A Népművészet Mestere díjjal idén kitüntetett Bagdi Lajosné Matkó Mária debreceni hímző, népi iparművész
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

2013 tavaszán a Magyar Néprajzi Társaság (MNT) meghirdetette az I. Tradíció Néprajzi Gyűjtőpályázatot. Hasonló önkéntes gyűjtő pályázatot a Néprajzi Múzeum (NM) rendezett meg rendszeresen az elmúlt 50 évben, de a NM kiírása 2010 óta már szünetelt.

Három év kihagyás után mostantól megújult formában és tartalommal jelentkezett az MNT Önkéntes Gyűjtő szakosztályának szakmai felügyeletével és vezetésével. A rövid határidő ellenére még a vártnál is nagyobb volt az érdeklődés. A kiírásban szereplő 12 kategóriában 133 pályamű érkezett a Kárpát-medence minden részéről, Magyarországról és a határainkon túli magyar nyelvterületekről. Érdemes külön kiemelni a szolnoki Damjanich János Múzeumot, ahonnan 39 munka érkezett az elmúlt években beküldött gyűjtések anyagából. A pályázatok zsűrizésében 31 néprajzkutató vett részt az MTA Néprajzi Kutatóintézetéből, a Néprajzi Múzeumból, az ELTE Bölcsészettudományi Karáról és egyéb múzeumokból, oktatási intézményekből.

neprajzi_gyujtok_tabor_citera_2013

Birinyi József népzenekutató, népzenész

Múlt és jelen találkozása

A pályázók között voltak tanárok, néptáncosok, népművészek, kézművesek, iskoláskorú diákok és felnőttképzésben részt vevő hallgatók, valamint a néprajz iránt kedvtelésből érdeklődők. A pályázatok a hagyományos kultúra és a jelen kor dokumentumait gyűjtötték össze, dokumentálták és dolgozták fel. Legnépszerűbb témaköröknek az „Emlékezünk” és a „Szülőföldünk értékei” bizonyultak. Voltak, akik a nagyszülők és dédszülők családi és háborús visszaemlékezéseit jegyezték le vagy egy-egy különleges, már-már feledésbe merült mesterség múltját és jelenét mutatták be (pl. csipkekészítés, bútorfestés, viseletkészítés). Több pályamű a falusi közösségek közelmúltbeli életét helyezte a középpontba, vagy a szűkebb környezet, a szülőföld rejtett értékeire hívta fel a figyelmet. Helyet kapott a népi vallásosság, az ünnepek és a hozzá kapcsolódó népszokások bemutatása is.

magyar_nepviselet_ferfi_oltozek

A pályázat eredményhirdetésére rövid értékelő konferencia keretében, nagy érdeklődés kíséretében 2013. június 22-én került sor a Néprajzi Múzeum Dísztermében. Az ünnepi eseményt Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának megnyitó beszéde és Dr. Paál Zsuzsanna, a MNT Gyűjtő Szakosztályának elnökének köszöntője és a pályázat átfogó értékelése nyitotta meg. Ezt követően a pályamunkák témakörönkénti értékelése, majd a díjak átadása következett. Az arra érdemes gyűjtések és pályamunkák a Néprajzi Múzeum Etnológiai Adattárában kapnak elhelyezést, melyek így hozzáférhetővé válnak a későbbi kutatások számára. Az ünnepség utolsó felvonásában tíz díjazott kapott lehetőséget munkájának bemutatására, amit a témákhoz kapcsolódó kiállítás egészített ki.

neprajzi_gyujtok_tabor_csipkekeszites_2013

Csipkekészítés az I. Tradíció Táborban

Értékes munkák, elismerő díjazás

Rengeteg érdekes és értékes pályamunka, gyűjtőmunka született, melyek között a bírálók nem állítottak fel szigorú rangsort a témák rendkívüli változatosságára, illetve általánosan jó minőségükre való tekintettel. Az elismertek oklevelek, néprajzi témájú könyvjutalmak és szakmai tábori részvétel formájában kerültek díjazásra. A legjobbnak minősített pályázatok szerzői az I. Tradíció Tábor vendégeiként 2013. július 22-26 között Örkényben szakmai előadásokon, műhelymunkák keretein belül és kirándulásokon gyarapíthatták tovább néprajzi ismereteiket.

tradicio_neprajzi_palyazat_2014

A II. Tradíció Gyűjtőpályázat részletei már elérhetőek az MNT honlapján.

Erdei T. Lilla

Kapcsolódó oldal: www.neprajzitarsasag.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/neprajzigyujto.huwww.facebook.com/tradicio.hu

Legutolsó szerkesztés: 2013-12-01