rongyszonyeg-keszites-a-skanzenben

A nem is oly régi gönceinket mint egy édesség csomagolópapírját hajítjuk el, és ezzel sajnos gondatlan gazdaként pazaroljuk Földünk erőforrásait. Ismét egy hétköznapi téma, amelynek globális szempontjain talán sosem gondolkodunk el…

Nap, mint nap öltözködünk, nap mint nap újabb és újabb divatos ruhának csábulunk el. Gardróbunk folyamatos frissítését magától értetődőnek vesszük, ám annak a környezetre gyakorolt hatását nem. Pedig akár természetes, akár szintetikus ruhadarabokhoz szoktunk, annak az előállítása, míg a textilipar útvesztőin túljut – a meg nem újuló erőforrások használatával – jelentősen növeli a széndioxid-kibocsátást. A fenntartható fejlődés érdekében ezért törekednünk kell arra, hogy újrahasznosítással minimalizáljuk a hulladéktermelést.

stoppolas-a-skanzenben

Újragombolva

Mint mindig, ez esetben is érdemes elődeinktől meríteni. A paraszti, sőt, a nemesi háztartásokban a kopott, használt öltözetekről kidobás helyett lefejtették az értékes díszítéséket, pl. a csipkét, a paszományt, a zsinórozást és a gombokat. A levetett ruhadarabot elajándékozták, a levett díszeket pedig új ruhadarabokra varrták fel, kicsit másképpen. A rongyos ruhák ép részeit is kivágták és új tárgyakat (pl. gyerekruhát, patchwork takarót) készítettek belőle, vagy kisebb darabokat toldásként, foltként vagy rongyként használták fel. A népviseletek ünnepi darabjait ötletesen, az egyes ruhadarabok, kiegészítők (pl. szoknya, ing, pruszlik, kendők, szalagok) különböző összeválogatásával tették változatossá vasárnapokra, kis- vagy akár nagyünnepekre.

fonas-a-skanzenben

Amikor több kaptafára megy

Ha meguntad az egy kaptafára készült ruháidat, ne dobd el, hanem javítsd meg, alakítsd át, gondold újra – vagy ha új ötleted van, készítsd el saját magad! Egyszerhasználatos világunkból a múlt századokba visszatekintve számos praktikus fogást és érdekes ötletet leshetünk el.

A környezettudatos gondolkodás a leghétköznapibb dolgoknál kezdődik. Egy lyukas zoknival vagy elszakadt konyharuhával gyakran automatikusan a kuka felé vesszük az irányt, noha sokkal kézenfekvőbb módja is van az elszakadt ruhadarabokkal való bánásmódnak: egyszerűen csak meg kell stoppolni, így ismét használatba vehetőek lesznek. A rongyosra hordott farmernadrág levágható rövidnadrágnak, hímezhetünk rá színes mintákat vagy festőnövények segítségével vegyszermentesen újrafesthetjük. Némi kreativitással akár táskát is készíthetünk belőle, kisebb darabjaiból különleges pénztárca, tolltartó is kialakítható. A megunt kabátot új (vagy inkább “régiúj”)gombokkal egyszerűen feldobhatjuk.

YouTube előnézeti kép

A legkönnyebb dolgunk a természetes növényi eredetű (pamut, len, kender), anyagokkal van, hiszen ezeket a textilipar újrahasznosítja, feldolgozva fonal, vatta készül belőlük. Elszakadt, elhasználódott ruhákat, lakástextileket sem érdemes kidobni. Felhasogatva, keskeny csíkokra vágva rongyszőnyeg, rongybaba, sál, táska is készíthető belőle. Sok helyen csak egyszerűen géprongynak szabják fel. Ám ha mégis véglegesen szeretnénk megválni valamely ruhadarabtól, a szemeteskuka helyett érdemes felkeresnünk a számos adományfogadó szervezetet egyikét, ahonnan a rászorulók nagy örömmel vihetik haza a számukra talán életmentő meleg kabátot.

Erdei T. Lilla

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további házi praktikákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.skanzen.hu/oko
Facebook oldal: www.facebook.com/SKANZEN.HU

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-10