less_armchair

Jónás Attila az a BA/1 formatervező szakos tanuló a MOMÉ-n, aki nemrég megnyerte az olasz A’ Design Award and Competition 2012-2013 nemzetközi designverseny egyik díját. A minden évben megrendezésre kerülő versenyen a fiatal magyar tervező Less Armchair elnevezésű munkáját a Decorative Items and Homeware Design kategóriájában Bronze A’Design Awarddal tüntették ki.

Az igazán formabontó ötletek nem a semmiből születnek, az a bizonyos szikra történések véletlenszerűnek tűnő egész sorának hatásaképp pattan ki. Nem volt ez másképp Jónás Attila esetében sem, aki a közelmúltban megélt tapasztalataiból merítve tervezte meg a díjnyertes fotelt, melyben egyúttal designfilozófiáját is sikerrel megfogalmazta. „Az összes akkori történések által létrejött gondolataimat, véleményemet a világról ebbe a tárgyba tömörítettem bele, mint egy absztrakt expresszionista festő a festményébe” – meséli a fiatal formatervező.

jonas_attila_adesignaward_Gala_2012

Ez a tárgyiasult designfilozófia mérette meg magát a nemzetközi versenyen, ahova 80 kategóriába 6716 munka érkezett be 142 országból. Konzulense, Cosovan Attila segítségével a magyar tervező bravúrosan szerepelt az erős mezőnyben – és ezzel talán kijelenthetjük, hogy egyben a giccs nélküli, „egy szóval is sokatmondó” tervezői hozzáállást is díjazták a design hazájában.

less_armchair_jonas_attila_szinek

A kevesebb néha pont elég – Less Armchair

Jónás Attila munkája, a minimál kocka Less fotel tehát egy olyan bútor, ami nem többet akar, mintsem megpróbálja a design határait feszegetni. Test jelenléte nélkül körülírja és háborgatja a határokat, némán feltéve a kérdést: mi a design, mi a művészet? Mi szép és mi nem az? Meddig lehet elmenni, hol vannak a design határai? Hol és hogyan néz ki egy jól megtervezett tárgy? A környezet és tárgy kölcsönhatása valódi vagy vélt? Az egyszerűség minimalizmusa egyet jelent a letisztult szépséggel? Ha a kevesebb több, akkor a kevés vajon sok?

less_armchair_mukodese

Amikor valaki beleül a Less fotelbe, az egyszerű kocka forma hirtelen többé válik általa és a tárgy anyagai által. Ezáltal a Kevesebb (Less) többé válik és a kérdések is válaszra lelnek. Ez pedig bizonyíték arra, hogy letisztult egyszerűséggel is lehet történeteket mesélni.

A díjnyertes fiatal magyar tervező jelenleg befektetőt keres a fotel gyártásához!

Székely Ágnes

Kapcsolódó oldal: www.jonasattiladesign.blogspot.hu

Legutolsó szerkesztés: 2013-06-02