes” borogatása, gyógyító fürdőjére minden gyógyszernél kellemesebb és jobban is hat. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy növénynek számtalan felhasználása létezik, így a körömvirágból például remek kézkrémet lehet készíteni, a levendulából pedig nem csak szörpöt, de illatpárnát, sőt fürdősót is csinálhatunk. A hétvégén a road show keretében több tucat növény titka tárul fel kitelepült Boszorkánykonyhájukban, ahol bárki kipróbálhatja az ötféle gyógynövényből készült arckrémet, a kakukkfű vagy a muskotályzsályás kenőcsöt és gazdagíthatja tudástárát a természet kincseinek sokoldalú felhasználásával. Idáig több, mint fél ezer személyes ajándékot; ajándékkísérőt festettek természetes festőnövények felhasználásával a látogatók.

skanzen_valts_zoldre_folttisztitas

Ecetes olló?! Ugyan már!

A Skanzen road show kétségkívül egyik legérdekesebb helyszíne az a „mini patyolat” sarok, ahol az ecetes olló használata helyett mi jobbat javasolnak, bebizonyítják, hogy nincs olyan folt, ami kifog a régi, nagyanyáink által is alkalmazott folttisztítási praktikákon. Ha kilátogatsz az Árkádba, megtudhatja, hogyan lehet hatásosan  kivenni egy kellemes hétvégi ebéd után az abroszra fröccsent paprikás zsírfoltot, vörösborfoltot, vagy egy átmulatott péntek esti buli után hogyan tüntethetjük el nyomtalanul a ruhából a rúzsfoltot. Ha nem boldogulsz a kedvenc ruhadarabodon esett folttal, hozd el szombaton, vagy vasárnap az Árkádba, és bebizonyítják nincs lehetetlen!

Felcsigáztunk? Ma és holnap Budapestre, az Árkádba látogat a szentendrei Skanzen ÖKO csapata.

Kecskés Noémi

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2013-11-03