kaff_dijatado_2013

Nagy sikerrel zárult a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, mely nemcsak a magyar filmkultúra, de a hazai kulturális élet egyik fontos eseménye is. A négynapos programsorozaton ismét bebizonyosodott: a magyar animációnak múltja, jelene és jövője is van.

Az animációs mozgókép többek között a festészet, a grafika, a zene, az irodalom és az építészet találkozásából elevenedik meg. Ennek megfelelően a hagyományokhoz méltó, sokszínű paletta jellemezte a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. Európa legjava mellett Kína és Japán is megmutatta a foga fehérjét, retrospektív vetítések, kiállítások kísérték a versenyprogramot, és persze a legjobb magyar alkotások is bemutatkoztak.

Czakó Ferenc alkotás közben a megnyitón

Czakó Ferenc alkotás közben a megnyitón

A legemlékezetesebb, a legkülöncebb, a legszerethetőbb

Nehéz pár alkotásra szűkíteni a 11. KAFF-ról szóló beszámolót, ugyanis több remek filmet láttunk a magyar versenyprogramban: a Grimm Café (Szirmai Márton), a Sajnálom (Hermán Árpád), vagy a Gyerekek vörös tájban (Szoboszlay Péter) mind olyan munkák, melyekre később is emlékezni fogunk, és megtekintésük erősen ajánlott.

A Dipendenza volt a versenyprogram egyik legkülöncebb filmje (a legjobb első film, és a filmkritikusok különdíjának nyertese). A rövidfilm alkotója, Horváth-Molnár Petra 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, filmjét Zombrácz Virággal együtt készítette. A munkán egy éven keresztül dolgoztak és egy élőszereplős filmötletből írták át animációs környezetre. A film bizarr, groteszk, miközben rejtett szépséggel játszik, és egy izgalmas alkotóról árulkodik.

Horváth-Molnár Panna & Zomborácz Virág alkotása: Dipendenza

Horváth-Molnár Panna & Zomborácz Virág alkotása: Dipendenza

Szívmelengető élményt nyújtott Glaser Katalin alkotása, a Három nagymamám volt. Bájos narrációja, szerethető rajzai és kereksége a fesztivál egyik legjobb filmjévé emelte. Úgy mesélt személyes módon a nagymamákról, múltról és jelenről, hogy közben sosem vált patetikussá: inkább humoros és ötletes volt a megvalósítás. A film a legjobb forgatókönyv díjat kapta, és a diákzsűri egyenesen a legjobbnak választotta. A rendkívül természetes és rokonszenves alkotó sugárzó mosollyal vette át a díjakat, megjegyezve, hogy a gyereket szokás így tartani, ahogy most az okleveleket és elismeréseket fogja.

A fődíjas és a legjobb

A fesztivál fődíját Csáki László, a MoME tanára kapta. Alkotása, a My name is Boffer Bings rendkívül igényes mű: négy évig készült, minden kockáját krétával rajzolták egy fekete táblára. Az Ambrose Bierce novelláján alapuló animáció nyomasztó atmoszférájával, kontrasztos képeivel és kifejező alakjaival tökéletesen jelenít meg egy beteges, embertelen világot. Olyan örök kérdéseket feszeget, mint az ember árúvá válása, angol nyelvű szövege által pedig nagy esélye van a további, nemzetközi sikerekre.

Vácz Péter: Nyuszi és Őz című animációja

Vácz Péter: Nyuszi és Őz című animációja

A fesztivál talán legjobb filmje a Nyuszi és Őz volt, Vácz Péter ragyogó munkája, aki 2012-ben diplomázott a MOME-n. A történet egy barátság (szerelem) meséje, egyszerre szól emberi kapcsolatról és a 3D – 2D animációs technika lehetőségeiről. A film izgalmasan keveri a két megoldást: az egyik szereplő 2D-ben létezik, a másik egy csoda folytán átlép a harmadik dimenzióba, és ezzel megváltozik a kapcsolatuk is. A díjátadón a legjobb rövidfilmnek választották, abszolút megérdemelten. Vácz Péterrel beszélgetve egy érzékeny, intelligens alkotóval találkozhattunk, aki személyes élményekből alkotta meg a történetet, majd sikeresen alakította tovább úgy, hogy univerzálissá váljon. A mondanivaló és a kidolgozottság alapján a világ bármely pontján hatásos és szerethető lehet.

YouTube előnézeti kép

A tehetségek az ajtón kopogtatnak

A zsűri elnöke, Kinoshita Sayoko felhívta a figyelmet, hogy a magyar animáció mind technikában mind mondanivalóban a világ legjobbjai között van. A fiatal tehetségeket elnézve egyet kell értenünk vele. Nagyon reméljük, hogy a most induló lelkes művészek beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Ehhez persze egy gondos és elszánt producer is szükségeltetik… Mindenesetre a páratlanul tehetséges alkotók már az ajtón kopogtatnak!

Szövényi-Lux Balázs

Érdekes kiállítások színesítették a fesztivál programját

Érdekes kiállítások színesítették a fesztivál programját

Kapcsolódó oldal: www.kaff.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/kaff.hu

Legutolsó szerkesztés: 2013-07-03