Fotó: Odoo Project

Életünk ma már elképzelhetetlen áram nélkül, mindennapjainkat sűrűn behálózzák a különböző elektromos eszközök. Ez közhely, mint ahogy az is, hogy a kényelemnek ára van: a családi kassza mellett a környezetre is jelentős terhet ró energiapazarló életvitelünk. Pedig már egy kis odafigyeléssel, a komfortérzet feláldozása nélkül is, energia- és pénztakarékossá tehetjük háztartásunkat.

Az energiatakarékosság legfontosabb színtere nem más, mint az otthonunk. Talán kevesen tudják, hogy a háztartások energiafogyasztása nagyobb arányt képvisel az ország energiafelhasználásában, mint az ipar vagy a közlekedés. Így tehát a háztartások ésszerű, takarékos energiafelhasználással jelentős eredményeket lehet elérni, nemcsak az energiatakarékosság, hanem a környezetvédelem területén is.

Mind a takarékosság, mind az alternatív energiaforrások használata olyan módszerek, amelyekkel csökkenthetjük rezsiszámlánkat és nem mellékesen környezetünk terheit is.

csizmadia_vizimalom_kereke

A természet ajándéka: megújuló energiaforrások

Noha az emberiség által használt energia a kezdetektől fogva többnyire megújuló forrásokon alapult (pl. szél- és vízimalmok ), a megújuló energiák használata az ipari forradalmat követően jelentősen visszaszorult. Ám napjainkban a fenntartható gondolkodás egyre nagyobb térnyerésének – és persze az energiaválságnak – köszönhetően, a megújuló energiaforrások használata reneszánszát éli; egyre többen foglalkoznak az alternatív energiaforrások mindennapi életbe való ültetésével.

A megújuló energia alatt a nap-, szél- és vízenergiát, az óceánok energiáját, a biomasszát és a geotermikus energiát értjük, tehát olyan energiákat, melyeknek forrásaként a folytonosan ismétlődő természeti jelenségek szolgálnak. Ezen energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel. Már az új házak építése során érdemes figyelembe venni ezt a szempontot, a természetes adottságok kihasználásával ugyanis – például szeles helyen szélmotor, napsütéses helyen napkollektor vagy napelem alkalmazásával – a későbbi energiaköltségeken sokat lehet spórolni. A „házi áramtermeléssel” legalább részben függetleníteni tudjuk magunkat az áramszolgáltatóktól, az alternatív energiát kiegészítő áramforrásként, vagy akár egyes berendezések önálló áramellátására is alkalmazhatjuk.

Fotó: Energia és Környezet Alapítvány

Fotó: Energia és Környezet Alapítvány

Fűtés okosan, pazarlástól mentesen

A megtakarítást érdemes ott kezdeni, ahol a legnagyobb az energiafelhasználás. A legtöbb energia a lakások fűtésére megy el, ráadásul itt a legnagyobb a pazarlás is. Az utólagos hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével nem csak energia és pénz takarítható meg, de a kisebb energiafelhasználás és a csökkentett szén-dioxid kibocsátás révén egyúttal a környezetünket is óvjuk. Emellett a fűtőberendezések fűtési szezon előtti tisztítása, beállítása is jelentős megtakarítást hoz. Szabályozható radiátorok esetén, ha optimálisra állítjuk a lakás különböző helyiségeinek hőmérsékletét, 12-18% fűtési energiacsökkenést lehet elérni. Minden 1ºC hőmérséklet-csökkentés kb. 5% fűtőenergia-megtakarítást eredményez!

Nem is gondolnánk, hogy a szobai párologtató is segítségünkre lehet a takarékosságban. Párologtató használatával ugyanis növeljük a központi fűtés által kiszárított levegő nedvességét: a magasabb páratartalom pedig alacsonyabb hőmérséklet mellett is kellemesebb hőérzetet nyújt.

Odoo Project

Odoo Project

Sok kicsi sokra megy

Fontos tisztáztunk, hogy a környezettudatos magatartás nem merül ki az energiatakarékos háztartási gépek vásárlásában – igaz, már ennek a szempontnak az érvényesítésével is jelentős eredményeket érhetünk el – , a tudatosságnak a fogyasztási szokásainkban is meg kell jelennie. Kis odafigyeléssel számottevő energia-megtakarítást érhetünk el.

Feleslegesen ne világítsunk – ám ne kapcsoljuk ki a fényforrásokat hagyományos izzók esetében 5 perc, kompakt és neon fénycsövek esetében 15 percnél rövidebb időre, mert az újra felfűtés annyi energiát fogyaszt, mintha a fénycsővel negyed órán át folyamatosan világítottunk volna. Nem használt elektromos berendezéseinket teljesen kapcsoljuk ki, ehhez célszerű elosztót alkalmazni.

YouTube előnézeti kép

A közvetlen megtakarításon túl

Ha a háztartásban takarékoskodunk, akkor a közvetlen megtakarításon túl közvetve más szektorok energiafelhasználását is csökkentjük. A víztakarékosság például közvetve energiatakarékosságot is jelent, hiszen környezettudatosságunkkal csökkentjük a vízszolgáltató energiafelhasználását és a szennyvíztisztítás energiaigényét is. Újabb közvetett megtakarítást jelent, ha fogyasztási szokásainkat megváltoztatva kevesebb hulladék keletkezik háztartásunkban, így azt nem kell elszállítani és hatástalanítani.

Mint láthatjuk, a környezettudatosság nem egyszeri dolog, hanem életforma. Rendszeres odafigyelést igényel, azonban nem marad eredmény nélkül.

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további környezet és pénztárcabarát hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2014-09-28