muzeumok_ejszakaja_2013

A nyáresték különleges hangulattal bírnak. A nappali rekkenő hőséget felváltja a kellemesen meleg alkony, majd a csillagos égbolt. Ilyen „díszletek” között kerül megrendezésre idén is a Múzeumok Éjszakája.

A múzeum csodálatos helyszín: múlt, jelen és jövő találkozik falai között. Nem letűnt korok maradványainak halmozója vagy értéktelennek tűnő kacatok megszállott gyűjtője, hiszen az épületében lakó tárgyak őrzik a múltat, melyek kihatnak a jelenre, és befolyásolják a jövőt. A múzeum titkok tudója és a tudás bástyája.

iparmuveszeti_muzeumok_ejszakaja

Többszázezer barangoló az éjszakában

Az éj leple alatt minden érdekesebbnek és izgalmasabbnak tűnik. Ebben a sejtelmes időpontban ismét készülődik valami: június 22-én, szombaton még szélesebbre tárul számos fővárosi és vidéki múzeum ajtaja, hogy befogadhassa a kultúrára, családi programokra, koncertekre, kézműves foglalkozásokra, kiállításokra, tárlatvezetésekre éhes közönséget. A Magyarországon is egyre népszerűbb rendezvény 2003 óta színesíti Szent Iván napjának közeledtét. Budapesten tizenegyedik, vidéken kilencedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Sikere számokban is mérhető: míg kezdetben mindössze pár ezer látogatót vonzott az esemény, addig tavaly több mint 352 000 ember fordult meg a Múzeumok Éjszakáján.

Egyes helyek már kora délutántól várják az érdeklődőket – kicsiket és nagyokat egyaránt –, és programokból sem lesz hiány: csak Budapesten száznál is több helyszínen több mint ezer lehetőség közül lehet választani. A fővárosban a megvásárolt karszalaggal a résztvevő összes múzeum összes programját látogathatják a múzeumbarátok, az állandó és időszaki kiállításokat is. Ezenkívül igénybe vehetik a BKK múzeumbuszait és menetrendszerinti járatait is. A belépés 6 éves kor alatt díjtalan, a gyermekjegy (6- 18 éves korig) 600 Ft, a felnőtt jegy pedig 1500 Ft-ba kerül. Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak meg.

Az MTA-SZTAKI ingyenes, offline mobilalkalmazása térképpel és eseményajánlóval segít eligazodni a Múzeumok Éjszakájának program-kavalkádjában. Elegendő feltelepíteni a GUIDE@HAND Budapest alkalmazást a mobil telefonra, amely elérhető IOS-en és Android-on is.

guide@hand_muzej_alkalmazas

Nincs több unalmas tárlat

A Múzeumok Éjszakája amellett, hogy nagyszerű rendezvény, segít túllépni a fejekben élő unalmas múzeum-képen. Az itt fellelhető tudáson túl élményekkel gazdagítja a kicsiket és a nagyokat is, ezáltal is részeseivé válnak egy nagyobb közösségnek, a múzeumlátogatók közösségének. Egy ilyen közösséghez tartozni pedig jó.

A résztvevő múzeumok listáját ITT találod. Közlekedési információkról ITT olvashatsz.

Kapcsolódó oldal: www.muzej.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/muzeumokejszakaja

Legutolsó szerkesztés: 2013-06-26