Zöld karácsony

Mára a karácsony egy hatalmas bevásárlássá, leginkább a fogyasztás ünnepévé módosult, amelynek legnagyobb károsultja nem is a pénztárcánk, hanem maga a természet. Íme pár apró figyelmesség, melyekkel talán változtathatunk ezen.

Már hetek óta bombáznak minket különféle reklámokkal és dekorációkkal. Idén ismét előrébb lopakodtak az előkészületek, már a késő őszi napoktól szuggerálnak minket a “mindjárt itt a karácsony” érzéssel. Azért nem árt vigyáznunk, ne dőljünk be a csábító akcióknak! Hiszen már jelenleg is másfélszer annyit fogyasztunk mi magyarok, mint amennyit illene, és ez persze az ünnepek alkalmával fokozódik. De mégis hogyan tudjuk környezetbarát módon megélni a karácsonyi vásárláslázat? Összegyűjtöttünk pár praktikus ötleteket, hogy idén kicsit “zöldebb” legyen a karácsony.

Az egyik leghasznosabb ajándék

Az egyik leghasznosabb ajándék

Tervezzük meg!

Sokat segít, ha előre összeírjuk, hogy kinek-mit szeretnénk venni – pláne, ha ezt még a karácsonyi dömping előtt sikerül lerendeznünk. Legjobb, ha készítünk egy listát, ami akár mindig náluk lehet, így az év bármelyik szakában frissíthetjük a listát ötletekkel. Az így elkészült listánkat használva elkerülhetünk jó pár, az akció hevében vásárolt fölösleges holmit. Menjünk tehát felkészülten a vásárlókörútra és vigyük magunkkal nagyobbik táskánkat, vagy egy strapabíró vászontáskát, hogy kivédjük a ránk aggatott nejlonzacskók tömkelegét! Ne vásároljunk műanyagból, PVC-ből, trópusi fából készült tárgyat, és olyan ajándékot, amelyen túl sok a csomagolás, helyette inkább a tartós, jó minőségű tárgyakat részesítsük előnyben, amelyek hosszú élettartamúak és javíthatóak! A www.tudatosvasarlo.hu oldalon még több tippet találunk karácsonyra, ajándékra, ünneplésre.

ember_labnyoma_03_atlag_hun

Vásárolj magyar terméket karácsonyra!

Az itthon gyártott termékek választásával nemcsak a honfitársakat és a hazai gazdaságot segítjük, hanem több ezer kilométernyi utaztatástól kíméljük meg a környezetet. Nézzük meg a kiválasztott termékek címkéjét, vagy vásároljunk például termelői vagy biopiacon: a Vidék Portálja összegyűjtötte nekünk az öko-, és biogazdaságokat, illetve piacokat, látogassunk el az itt található helyszínek valamelyikére, és lepjük meg szeretteinket igazi csemegékkel!

Nézd meg a MiÉrt Egyesület kampány videóját:
YouTube előnézeti kép

Termelői Piacok listája

Legyen tartalom

Ne csomagoljunk fölöslegesen, helyette inkább találjunk ki valamilyen frappáns módszert, vagy használjunk papír- vagy ajándéktáskát! Szomorú tény ugyanis, hogy évente 100.000 tonna karácsonyi csomagolópapír fogy Európában – ez kb. 600.000 db fát jelent, ennyi csomagolóanyaggal 2,5-szer becsomagolhatnánk Budapestet! És ez a kapott ajándékainkra is vonatkozik: a www.necsomagolj.com –on lehetőségünk van jelezni barátainknak, hogy a mi ajándékunkat ne csomagolják be.

Megvásárolható:Budapest-Bazilikánál, Ausztria-Parndorf Villaggioban a Cinque-ben és Ehrenhausenben a Georgischloss-banFotó:Szombat Éva

Megvásárolható: Budapesten az Ajándék Terminál által szervezett vásár helyszínein
Fotó:Szombat Éva

„Zöld fa” tippek

Az ünnep legtöbbünk számára elképzelhetetlen karácsonyfa nélkül. Íme, a zöld tipplista, hogy ússzuk meg ezt fakivágás nélkül:

- Vásároljunk gyökeres fát! A földlabdás fenyőt szentestéig fűtetlen, de fedett helyiségben tároljuk (zsilipeljük), vagy ha ilyen nincs, a ház északkeleti részén, mielőtt a lakásba bevinnénk. Ez a szoktatás csökkenti a hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változás okozta élettani hatásokat.

- Béreljünk egyet!

- Használjuk fel szobanövényeinket! Lehet egy szobafenyő is karácsonyfa!

- Van dobozból kiszedhető és pillanatok alatt összeállítható műanyag fa is (újrahasznosított anyagokból), vagy kartonpapírból készült könnyített változat!

- Karton karácsonyfa : kifesthető, díszíthető, összepakolható.

A történet folytatásáért kattints a fotóra!

A történet folytatásáért kattints a fotóra!

Sótlanul jobb! avagy “Rendes ember nem sózza a járdát, a többinek meg tilos!”

A járdasózás kedvezőtlen hatásairól sokat olvashatunk, de még mindig gyakran előfordul. Pedig az út menti fák a sózás miatt nem képesek elegendő vizet felszívni, a só a talajban számos fontos tápanyagot kiszorít, és hatással van a mikroorganizmusokra is. Elsősorban a fasorokat alkotó fajok, például a juhar, a hárs és a gesztenye reagál érzékenyen a sóra.

A só helyett inkább használjunk alternatív anyagokat: a zeolitot, a fűrészport és a lefagyott jég, hó olvasztását a konyhasónál sokkal hatékonyabban végző, a növényeket nem károsító acetátokat és karbamid alapú jégolvasztó szereket. További kiváló módszer a hó ellapátolása, seprése a ház előtti járdáról (ez nem utolsó sorban jó lehetőség egy kis testedzésre is), így az említett anyagokból is lényegesen kevesebb jut a talajba!

Az egyes alternatív anyagokról további hasznos táblázat.

Az eredeti cikk szerzője: Hankó Gergely, ÖKO-Pack Nonprofit Kft.

MTRO

Forrás: www.kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/erdekesseg/zoldkaracsony
Csatlakozz a “Zöld karácsony” kampányhoz: www.facebook.com/events/505609579470548
Szőke Gábor Miklós: www.szgm.eu

Legutolsó szerkesztés: 2015-04-07