Fotó: Dusa Gábor

Már több, mint két hónapja annak, hogy a Magyar Állami Népi Együttes, azaz a MÁNE, elindult második észak-amerikai turnéjára Magyar rapszódia – Amerika című műsorával, amelyet New Yorktól San Franciscóig több mint hetvenszer mutatnak be az Egyesült Államokban, valamint Kanada hét városában.

MÁNE – miért ne?

Darabos Péter, az egyik legfrissebb tánckari tag. Az együttesből több táncost már régóta ismert, akik bátorították is, hogy jelentkezzen soraikba. Mindamellett, hogy folyamatosan figyelemmel kísérte a MÁNE életét, ismerte előadásaikat, szakmailag is hatalmas kihívást jelentett számára az együttes, ahogy jelenti azt most is, állami táncos létére. Péter szerint tartást ad az embernek, ha egy ilyen együttes tagja lehet, hiszen felelősséget vállal mindazért, amit a MÁNE képvisel. Nagy múltú együttesként azonosulni kell a szellemiséggel és táncosként az ő kötelessége is ezt őrizni és továbbadni. „Örömteli feladat és büszkévé tesz, mert a hagyomány őrzése, ápolása és esetleg a modern kor számára aktualizált formájának bemutatása is nemes küldetés. Büszke vagyok a kultúránkra, a múltunkra, és úgy érzem itt lehetőségem van ezt kifejezni. Ez egy olyan munka, melyhez kellő elhivatottság kell, így a hivatásos táncos tisztségnél sosem szabad elfelejteni azt a bizonyos »hivatásos« jelzőt!”

mane_magyar_rapszodia_amerikai_turne

Magyar rapszódia – Amerika

A Magyar rapszódia – Amerika című előadás, a rapszódia mint műfaj legfontosabb jegyeit magába építve, de a tradícióra támaszkodva hoz létre egy olyan produkciót, amely nemcsak a művészi élményre, a virtuozitásra, az érzelmekre, vagy a zenei gazdagságra építkezik, de tiszteli a néptáncos-népzenei hagyományokat, és az azokban rejlő új lehetőségeket is. A zeneszerzők (Herczku Ágnes, Kelemen László, Pál István, Radics Ferenc, Sebő Ferenc) és koreográfusok (Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor, Szappanos Tamás) úgy alkották meg a darabot, hogy az segítségül szolgáljon a modern ember érzelmeinek, gondolatainak, egyéni vagy közösségi identitásának kifejezéséhez.

Mihályi Gábor a MÁNE művészeti vezetője

Mihályi Gábor a MÁNE művészeti vezetője

A második turné

„Ritkán adatik meg egy művészember számára, hogy a világ egyik legfontosabb és legmeghatározóbb »kulturális piacán« mutathassa be alkotásait.” – mondta Mihályi Gábor, a MÁNE művészeti vezetőjével, hiszen vele és csapatával mindez néhány éven belül már másodszor történik meg. Első útjukon, 2007-ben, a Magyar Concerto című előadásukat 90 000-ren látták, s most még több nézőre számítanak. Örömmel, de izgatottan vágtak neki a közel száz napos útnak, hiszen annak során nemcsak tradicionális kultúránkat, nemcsak a magyar kultúrát, hanem hazánkat is képviselik, és igyekeznek maximálisan megfelelni az elvárásoknak.

Darabos Péter most először utazik ilyen hosszú útra az együttessel, hatalmasnak érzi a nyomást, hiszen feladatuk van, nem is kicsi. Magyarországot képviselik, ami megtisztelő, de egyben lelkiismeretes feladat is. A cél a magyar kultúra hiteles és sikeres bemutatása, amely csak rajtuk múlik. „Jó csapat megy ki, akik, mint családtagok viszonyulnak egymáshoz, így bárkinek bármi problémája adódna, azzal nem egyedül kell megküzdenie. Jó érzés ilyen hosszú útra indulni és megható érzés lesz december 17-én magyar földre landolni. A köztes időszak pedig ajándék!” – mondja Péter.

mane_cimbalmos

A társulat: a 30 táncos, 6 zenész, 1 énekes szólista és a 6 fős műszaki stáb december 17-én tér majd haza, útjukról azonban folyamatosan friss információkkal és fényképekkel szolgálnak Turnénaplójukban.

Kalina Vera

Kapcsolódó oldal: www.hagyomanyokhaza.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/magyarallaminepiegyuttes

Legutolsó szerkesztés: 2013-12-05