hulladekbol-termek-kiallitas-makett

A nagy dolgokat kicsiben kell elkezdeni. Földünk megóvása sem valami egyszeri, óriási feladat a távoli jövőben. Aprónak tűnő lépésekkel folyamatosan tehetünk érte. A feladatot nem szabad túlmisztifikálni, ám jelentőségét sem szabad soha szem elől téveszteni. Éljünk úgy, hogy ne csak nekünk, hanem a környezetünknek, egyben a jövő generációknak is jó legyen!

A fenntartható életszemlélet valóban lemondással jár, hiszen a fogyasztás szükséglet és nem igény szerinti megváltoztatását igényli. Azonban hamar ráébredhetünk, hogy a mennyiségi elvárások helyébe lépő minőségi előnyök sok szempontból előnyt jelentenek. Kevesebb termék beszerzése, kevesebb költést, túlmunkát jelent. A pénzhajszára fordított időt a családra, barátokra, jobb létünket szolgáló élmények megélésre fordíthatjuk.

okologiai-labnyom

Nagy lábon élünk

Jelenleg több mint 7 milliárd ember él a Földön. Csoda, hogy elférünk ezen a kis bolygón! Ugyanis az ökológiai lábnyom-számítás alapján kiderül; sokkal több erőforrást használ fel az átlagember, mint amennyi a Földön egy személy számára átlagosan rendelkezése állna. Az ökológiai lábnyom számítás egy átlagpolgár feltételezhető fogyasztási szokásainak átszámolási metodikájával készült (lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés-vásárlás, hulladék). Egy hektárra kifejezett mutatószám, ami egy ember vagy egy adott terület népességének mindenfajta környezeti terhelését mutatja (ha/fő). A mezőgazdasági termékek fogyasztása esetén ez adott, mint ahogy a más földhasználattal járó tevékenységeknél is (útépítés, létesítmények területigénye). A szennyező anyagok kibocsátásánál az a természeti terület (zöldfelület) a lábnyom nagysága, amely az adott szennyezés közömbösítéséhez (pl. a CO2 lekötéséhez) szükséges. Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ez azt jelenti, hogy 22 ezer négyzetméterre van szükségünk aktuális életvitelünk fenntartásához!

Egy fenntarthatóbb jövő érdekében személyesen is keresnünk kell az alternatívákat, amelyekkel a víz, az energia, az élelmiszer, a közlekedési, s nem utolsó sorban a „lábnyomunk” csökkenthető. Ugyanis napjainkban a több milliárdnyi ember irdatlan mennyiségű hulladékot hagy maga után. Néhány megoldási lehetőség:

YouTube előnézeti kép

Ne szemétkedjünk!

Valójában az lenne az ideális, ha egyáltalán nem termelnénk szemetet, ugyanis „az a hulladék a legjobb, ami nem is keletkezik”. Szerves hulladékok újrahasznosítására kiváló módszer a komposztálás. A komposztálás során a szerves hulladékból a növények számára felvehető hasznos tápanyag, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik. Háztartásunkban keletkező szemetet (zöldség- és gyümölcsmaradványok, kávézacc, teafű, tojáshéj, vágott virág) és a kerti hulladékokat (fűnyesedék, ágak, elszáradt növények) különgyűjtve a többi szeméttől komposztálással hasznosíthatjuk akár otthon, lakásunk erkélyén vagy családi házunk kertjében, akár munkahelyünkön.

Optimális az lenne, ha kizárólag magától lebomló hulladékok keletkeznének. Már most is érdemes lebomló használati tárgyakkal körülvenni magunkat, illetve vásárláshoz textil-, vászontáskát, vagy bevásárló kosarat használni.

gyujtosziget

Ha már szemét, legyen szelektív

Amire már nincs szükségünk, azt kidobjuk. Ezt azonban tehetjük átgondolt, környezetbarát módon is. Amikor szelektíven gyűjtjük a szemetet, „az anyag nem vész el csak átalakul”, hiszen a megfelelő helyre dobálva a hulladékot, biztosítjuk az újrahasznosításukat is. A legtöbb hulladék ugyanis – különválogatva – anyagában újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyeket. Ha mindent szépen szelektálnánk, alig kerülne valami a hulladéklerakóra. Sajnos azonban jelenleg a háztartási hulladék kb. 70%-a kerül ide, és mindössze 17%-át szelektáljuk. Pedig kicsit több odafigyeléssel hegyeket lehetne mozgatni.

Az Szentendrei Skanzen öko programjainak keretében játékos formában sajátíthatják el a kisebbek a környezettudatos viselkedés nem is oly ördöngős lépéseit.

Kalácska Nóra

Ha számodra is fontos a környezeted és szeretnél további hazai környezetvédelemmel kapcsolatos hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2015-11-08