panyola-fesztival-szilva-palinkaval

Panyolafeszt Magyarország egyik legcsaládiasabb hangulatú fesztiválja, mely évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Receptje egyszerűbb, mint gondolnánk. Kell hozzá jó sok szilva, egy csipet nyár, némi vadregényes táj, komoly vendégszeretet, sok-sok zene és persze jó társaság. Panyola környékén ezekből bizony nincs hiány! Augusztus 8-10. között tehát irány Panyola!

Panyoláról rögtön eszünkbe juthat a szilva – kinek lekvár, kinek pálinka formájában. Ebben a faluban szerencsére dzsungel gyümölcsösökben terem egy különleges fajta, így minden valamirevaló háztartás kamrájában felfedezhető az édes gyümölcs. Panyolán azonban van valami más is. Valami, amiből mindig hiányunk van. Akarjuk, de hiába hajszoljuk, annál nehezebben érjük el.

kemences-langos-keszul-panyolan

Nekik van, nekünk nincs, mi az?

Panyolán ugyanis van idő. Mindenre. Vannak, akik már szinte „hazajárnak” ide, hiszen a Szamos partján ezalatt a pár nap alatt, mintha megállna az idő, vagy ha meg nem is áll, mindenesetre sokkal lassabban, nyugodtabban folyik. Mint a Szamos, amin a kézi hajtású komp átvisz. A másik oldal, mintha egy másik világ lenne – és az is. Szilvafákkal, nyugalommal, igazi vendégszeretettel, falusi békével, érintetlen tájakkal. Ez a mesebeli hely évente egyszer felbolydul, amikor három napra a helyiek megnyitják portáikat, megtelik a falu, mindenki süt-főz-vendégül lát, és késő éjszakáig szól a zene. Ez a Panyolafeszt ideje, főszerepben a gasztronómiával.

panyolai-almaspite

Itt még senki sem maradt éhes

Az alapokat a helyi nyugdíjasok vérprofi főzőcsapata szolgáltatja. Sokan vannak, sokfélét főznek, hihetetlen munkatempóban és megosztásban. Nincs fesztiválgyros és jégkása, viszont vannak helyi ízek és helyi alapanyagok, melyeket 50 km-es körzetből szereznek be. A házi itt nem feladat, hanem adottság, az ételek pedig annyira lokálisak, hogy soknak a neve sem cseng ismerősen. Az itteni ízekkel az a helyzet, hogy pont olyanok, mint amilyennek látszanak. Ínycsiklandozóak. Nincs csavar, nincs tuning, photoshop, ételsztájling. A komótos falatozás ünnepe ez! A Panyolafeszt üdítő színfolt az uniformizálódó fesztiváldzsungelben.

oreg-tur-panyola

Programok a természetesség jegyében

Hogy mivel vár még a Panyolafeszt? Túrákkal földön, vízen és két keréken, népi és iparművészeti bemutatókkal, kirakodóvásárral, pulyasarokkal, zöld programokkal. A fellépők között ott lesz a Balkan Fanatik, Rúzsa Magdi, a Meszecsinka és a Buda Folk Band. Kiváló bringautakat használhatunk, sőt kenuzhatunk is a három folyó valamelyikén; mi a szupervadregényes Öreg-Túrt ajánljuk. Panyolán nincs semmi túlzás, semmi pucc, csak a szilva, a pálinka és a panyolaiak; az életük, a folyóik, az ételeik, a szénaboglyák, a harmónia és az időtlenség. Ráadásul minden itt elköltött forint jó helyre megy: vagyis helyben marad. Panyolán paradicsomi állapotot élhetünk át; ezért a végtelenség-érzésért és érintetlenségért sokan a világot beutaznák, pedig itt van – és a miénk.

YouTube előnézeti kép

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.panyolafeszt.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Panyolafeszt

Legutolsó szerkesztés: 2014-08-24