falusi_mosoda_takarekos_mosasi_praktikak

Napjainkban egyre népszerűbbek az olyan környezet- és pénztárcakímélő megoldások, mint a csodatevő mosószóda, amely a szokásos mosópor adagjának akár a felét is helyettesítheti, vagy az öblítő gyanánt alkalmazható ecet, az ízlésünk szerinti illóolajjal elegyítve. De nemcsak ez a két jó megoldás létezik…

Biztosan sokan találkoztunk már a nosztalgia plakátok hirdetésein vagy egyes múzeumok enteriőrjeiben különféle mosószappanokkal, sőt, talán nagyanyáink, vagy dédanyáink még készítették és használták is azt ruháik tisztításához. De hogy a mosószappan napjainkban is jó szolgálatot tehet, és házilag is, bár nem könnyen, de elkészíthető, már kevesebben tudjuk. Érdemes tehát kicsit jobban elmerülni régebbi idők ruhatisztító tengerében, hiszen sok olyan hasznos „aranyhal” akadhat a horgunkra, amelyek segítségével pénzt és ruhaéletet menthetünk.

falusi_mosoda_mosasi_praktika

A mosás hagyományos módjai és eszközei

A paraszti szóhasználatban lúgozásnak, lúgzásnak, párolásnak vagy szapulásnak nevezték a különféle vászonneműk tisztításának azt a módját, amikor a szennyeződést lúg segítségével oldották ki az anyagból, majd belőle bő tiszta vízben, ütögetéssel a lúgot is eltávolították. A nedves szennyes ruhát ilyenkor egy, az alján lyukas, kádba helyezték, tetejére durva szövésű vásznat terítettek, és rá szitált fahamut szórtak. Erre aztán forró vizet öntöttek, mely a kád alá helyezett dézsába folyt. A víz és a hamu együtt alkották a lúgot, amit ismételten felforrósítottak, így öntözték egész napon át forró lúggal a ruhát. Az így kitisztított ruhákból lehetőleg patak, folyó, vagy tó vizében rendszerint mosósulyokkal verték ki a lúgot, de terméskövön, mosódeszkán, vagy mosószéken is sulykolhatták addig a vászonneműt, míg az szürkés, lúgos levet nem eresztett.

falusi_mosoda_vasalas_mangorloval

Ezután következett a ruhadarabok „vasalása”, fényesítése, azaz mángorlása. A simítandó darabot nyújtófára tekerték, majd a mángorló bordázott felével görgették. Mángorló készítésével sokan foglalkoztak (mesterek, bognárok, molnárok, faragók, pásztorok), de legtöbbször jegy-, vagy lakodalmi ajándékként készült, a legény a szeretőjének, a férj a feleségének faragta. Ezért is akad köztük sok, muzeális értékű, ékrovásos, vésett, karcolt, spanyolozott vagy domború faragással készült, gyakran évszámmal és felirattal ellátott darab.

skanzen_valts_zoldre_folttisztitas

Mosószappan házilag – Vilma néni után szabadon

Nem kell sokat keresgélnünk a világhálón ahhoz, hogy kipróbált, otthon is elkészíthető mosószappan receptekre akadjunk, mi mégis a háziasszonyok megkerülhetetlen segítőjéhez, Vilma néni szakácskönyvéhez fordultunk tanácsért, ami a szappanfőzést a következőképpen ajánlja:

Hozzávalók: 2 l víz, 1 kg jégszóda, 1 kg zsiradék, 35 dkg pormész (a meszet porrá törjük)

Elkészítés: A kellő mennyiségű vízben a szódát addig melegítjük, amíg elolvad, akkor beletesszük a pormeszet és így főzzük negyed óráig, majd levesszük a tűzről és hagyjuk lehiggadni. Ha lehűlt, hogy a mész ne menjen bele, ruhán átszűrjük. 2/3-t feltesszük főni a zsiradékkal, 1/3-t apránként hozzáöntjük, ahogy a gyengülés kívánja. 2 és 1/2 órás főzés után kész.

Hasznos tanácsok: A jégszóda helyett használhatunk trisót, a pormész helyett pedig oltott meszet. Ha kész a szappan, érdemes egy fa vagy hőálló műanyag ládát (nagyobb edényt) kibélelni egy tiszta vászondarabbal és ebbe önteni a sűrű, de még folyós masszát, amely körül-belül kevesebb, mint egy nap alatt megszilárdul. Kisebb szeletekre szabni, a teljes kihűlés előtt, még vágható állapotban érdemes. A szappant ruhaáztatáshoz ajánlott a vízbe reszelni.

mososzappan_keszites_hazilag

Nem mindig kell az ecetes olló

Vannak olyan makacs foltok, amiket azonban mosószappannal nem lehet eltüntetni, de tisztításukhoz mégsem kell a háztartáson kívülre sietni. A folttisztításnak viszont minél előbb neki kell látni, nem szabad hagyni, hogy a folt beszáradjon. Mindemellett érdemes észben tartani, hogy adott kémhatású foltot mindig csak ellenkező kémhatású szerrel lehet kezelni, a fehérje tartalmúakat pedig (vér, tojás) forró vízzel ne próbáljuk meg kiszedni, mert csak jobban beleragadnak az anyagba. Fű- és rozsdafoltok kiváló ellenszere az aludttej, míg az izzadtságfoltoké a citromlé, a kávé- és teafoltnak pedig a sör. A borfolt és a tintafolt ellen próbálkozhatunk tejjel, míg az olaj- és benzinfoltok ellen vajjal. A zsírfoltok ellen hatékony a táblakréta, a golyóstoll nyomait pedig alkohollal tüntethetjük el. A rágógumi és a viasz hűtés után (jég, mélyhűtő) könnyedén eltávolítható. A vörösborfolt eltávolítására az egyik legjobb szer a fehérbor, de ellene a só is bevethető, míg a rúzsfoltot hideg tejszínnel a legkönnyebb eltávolítani.

skanzen_sulykolas

Környezetkímélő megoldások

A fenntartható életmódra való törekvésben kiemelten fontos, hogy a vegyi anyag használatot minimalizáljuk szokásainkban. Az Európai Unióban (így hazánkban is) több mint százezer különböző, ember által előállított vegyi anyag van forgalomban. Szervezetünk nap mint nap több tízezer ilyen vegyülettel érintkezik pl. élelmiszerek, kozmetikumok, tisztítószerek, elektronikus eszközök, melyek bőrünkkel érintkezve vagy belélegezve allergiás reakciókat válthatnak ki.

Emellett a tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket is a bennük lévő vegyi anyagok miatt; a felesleges mennyiségben adagolt vegyszerek a környezetben fejtik ki majd hatásukat. A mesterséges tisztítószerek tehát egyéni és globális szempontból is kedvezőtlenül befolyásolják az életfeltételeket. A kockázatokat azonban minimalizálhatjuk, ha minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben használunk. A cikkben is ajánlott, hagyományos eljárásokkal és szerekkel éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a környezetünk mellett a pénztárcánkat is kíméljük.

falusi_mosas_utan_teregetes

További tisztítási, folteltávolítási praktikáért látogass el a szentendrei Skanzenbe, ahol az öko programok keretein belül többek között megtudhatod, hogyan használható a szőrmekabát tisztításához egy előmelegített zab vagy búzakorpa.

Kalina Vera

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további házi praktikákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2017-01-11