terracycle_taskak

A Chio termékek gyártója, az Intersnack Magyarország Kft. segítségével a TerraCycle Európában elsőként Magyarországon indítja el a sós ropogtatnivalók csomagolásainak gyűjtését. A magyar gyökerű Tom Szaky által alapított, new yorki központú TerraCycle, amely a hagyományos módon nem vagy nehezen újrahasznosítható hulladékok gyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozik, 2013 márciusában a Chips Brigáddal bővíti tevékenységét.

A sós ropogtatnivalók csomagolásai ezentúl nem a szemét-lerakóhelyekre kerülnek, hanem újrahasznosulnak, pl. tolltartóként vagy éppen „upcycled” hátizsákként öltenek testet. A gyűjtőprogram nem csak a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet, hanem lehetőséget nyújt a jótékonykodásra is.

terracycle

A Terracycle

A 2001-ben alapított TerraCycle világelső a nem újrahasznosítható fogyasztói csomagolási hulladékok gyűjtésében és újrahasznosításában, több mint 30 világmárkával dolgozik együtt világszerte, olyan használt csomagolóanyagok és termékek gyűjtésében (chipses zacskó, édességcsomagolás, italos zacskó, írószer, fogkefe, stb.), amelyek máskülönben a hulladék-lerakóhelyekre kerülnének. A gyűjtött hulladékból újrahasznosított anyagok és termékek készülnek, amelyeket az interneten vagy nagyobb áruházakban értékesítenek. A hulladékot a TerraCycle Brigádprogramok keretein belül gyűjti. Magyarországon a Brigádtagok minden visszaküldött csomagolóanyag után két forintot kapnak. A programban résztvevők maguk rendelkezhetnek arról, hogy az összegyűjtött hulladék után kapott pénzösszeget mely jótékony szervezetnek, alapítványnak ajánlja fel.

A program működése:
YouTube előnézeti kép

A legzöldebb hulladékkezelés

Alig egy évvel első magyarországi program indítása után a TerraCycle most a Chio termékek gyártójával, az Intersnack Magyarország Kft-vel karöltve kezdi meg újabb újrahasznosító programját. Az együttműködésnek köszönhetően a sós snackek hagyományosan nem újrahasznosítható csomagolásai ezentúl újra életre kelhetnek. A teljes körű „recycling” egyike a legzöldebb hulladékkezelési módszereknek, ami alternatívát kínál a hulladékégetéssel és -lerakással szemben. A programban a környezettudatosság népszerűsítése mellett a jótékonyság is fontos szerepet kap. A programra magánszemélyek, vállalatok és szervezetek egyaránt ingyenesen regisztrálhatnak a TerraCycle weboldalán, sőt, még a csomagküldésért sem kell fizetniük, mivel a Chio és a TerraCycle ennek költségeit átvállalja. A TerraCycle minden egység beküldött csomagolás után két forintot ír jóvá a gyűjtők számláján, melyet a brigádtagok felajánlhatnak az általuk választott alapítványok, nonprofit szervezetek számára.A programban márkától és mérettől függetlenül gyűjthetők a chipsek, puffasztott snack-ek, sós pálcikák, krékerek, perecek, sós magvak, pattogatott kukoricák csomagolóanyagai.

terracycle_magyarorszag_termekek

Környezetvédelem és újrahasznosítás

A Chio és a TerraCycle ezzel a programmal szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára. A hulladék fogalmának újragondolásával a TerraCycle lehetőséget biztosít gyűjtőinek, hogy csökkentsék a környezetükre gyakorolt negatív hatásukat. A magyarországi születésű Tom Szaky által 2001-ben alapított cég ma már 21 országban 35 millió ember részvételével működik sikeresen. A cég az elmúlt években a nem, vagy csak nehezen újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésével és felhasználásával ezerötszáz féle új környezetbarát terméket hozott létre.

terracycle_chips_akcio

Kapcsolódó oldal: www.terracycle.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/TerraCycleMagyarorszag

Legutolsó szerkesztés: 2013-05-12