A paprika őrlés új dimenziója

Az idei formatervezési és Design Management Díjak átadásán különdíjas Paprikum hamarosan kapható lesz. A Toronyi Péter által tervezett pirosra eloxált alumínimuból készül majd, könnyen tisztítható, és akár generációról generációra öröklődhet.

A szegedi és a kalocsai paprika igazi nemzeti fűszer, amelynek a poralakban történő felhasználása szép magyar hagyomány és a világon egyedülálló gasztronómiai szokás. A magyar háztartásokban olyan előszeretettel fogyasztják a szárított erőspaprikát a levesekhez és főételekhez, mint sehol máshol. Ám a vendéglátóiparban és az otthoni közegben mégsem alakult ki olyan specifikus tárgy, amely a paprika felszolgálását és őrlemény állapotra zúzását elvégezné.

Paprikum: szertartáshoz a forma

Korábbi tervrajz a Paprikumról

PAPRIKUM: szertartáshoz a forma

A magyar erőspaprika fogyasztás gyakorlatilag szertartás, ami a magyar paprikagazdálkodás megerősítését segíti elő Magyarországon. A PAPRIKUM – paprika malom az a tárgy, amely egy olyan eszköz a komplex rendszeren belül, mely első pillantásra kifejezi, hogy milyen fontosak a magyar kulturális értékek és azok védelme.

Vásároljuk meg a magyar paprikát a kistermelőtől a piacon, vagy a zöldségestől, ezzel is erősítve a magyar gazdaságot. Majd otthon szárítsuk ki sütőben a paprikát 75 fokon, nyolc órán keresztül. A kiszáradt paprikát tegyük el légmentesen egy befőttes üvegbe a naptól védett helyre. Így a paprika megtartja a frissességét a fogyasztás pillanatáig. A szárított paprika zamata, ereje és magas C vitamin tartalma az őrlés folyamán szabadul fel a paprika magvaiból. A sütőben szárítás egy olyan művelet, amely olyan formára szárítjuk ki a paprikát, mint ahogyan azt a nagyobb malmokban is őrlik. A szárítással is az a cél, hogy figyeljünk oda a magyar paprika egyediségére, értékeire. A rohanó XXI. században elsiklunk az igazi értékeink felett. Ha megállunk egy kicsit és időt szánunk ezekre, akkor valójában minden magyar ember saját magát tiszteli meg azzal, hogy a magyar kulturális hagyományokat tiszteli.

Nemzeti fűszer, magyar hagyomány

Nemzeti fűszer, magyar hagyomány

Örökíthető tradíciók

A PAPRIKUM alumínimuból készül. Az acélgolyó rázási idejétől függően durvább szemcséjű vagy por állagú paprika őrleményt állíthatunk elő. „A malom rázási elven működik: egy acélgolyó – a rázási időtől függően – durvább szemcséjű vagy por állagú paprikaőrleményt készít” – meséli a tervező, Toronyi Péter. A finom állag eléréséhez csupán néhány másodperc rázás is elegendő. Paprika mellett bármely száraz fűszert is megőrülhetünk az eszközzel, legyen az akár szegfűszeg, nagy szemű só, bors.

A paprika mozsár működése

A paprika malom működése

 

Kapcsolódó oldal: www.toronyipeter.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/Paprikum

Legutolsó szerkesztés: 2013-11-06