magyar-dizajn-dijas-kerekparos-bukosisak-dora

Újabb magyar tervezői sikerről számolhatunk be! Az IBDC 2013 – International Bycicle Design Competiton rendezvényén Filczer Balázs fejlesztését, a DORA sisakot díjazták.

1996 óta évente megrendezésre kerülő International Bycicle Design Competiton versenyre 4 kategóriában lehet nevezni, a fiatal magyar tervező a “Clothing and accessories” témában indult. A 45 országból beérkezett 590 pályamunka közül 22 kapott díjat, itt végzett Filczer Balázs is. Munkáját – ahogy az összes 22 díjazott pályamunkát – kiállították a TAIPEI CYCLE 2013 (Taiwan) rendezvényen, 2013 márciusában.

Filczer Balázs a sisak tervezője, a Magyar Formatervezési Díj átadóján Fotó: Gyurek Máté

Filczer Balázs a sisak tervezője, a Magyar Formatervezési Díj átadóján
Fotó: Gyurek Máté

Biciklisekre szabva – DORA

A női név ez esetben egy speciális sisakra utal, mely olyan biciklistáknak lett tervezve, akik gyakran közlekednek városban, sötétedés után is. Balázs alapötlete az volt, hogy fejlesszen egy olyan eszközt, mellyel a biciklis balesetek elkerülhetőek lennének, vagyis kellőképp észlelhetőek, észrevehetőek lennének vele a biciklisták. A DORA pont ilyen: segít hogy a biciklis jelzései minden irányból észlelhetőek, figyelemfelkeltőek legyenek. A sisak első fényforrása megvilágítja az utat, sőt ha teendőnk akad, hátra hagyhatjuk a biciklit, hiszen a fény éppen arra világít, amerre nézünk. Az irányjelző működtetése, egy könnyen a kormányra szerelhető kontrollerrel történik, bluetooth alapú kapcsolat segítségével. Így a kezünket nem kell elvennünk a kormányról mégis biztonságosan és jól észlelhetően, világosan jelezhetjük irányváltoztatási szándékunkat. Az irányjelző a design része akkor is, ha éppen nincs használatban. A sisak működéséhez szükséges áramellátást egy beépített, újratölthető akkumulátor biztosítja.

A sisak működése a gyakorlatban:
YouTube előnézeti kép

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar találmányokról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.filczerdesign.com
Facebook oldal: www.facebook.com/balazsfilczer

Legutolsó szerkesztés: 2014-09-14