Egerészölyv a Hortobágyon, Fotó: Kalló Jázmin

A Magyar Madártani Egyesületet (MME) 1974-ben hozta létre 200 alapító tag, a Természetvédelmi kiegészítés a nevünkbe csak később, 1990-ben került be. Az MME hazánk, és Közép-Kelet-Európa legnagyobb, 10.000 tagot számláló, politikától független társadalmi szervezete.

Magyarországon mindenhol jelen

Az MME tagjai 31 területi, és több szakmai munkacsoport és szakosztály keretében tevékenykednek országszerte. Minden megyében működik legalább egy helyi csoportjuk. Egyesületük legfontosabb célja az ország természeti értékeinek megőrzése. Természetvédelmi munkákban faj- és élőhelyvédelmi, monitoring és madárgyűrűző akciókat szerveznek. A társadalmi szintű partnerségük legfontosabb elemei: a környezeti nevelési programok, a napi madárvédelmi jellegű Madárbarát kert program és a közösségi rendezvények.

Az MME erejét és hatékonyságát a sokszínűség adja. Tagjaink között képviselteti magát az ország teljes lakosságának minden rétege, különösen büszkék arra, hogy tagságuk 50%-át a gyerekek és a nyugdíjasok alkotják, és az egyik legkedveltebb tagsági forma a családi.

A faggyú és mag keverékből álló cinkegolyó hálós kiszerelésű, de az MME bolt árusít különböző cinkegolyó konténereket is

A faggyú és mag keverékből álló cinkegolyó hálós kiszerelésű, de az MME bolt árusít különböző cinkegolyó konténereket is

Kiemelten közhasznú magyar szervezet

Az MME kiemelten közhasznú szervezet, tehát támogatóik az adományok 150%-át érvényesíthetik az adóbevallás során. Az MME a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International magyarországi partnere. A BirdLife International a legrégebbi nemzetközi természetvédelmi szervezet, több milliós tagsággal rendelkezik. Kiemelkedően jó kapcsolatot ápolnak a kelet- és közép-európai tagszervezetekkel, valamint a svájci, német és angol egyesületekkel.

2012 év madara – az egerészölyv!

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozómadarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott „sasok” általában ennek a fajnak a képviselői. Ráadásul az egerészölyvek kifejezetten szeretnek is a forgalmas utak, autópályák mellett ücsörögni, hogy a kezelt (legeltetett, kaszált) gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználják. Azonban nem volt ez mindig így!

Elindult az etetési szezon − segítsük a madarakat!
YouTube előnézeti kép

Elérhetőség:
Budapest XII. kerület, Költő u. 21.
Kapcsolódó oldal: www.mme.hu
Facebook oldal

Legutolsó szerkesztés: 2013-12-02