Szekely-Petra_portre

Székely Petra ipari termék-és formatervező, aki megnyerte a 2012-es ARC pályázatot „…Jó kedvvel és bőséggel…” témában. Legújabban különleges, szöges technikával készült képei nyomán tűnt fel.

Székely Petra gyerekkora óta érdeklődik a kortárs művészetek iránt, formatervező lévén az alkotó jellegű hobbiknak hódol. Munkáit technikai sokszínűség jellemzi: a számítógépes portréit és grafikáit megelőzően olaj, valamint akril technikával készítette képeit, legújabban pedig „szögekkel fest.” Célja továbbra sem a megbotránkoztatás, bár elmondása szerint nagyon szereti a „pimasz” kortárs műalkotásokat.

Szekely Petra_potrekep_szogekbol

Megrázó jó kedv, dermesztő bőség

A tavalyi ARC kiállítást „Miért is lenne jó kedvünk?” című grafikus plakátjával nyerte meg, amely az elmúlt néhány év legmegrázóbb magyar eseményeit eleveníti fel. Joggal ad arra okot, hogy témává váljanak a körülöttünk zajló események, melyek felett sokszor csak könnyelműen átsiklunk, hiszen a napi rutin teendők és problémák lekötik figyelmünket. A plakát kijózanító képet ad a magyar valóságról és pofonként szembesít minket azzal, hogy milyen világban is élünk. Megrendítő és elgondolkodtató témákat dolgoz fel, így tükröt tartva a társadalom elé.

miertislennejokedvunk

Új irányok életben és alkotásban

A magyar alkotóművész napi munkája mellett hihetetlen kitartással hozza létre újabb és újabb alkotásait. Kisfia születése óta még jobban erősödött benne a vágy, hogy mindig valami rendhagyót, előremutatót alkosson. Ekkor született az ötlet, hogy egyszerű alapanyagokból, habkarton alapra szögek segítségével fonalhálók tömkelegét kombinálja képpé. Mint később kiderült: mesteri ügyességgel. Ki hinné, hogy ilyen káprázatosan lehet árnyékolni ezekkel az apró pontszerű tárgyakkal? Ezek az ötletes, egyedi szöges képek egy új irányvonalat indítottak el alkotói pályáján.

Szekely Petra_szogek_szem

Székely Petra képei – sztereotípiák híján is – mindig pozitívak, mint ahogy ő maga is. Portréalanyai többnyire családtagjai, közeli ismerősei, illetve saját maga, de természetesen megrendelésre is készít képeket, amelyek nemes egyszerűséggel, finoman hangulatokkal öltöztethetik fel otthonunkat. A durva tárgyak sorokba rendezésével egy precízen csiszolt összhangú, esztétikus képet hoz létre. A magyar tervezőnő munkáit figyelve közelről az aprólékos, részletes munka, távolról a tollrajzhoz hasonlító tökéletesen árnyékolt kép látványa ragadja el a nézőt, ahol a kontúrokat és körvonalakat csupán csak a szögek sűrűsége adja meg. És így áll össze a kép… Sok kicsi szög végül művészi alkotássá lesz.

Mihályka Beatrix

Szekely Petra_gyerek_potrekep szogekbol

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar művészekről értesülni, akikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék Online Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.pictura.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Pictura.hu

Legutolsó szerkesztés: 2016-04-06