Kalácska Zsana

Anyag a kézbe, és kezdődhet a játék! Ahogy a kisgyerek belefeledkezik a játékba, úgy szűnik meg az alkotó számára is a külvilág munka közben. Kalácska Zsana tapolcai iparművész, a Zwana márka megteremtője, ékszerek és öltözék-kiegészítők tervezője kísérletező típus, és állandó igénye van a megújulásra. Ennek köszönheti, hogy egy különleges, semmivel sem összetéveszthető technikát sikerült életre hívnia; a tobzoskát.

A magyar iparművésznőt, Zsanát leginkább az anyagokban rejlő lehetőségek inspirálják. Korábban zománc- és aranyművességgel foglalkozott, négy éve pedig diplomát szerzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen fémműves formatervező szakon. Ám jelenlegi munkáiban a főszerepet mégsem a hűvös fém játssza; a puhább tapintású textil, bőr és szőrme felé fordult.

Pangolin nyaklánc

Pangolin nyaklánc

Valójában azonban teljesen mindegy, milyen matériával dolgozik, számára maga az alkotás folyamata a legkedvesebb, amikor a „nincsből” „van” lesz. „Előtte nem létezik, csak az én fejemben, ott forgatom, alakítom, játszom vele, aztán egyszer csak ott találom a kezeim között, anyagban megvalósítva, tapinthatóan. Néha pont olyan lesz, néha kicsit más, mint ahogy elképzeltem, de a lényeg, hogy ettől kezdve megoszthatom másokkal is.”

Zwana karkötők az új kollekcióból

Zwana karkötők az új kollekcióból

Tobzódó ötletekből született tobzoska

Zsanában folyamatosan gyűltek és gyűlnek az ötletek ma is, ám a legizgalmasabb pillanatot az jelenti, amikor egy igazán egyedi és különleges ötlet születik meg. „Hiszen sokról hamar kiderül, hogy mégsem olyan jó, nem megoldható vagy nem elég érdekes, de vannak azok a bizonyos pillanatok, amikor érzi az ember, hogy most valami igazán komolyra lelt.”

Ilyen volt a tobzoska ötlete is. A másképp pangolinnak nevezett ékszerkészítési technika szikrája kísérletezés véletlen eredményeként pattant ki a magyar tervezőnő fejéből. Kezdetben nem is sejtette, hogy mekkora sikernek fog örvendeni, de nagyon érdekesnek találta ezt az egyedi kapcsolási elvet és mindenki más is, akinek megmutatta. A szikra végül négy év múlva lobbant lángra. Az ötlet addigra beért, és újraszületett, amely majdnem ugyanolyan izgalmas élmény volt, mint kezdetben, mert ezúttal funkcióját is megtalálta.

Zsana kreativitásának, kísérletező kedvének és kíváncsiságának gyümölcsöző együttállása hozta meg a sikert. A félig összegömbölyödött kisállatra, a tobzoskára hajazó ékszerkreációjáért 2012-ben a WAMP – Wasárnapi Művész Piac a Gombold újra 2.0 – Divat a magyar! pályázatán különdíjban részesült.

Gombold Újra 2012 - Hímzések hangulatát idéző ékszerek - Tulipános kollekció

Gombold Újra 2012 – Hímzések hangulatát idéző ékszerek – Tulipános kollekció

Természetes szabályszerűség

Zsana a természetben fellelhető szabályszerűségeket juttatja kifejezésre alkotásaiban. Már kisgyermekként is rácsodálkozott, és foglalkoztatták a természeti jelenségek mélyén megbúvó matematikai szabályszerűségek. Geometrikus látásmódja a természet szeretetéből fakad. Munkáinak közös vonása, hogy a lehető legkevesebb ráhatással igyekszik a síkból térbelit létrehozni; metszéssel, darabolással összeépítéssel, kifordítással.

zwana_fulbevalo

Hová gurultok tobzoskák?

A Zwana ékszerek a gyönyörű Balaton felvidéken készülnek, hiszen itt él családjával a magyar iparművész, de munkáival a fővárosi wonderLAB üzletében találkozhatunk. Egyelőre. Ugyanis a szépséges alkotásokon már sokaknak megakadt a szemük, és egyre többen keresik meg Zsanát együttműködéssel, megjelenési lehetőségekkel kapcsolatban. Ezzel azonban nem éri be a tehetséges művész; az ékszerkészítésen túl más területeken is kipróbálná magát Zsana; kicsit feszegetné az ékszer és az öltözék közötti határt, de a belsőépítészet terén is vannak régóta csiszolódó ötletei.

zwana_diszparna

Zsana különleges, rétegelős technikája új színt és főként új formát hozott a fiatal, magyar tervezők által kínált alkotások tengerébe.

Kalácska Nóra

Facebook oldal: www.facebook.com/Zwana.modular.jewelry

Legutolsó szerkesztés: 2013-11-06