kis.hungarikumhatarozo.konyv.szabo.zsofi

Mi minden fér egy parányi könyvbe rólunk, magyarokról? Milyen tartalommal és képi világgal töltenénk meg azt? Mit nyomnánk az idelátogató turisták kezébe szuvenír gyanánt? Például Szabó Zsófi Kis Hungarikumhatározóit Balatonról, pálinkáról, magyar piacról. Egy apró ajándékot magyarokról, nem csak külföldieknek.

Szabó Zsófi Kis Hungarikumhatározójának ötlete egyetemi diplomamunkájában gyökerezik. A MOME-n végzett tervezőgrafikus akkoriban Kis Kolbászhatározót készített, mely akkor még kevésbé volt kiforrva, Zsófi összeollózott szövegekkel dolgozott. Később, mester diplomája kapcsán került elő ismét az ötlet. A fiatal magyar grafikus rájött, hogy nagy lehetőségek rejlenek korábbi munkájában, és hozzálátott a sorozatkészítéshez. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a magyar szuvenírboltok még nem rukkoltak elő az övéhez hasonló témájú és formátumú ajándéktárggyal.

Fotó: vs.hu / Zagyi Tibor

Fotó: vs.hu / Zagyi Tibor

Unalmas a pirospaprika és a kolbász?

Bár igazi büszkeséggel gondolunk a pirospaprikára, a kolbászra, a trikolorra, mint igazi hungarikumokra, Zsófi fejében szöget ütött, mi lenne, ha túllépne a jól bevált sémákon. Szubjektíven értelmezve a hungarikum szót, valami újat szeretett volna nyújtani a hozzánk érkező vendégeknek. Kis határozóiból kibontakozik előttünk a hamisítatlan, magyar kultúra jelenkori esszenciája, annak minden bájával és visszásságával.

Kis Piachatározó (írta: Ughy Szabina): „Kicsit több lett, maradhat?”

Kis Piachatározó (írta: Ughy Szabina): „Kicsit több lett, maradhat?”

A magyar élet sava-borsa

Mindegyik könyvecske meglepetésekkel szolgál az olvasónak: összegyűjtött történeteket találhatunk a magyar fürdő- és piackultúráról, a gyümölcsök és a pálinka kapcsolatáról vagy a kolbász alapanyagairól, de nem unalmas, száraz stílusban, hanem öniróniával és humorral átitatott történetek, élethelyzetek, különböző benyomások átadásával. Amíg Zsófi a kis határozók külső és belső kinézetéért, a rajzokért, a logóért felel, addig a könyvecskékben található történetek fiatal, kortárs írók munkáját dicsérik. Hanula Zsolt, Ughy Szabina és Áldozó Krisztián írásai olvashatók a hungarikumhatározókban.

Kis Fürdőhatározó (írta: Farkas Ádám): „Magyar vízbe magyar embert”

Kis Fürdőhatározó (írta: Farkas Ádám): „Magyar vízbe magyar embert”

Merre tovább kis határozók?

A Magyar Formatervezési Díjra benevezett munka elnyerte méltó jutalmát; a szakma különdíjban részesítette a Kis Határozókat. Egyre nagyobb ismertséget és elismerést kap Zsófi ötlete, az írókkal együtt hisznek a projekt sikerében, abban, hogy a diplomamunkából termék válik. Tervük, hogy elkészítsék az első tizenkettő darabot. Ötletből pedig nincs hiány: kutya, süti, kocsma, puszta is szerepel az újabb határozók témái között.

Kalácska Nóra

YouTube előnézeti kép

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további olyan hírekről értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.hungarikumhatarozok.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/hungarikumhatarozok

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-18