Az esperes szerepében Gyabronka József, a lelkész főnöke.

Zomborácz Virág első nagyjátékfilmjét a közönség és a szakma, itthon és külföld egyaránt elismeréssel fogadta. A Dunakeszin és Pécsett forgatott magyar film a fekete komédia és a dráma határán táncolva, szórakoztatva mutatja meg az ember esendőségét. A szokatlan humorú Utóélet már országszerte látható a mozikban.

Idén nyáron a régió egyetlen “A” kategóriás mozgóképes seregszemléjén, a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon már sikerrel mutatkozott be Zomborácz Virág filmje, szeptember 11-étől pedig már a hazai mozikban is bizonyít. A film a bemutatója első hetében a budapesti artmozik kedvence volt; az országos nézettségi toplistán szintúgy a legjobbak között, a 9. helyen szerepelt.

Az elmúlt évek legjobb magyar filmjeként emlegetett Utóélet egy erősen szorongó fiú felnőtté válásának történetét és apjával való sajátos viszonyát mutatja be. Főszereplője a huszonéves Mózes (Kristóf Márton), aki képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. Amikor az apa váratlanul meghal, Mózes megkönnyebbül; úgy tűnik, végre úgy élheti az életét, ahogy szeretné: passzívan. Csakhogy az apja visszatér kísértetként, és Mózesnek rá kell jönnie, hogyan szabadulhatna meg a kísértettől…

Zomborácz Virág filmrendező Fotó: Kallos Bea / MTI

Zomborácz Virág filmrendező
Fotó: Kallos Bea / MTI

Diplomamunkából sikerfilm

Zomborácz Virág, a Színház és Filmművészeti Egyetem egykori hallgatója első nagyjátékfilmjét diplomamunkájának köszönheti. Az Utóélet (Afterlife) forgatókönyve 2011-ben nyerte el az Európai Unió MEDIA Tehetség-díját, melyet a Cannes-i Filmfesztiválon vehetett át a készítő. A díj mellé járó 40 ezer euró, valamint az azóta a Magyar Nemzeti Filmalaptól kapott támogatás tette lehetővé a szokatlan humorú magyar vígjáték megszületését.

A forgatást 2013-ban kezdték meg; a film a Pusztai Ferenc producer által vezetett KMH Film gyártásában készült, Dunakeszin, illetve Pécsett és Pécs környékén forgott. A film szürreális hangulatához nemcsak megfelelő helyszínekre volt szükség, hanem egy kiváló operatőrre is Pohárnok Gergely személyében. A nemzetközileg is magasan jegyzett magyar operatőr többek között Valeria Golino olasz filmjét fényképezte, itthon állandó alkotótársa Pálfi Györgynek, de dolgozott együtt Vranik Rolanddal az Adás, Tolnai Szabolccsal a Fövenyóra című filmek remek képi világán is.

A lelkész (Gálffi László) és Mózes (Kristóf Márton) az orvosnál

A lelkész (Gálffi László) és Mózes (Kristóf Márton) az orvosnál

A főszerepben a civilben zenész, filmes tapasztalatokkal idáig nem rendelkező fiatal Kristóf Mártont láthatjuk, a kísértő édesapa pedig nem más, mint a Kossuth-díjas, színházban és számos mozifilmben egyaránt nagyszerűen alakító, Gállfi László. Az apa-fiú páros mellett az a filmben olyan színészek tűnnek még fel, mint Csákányi Eszter, Petrik Andrea, Anger Zsolt és Gyabronka József.

Dráma vagy vígjáték?

Az Utóélet műfaji meghatározása problémás. Központi motívuma ugyan a halál, a film műfaja mégsem egyszerűen dráma, sokkal inkább dramedy, amelyben a drámai feszültséget és szükségletet finom, remekül megírt és adagolt humor oldja. A rendezőnő a történetben személyes élményeit dolgozta fel, a humor gyógyító eszközével.

Ahogy a Magyar Nemzet kritikusa fogalmaz: „az Utóélet nem hollywoodi kísértethistória, hanem üde, a csehszlovák fekete komédiák hangulatára emlékeztető magyar film, amelyre a közönség és a kritika hosszú idő után végre egyszerre mondhatja őszintén, hogy remek!”

YouTube előnézeti kép

Megfelelni a modern kor kihívásainak

Magyarországon egyedülálló módon mobil applikáció is készült a filmhez. Az applikáció információs blokkjában megismerkedhetünk a szereplőkkel és az alkotókkal, érdekességeket olvashatunk karakterükről, korábbi munkáikról. A bemutatáson túl azonban a humoros kikapcsolódást is nyújt az applikáció, és három játékot is tartogat az érdeklődőknek. Az Angry Ghost és a Flappy Fish játékosai kipróbálhatják ügyességüket, a Jegyesoktatás kvízben pedig megtudhatja az érdeklődő, hogyan igazodik el az emberi kapcsolatok útvesztőjében.

A cikkben említett applikáció letölthető Android és iOS operációs rendszerrel rendelkező mobileszközökre. A film vetítéseinek időpontjairól és az Utóéletről minden további információ megtalálható a film Facebook oldalán és a Vertigo Média weboldalán.

MTRO

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar filmekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.vertigomedia.hu
Facebook oldal:
 www.facebook.com/utoelet

Legutolsó szerkesztés: 2014-10-05