Áprilisban ismét Budapest100 – Jelentkezés indul!

3 éve

Áprilisban ismét Budapest100 – Jelentkezés indul!

Idén áprilisban a pesti Nagykörút lesz a Budapest100 helyszíne és témája. A nagykörúti épületek ezúttal koruktól függetlenül csatlakozhatnak a programhoz. A szervezők mostantól várják lakóközösségek jelentkezését.
A Budapest100 célja, hogy bemutassa a Nagykörút múltját és jelenét, egyben felhívja a figyelmet a benne rejlő lehetőségekre. Az idei program jelszava: Nagykörút – újratervezés.
Budapest 100 - Nagykorut
Több mint háromszáz önkéntes vesz részt az idei Budapest100 program előkészítésében, népszerűsítésében. A cél, hogy a főváros e kiemelkedően fontos útvonalán, ahol naponta százezrek fordulnak meg, minél több ház nyissa meg kapuját április 16-án és 17-én.
A 120 éves, több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészet- és várostörténeti emlék található. Ezt kutatja az önkéntesek egy másik csoportja. Komoly levéltári munka, várostörténeti források, fotóarchívumok segítségével gyűjtik össze, amit tudni érdemes a Nagykörút házainak múltjáról.
YouTube előnézeti kép
A Budapest100 továbbra is fontosnak tartja a házakban megbúvó „magántörténetek” feltárását is. Az építészek, tájépítészek, urbanisták, az örökségvédelem hívei által szervezett szakmai programok lehetőséget kínálnak majd annak megvitatására, ki milyennek szeretné látni a Nagykörutat.
Ezekkel a találkozókkal a szervezők szeretnének hatást gyakorolni a döntéshozókra, elindítva a régi épületekről és az új lehetőségekről szóló közös gondolkodást.
Budapest 100- 2016 jelentkezes
A program szervezői a budapest100@kek.org.hu várják mindazok jelentkezését, akik ismerik és bemutatnák a körúti épületeket, akár lakóként, akár vállalkozóként, akár egy intézmény munkatársaként.
Az eredetileg a százéves budapesti lakóházakat bemutató program, a Budapest100 ötletgazdája az  OSA Archívum, szervezője a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. A népszerű civil városi ünnep 2011 óta évente közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20 ezer látogatóval büszkélkedhet.
(Budapest100)