Berecz András

Három a magyar igazság – tartja a mondás. Berecz András esetében egészen pontosan a mese, a népzene és a nevetés hármasában rejtőzik a titokzatos igazság. Történeteiben éppúgy fontos szerepet játszik a rokonok és a sör szeretete, mint az InterCity vonatokon való utazás elbeszélése…

Magától értetődő és mégsem az, hogy Berecz András ma mesél, énekel és történeteket gyűjt a Felvidéktől kezdve Erdélyen át Moldváig, hiszen eredetileg jogásznak készült. Ezt a inkább csak a társadalmi és szülői elvárások miatt kezdte el tanulni, szíve már abban az időben is a művészet, egészen pontosan a festészet felé húzta. Bár, híres festő vagy műelemző nem lett, a képiség szeretete megmutatkozik minden előadásában, hiszen őt hallgatva egész világok elevenednek meg közönsége előtt tele színekkel, formákkal, mozgással.

A Kossuth-díjas népdalénekes, mesemondó és tréfamester előadásaira pedig csak úgy zúdul a közönség; hiszen a rohanó világ bajaira nincs is jobb gyógyszer, mint a mesék, melyek összekötik a múltat a jelennel: nagymama, szülők és gyerekek, falusiak és városiak egyaránt szerethetik.

Hazug Pista bá és Berecz András Fotó: Hír Mihály

Hazug Pista bá és Berecz András
Fotó: Hír Mihály

Az alma és a fája

Berecz András nem egy kis faluban, hanem Budapest forgatagában született és nevelkedett. Innen került el később többek között a torontói York egyetemre népzenét tanítani, és egy bostoni hegedűművész mellé népdalokat énekelni. Édesapja foglalkozása műfordító volt, érthető hát, hogy féltette fiát a megélhetési nehézségekkel kecsegtető művészeti pályától, és kezdetektől fogva igyekezett őt más irányba terelgetni. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a műfordítás is éppúgy kedvelt elfoglaltságai közé tartozik, akárcsak saját hivatása. Az ország legmodernebb környezetében úgy sikerült mégis megőriznie ízes nyelvezetét, hogy édesanyja minden alkalommal, amikor valamilyen idegen kifejezést hallott tőle, gondosan kifigurázta és különféle cselekkel leszoktatta a használatáról. Ennek köszönhetően már az iskolában is a szórakoztatás volt legfőbb célja, ehhez pedig nagyszerűen illett különleges beszédstílusa. Igazán mégis csak hosszú idő távlatából tűnik ki ennek a szeretetteljes odafigyelésnek az értéke. Most már álmai munkáját köszönheti az anyai cseleknek, több mint tíz kiadott lemezzel, több könyvvel és írással a háta mögött, elégedett felnőttként.

berecz-andras-mesei-gyulai-liviusz-angyalfutty

Aki nem hiszi, járjon utána

Annak ellenére, hogy rendkívül sokoldalú ember, Berecz Andrást legtöbben meséi miatt ismerjük. Ha egyszerűen csak előadná őket jellegzetes, intellektuálisan csibészes stílusában, már önmagában azzal is rabul ejthetne bárkit. Mégis, ami neki ennél sokkal fontosabb, az a tréfák, történetek becserkészése. Mint igazi néprajzkutató, nem bízza könyvekre gyűjteményének bővítését, hanem utánajár a történeteknek, sokat utazik az országban és a határon túl is, hogy a magyar kultúra morzsáit innen-onnan összeszedve hazahozhassa azokat. Egyik embertől a másikig jutva beszélget, hallgat, felvételeket készít. Amikor még nem követte mindenhova a kamera, egyszerűen megtanulta a meséket és azt adta tovább, ami megmaradt belőle az emlékezetében.

YouTube előnézeti kép

Múlt és jelen egy helyen

Sikereiért egy személyben ő maga a felelős, de a mese műfajának sajátosságairól sem feledkezhetünk meg: ez az a kivételes forma ugyanis, amelyben egyszerre szólal meg az előadó, az idősebb generáció, és maguk az elhunyt elbeszélők, akik egykor szintén közreműködtek a történetek továbbörökítésében. Ettől válik érdekessé, mert így a mesék közül az marad fent, amelyik fontos témákkal foglalkozik – a kapcsolatokkal, a család szeretetével, a közösség fontosságával, társadalmi szabályokkal, szegénységgel. A mai világban ezek éppen annyira jelentőségteljesek, mint évekkel ezelőtt voltak. Sőt, ahol az emberek gyakran rosszkedvűek, nehezen találják a helyüket az őket körülvevő tömegben, talán még fontosabbá válik egy csepp humor, amely titokban becsempészi magával a titkos igazságokat is a hallgató életébe.

Hegyi Heni

Kapcsolódó oldal: www.bereczandras.hu

Legutolsó szerkesztés: 2014-06-29