Hófehérke, avagy a Varázstükör krónikái
Fotó: H. Baranyai Edina

Hogyan válik élővé az élettelen, rugalmassá a merev, érzővé az érzéketlen? Ahogy Carlo Collodi meséjében egy kis fabábúból hús-vér kisfiú válik, úgy kelnek életre előadásról-előadásra a győri Vaskakas Bábszínház bábszereplői is.

A kicsik egyik kedvenc játéka a bábozás; felhúzzák ujjukra vagy kezükre a puha anyagfigurákat, és kezdődhet a móka! Sárkánybőrbe bújtatják apró kezüket, vagy éppen róka koma vörös bundáját öltik magukra. Hangot kölcsönöznek nekik, mozgatják, megelevenítik az egyszerű játékdarabokat. A varázslat ebben rejlik: történet lapul minden egyes tárgyban.

cini_cini_muzsika_vaskakas

Elvarázsolt kastély

A Vaskakas Bábszínháznak a Gyermekek Háza ad otthont Győr szívében. Különleges épület ez, nemcsak az apróságok számára. A belváros utcáján sétálva tűnik fel az épület barnás-narancsos falaival, színes ablakaival, tarkabarkán hívogató bejáratával, mely mindig nyitva áll a kíváncsi tekintetek előtt. Varázslat történik itt, nem vitás. A koromfekete ruhába öltözött bábszínészek eggyé válnak a sötét háttérrel, hogy a bábok, melyeket mozgatnak, élővé lényegüljenek a hozzáértő kezek alatt.

A négy évszak Boszorkánya Fotó: H. Baranyai Edina

A négy évszak Boszorkánya
Fotó: H. Baranyai Edina

A szakma csúcsán

Nagy múltra tekint vissza a bábszínház. 1991 óta örvendeztet meg előadásaival kicsiket és nagyobbakat egyaránt. A szakma legnagyobbjai közé tartozik a Vaskakas. A teljesség igénye nélkül: a Vaskakas büszkélkedhet a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA nagydiplomájával, a színház előadásai többször kaptak különdíjat szakmai zsűritől, és kétszer is jelölték a legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadás kategóriájában a legfontosabbnak számító szakmai elismerésre, a Színikritikusok Díjára. 2012-ben az UNIMA Világfesztiválon Kínában elnyerte a legjobb szcenográfia díját a Metamorfózis (Fehérvarázs) előadásért. A Győr Művészetéért díjat szintén tavaly kapta meg a bábszínház több évtizedes, kulturális, művészeti munkásságáért. Nemzetközi fesztiválok visszatérő vendége a Vaskakas. A bábszínház megfordult számos országban: Kínában, Spanyolországban, Törökországban, Franciaországban, Finnországban, Horvátországban, Lengyelországban, Csehországban és Romániában, ahol vendégelőadóként szerepelt, és természetesen díjakat is gyűjtött.

YouTube előnézeti kép

Nemcsak a gyerekeké

Bár a bábjáték elsősorban a kisebbek műfaja, a Vaskakas művészei készülnek kimondottan felnőtteknek szóló előadásokkal is. A Kádár Kata Revü a női lélek sötét oldalával foglalkozik, szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott műsor. Így ér el a Vaskakas varázsa minden korosztályhoz.

Leányálom Kft. Játssza: Kocsis Rozi Blattner Géza- díjas, Ujvári Janka Jászai Mari-díjas és Gergely Rozália e.h.

Leányálom Kft.
Játssza: Kocsis Rozi Blattner Géza- díjas, Ujvári Janka Jászai Mari-díjas és Gergely Rozália e.h.

Kalácska Nóra

Kapcsolódó oldal: www.vaskakas.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/vaskakas.babszinhaz
Térkép: www.magyartermekonline.hu/helyszinek/vaskakas-babszinhaz

Legutolsó szerkesztés: 2013-06-18