mestersegek_unnepe_keramiak

Augusztus 16-20. között ismét felbolydul a Budai Vár! A Hunyadi Udvartól egészen a Déli Nagy Rondelláig megtelnek az utcák és terek, hogy helyet adjanak a kézműves mesterségeket űzőknek és a kíváncsi tekinteteknek. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége rendezésében megvalósuló ünnepen 28. alkalommal vethetjük bele magunkat a népművészet szerteágazó világába.

Az ötnapos rendezvényen bepillanthatunk a műhelyekben folyó munkába; szájtátva leshetjük a régi mesterségek fortélyait, sőt mi magunk is elsajátíthatjuk az egyes mesterségek csínját-bínját, ha elég bátrak és ügyesek vagyunk.

S hogy melyik műhelyet válasszuk? A kérdést megválaszolni talán nem is lehet, se szeri se száma a bemutatkozó műhelyeknek. Fafaragók, mézeskalács díszítők, gyertyaöntők, csipkeverők, fazekasok, viseletkészítők fogásait leshetjük el, papírmerítő, szövő, hímző- és kosárfonó műhelyekbe látogathatunk.

mestersegek-unnepe-kovacs

Fókuszban a fém

A Mesterségek Ünnepe minden évben kiemelten kezel egy-egy témát, mely az egész eseményt végigkíséri. Idén a fémművesség került a középpontba. Ezt a mesterséget olyan szakemberek képviselik a rendezvényen, akik maguk is a fémművesség valamely ágának jeles képviselői, úgymint: Tarjányi József késes népi iparművész, Pongrácz Zoltán a „Tűzzel-Vassal” Fesztivál szakmai szervezője, Takáts Zoltán kovács mester, a Magyarországi Kovácsmíves Céh céhmestere és az Öntödei Múzeum.

A fesztivál ideje alatt számos bemutató várja majd az érdeklődőket, ahol fény derül a műhelytitkokra; őskohászati műhely, harangöntő műhely, ólomkatona készítés, éremütés, damaszkolás (az acél tulajdonságainak javítására kifejlesztett ősi módszer), kovács és fegyverkovács műhely valamint tojáspatkoló műhely is feltárja kapuit előttünk.

orhan-cakiroglu-torok-cipokeszito

Törökök költöznek a Várba

Mivel az esemény díszvendége Törökország, így messzi földről egy tucat mester érkezik hozzánk, hogy különleges mesterségekkel nyűgözzék le a vendégeket. A fantasztikus népművészek révén megcsodálhatunk gyöngy-ékszereket és borostyán rózsafüzéreket, színes üveg- és filckészítményeket, kerámiákat, hagyományőrző selyem ruhadarabokat, kalapokat és különleges lábbeliket is.

A lábbelik készítője, Orhan Cakiroglu, egy húsz éve még a kihalással küzdő mesterséggel foglalkozik. Azonban újításainak köszönhetően cipői egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte. Tehetsége révén műveit felhasználták már olyan híres filmekben is, mint a Harry Potter vagy a Trója.

mestersegek-unnepe-neptancosok

Járjon a láb!

A Mesterségek Ünnepét a levegőben szálló dallamok teszik teljessé. A Vár falai megtelnek néptáncosok, zenekarok, együttesek hangjával. Fellépnek többek között a Fölszállott a páva népi tehetségkutató verseny díjazottjai, Palya Bea, Pál István Szalonna és bandája, a Kolompos együttes, a Vujicsics zenekar, a Meszecsinka pedig lemezbemutató koncerttel készül.

A kicsik sem fognak unatkozni, az apróságokat gyermek- és kézműves programok várják a Játékudvarban, a Tekergőtéren és a Babajátszóban.

viseletben_a_mestersegek_unnepen

Jó tudni, hogy a népviseletben érkezők – vagy azon vendégek, akik akár csak egy-egy különleges darabban, mondjuk egy stílusos, népies fejfedőben, kalapban érkeznek – értékes ajándékban részesülhetnek.

Tehát kalapra fel, és szombaton irány a Vár!

Kalácska Nóra

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.mestersegekunnepe.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/mestersegekunnepe

Legutolsó szerkesztés: 2014-08-26