kadarka-bar-izelito-tal

Vízilabdázóból lett borbártulajdonos, akinek szenvedélye a vendéglátás. A legendás helyek legendás tulajdonosokkal bírnak – ezt támasztja alá a Kadarka és Laurenczy Árpád is. A tulajdonos – főállású vendéglátó régi álmát váltotta valóra, amikor 2011 őszén megnyitotta a Király utcai különleges borbárt. A levendulás hosszúlépés azóta már fogalommá nőtte ki magát a törzsvendégek körében.

Az utóbbi években egyre-másra nyílnak a különböző stílusú borbárok. Ma már szerves részét képzik a magyar főváros arculatának, mint ahogy vidéken is egyre több helyen adózhatunk bor iránti rajongásunknak. A Kadarka az elsők között nyitott, a Király utcai “modern borozó” pajkos, színes hangulatával igazán idilli találkozóhely, ahol az önfeledt tislizést a gondosan válogatott nedűk társasága koronázza.

Fotó: Székely Ágnes

Fotó: Székely Ágnes

„Az a szabály, hogy nincs szabály”

A tulajdonost, Laurenczy Árpádot sokan a Menza Étterem üzletvezetőjeként ismerték meg, mint ízig-vérig vendéglátóst, aki mindig rugalmasan kezeli a felmerülő igényeket. A másfél éve nyitott borbárban sem tesz másképp, a koncepció kialakításánál az elsődleges szempont az volt, hogy a vendégek minél komfortosabb környezetben lépjenek be a borozás világába. „Nálunk nincs 150 féle bor, mivel nem akarom, hogy az emberek órákat üljenek a vastag borlap felett elbizonytalanodva.” – meséli Árpád, akinek célja ezzel a választás megkönnyítése volt. A borlapot minden szerdán frissíti, és havonta cseréli, hogy minél több mindent tudjon megmutatni a borkedvelőknek. Ugyan a fő hangsúly a magyarországi családi pincészeteken van, igyekszik a borlapra csempészni egy-egy tételt a határon túli magyar borászok kínálatából is. „A környező országokból próbáljuk úgy összeválogatni a borokat, hogy felhívjuk a figyelmet arra: ott is vannak minőségi borok, és lehet olyan, amiről még nem is hallott eddig a fogyasztó.”

Szabó Zsófi Hungarikumhatározói is kaphatóak a Kadarka Bárban

Szabó Zsófi Hungarikumhatározói is kaphatóak a Kadarka Bárban
Fotó: Adamik Anna

Nem csak borértőknek

Noha a rutinos borivók is bizonyára megtalálják számításaikat, a Kadarka mégsem a mesteri borértésről szól. „A borfogyasztónak nem kell feltétlenül borértőnek lennie, elég, ha különbséget tud tenni jó és rossz minőség között.” – vallja a tulajdonos, aki vendégeit egyébként is óva inti a “túlértéstől”, inkább azt tartja fontosnak, hogy a borozni vágyó teret kapjon egyedi ízlésvilágának kialakításához. „Az a cél, hogy minden vendég megtalálja azt a bort, amelyiket tényleg szereti.” Hogy ez megvalósulhasson, a Kadarkában egyedülálló módon kóstoló mennyiség is kapható, így nincs bosszantó félreválasztás – a kezdő borozó is hamar megtalálja a kedvére való nedűt. Az újdonságokat keresők számára is tartogat meglepetéseket a közkedvelt borbár, a levendulás szörppel megbolondított hosszúlépés vagy a francia fröccs – ami nem más, mint szódával spriccelt házi pálinka – könnyen baráti csevelyek különleges kísérőjévé válthat.

szeles-magyar-borkinalat-kadarka-bar

A kóstolgatás mellé persze elengedhetetlenek a borkorcsolyák. A hidegkonyha – és egyben látványkonyha – ínycsiklandó kínálatában szereplő kemencés lángos, padlizsánkrém vagy sajttál mellett a helyben sütött friss pogácsák csábító illatának is nehéz ellenállni.

Házhozszállításban a Kantaa és a Wine&Go segít

Házhozszállításban a Kantaa és a Wine&Go segít

Helyben kóstolásra és elvitelre egyaránt

Amennyiben sikerült rálelnünk kedvenc borunkra, vagy épp ajándékba vinnénk egy palackkal, nem kell üzletről üzletre kajtatnunk beszerzésére – hiszen a Kadarkában elvitelre is kérhetjük, kedvezményes áron. A bár egyben borboltként is működik, azzal a különbséggel, hogy itt meg is kóstolhatjuk a kiszemelt bort, melyet akár behűtve, bontáskészen elvihetünk. „Az elviteli ár egy gesztus – teszi hozzá Árpád – , hogy a vendég ne csak nálunk igya meg a bort, vigye el másokhoz is, „mérgezze meg” őket a minőséggel. Mert a minőségre hamar rá lehet szokni. “

Székely Ágnes

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan helyekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához. 

Kapcsolódó oldal: www.kadarkabar.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/kadarkabar
Térkép

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-07