Anka Design 2012 Fotó: Kenéz Ica, Haj: Rácz Böbi

Nyíregyházáról indult, megnyerte már a Hungarian Fashion Contest-et és szerepelt munkáival az Elle-ben. Augusztus óta az Anna and the Barbies fellépő ruháit is tervezi, többek között neki köszönhetjük Pásztor Anna különleges és egyedi színpadi szereléseit, de Tóth Vera is kedveli munkáit. Ő Kesjárné Mészáros Annamária, az Anka Design megálmodója.

Kesjárné Mészáros Annamária egyedi szabásvonalaira és sajátos technikai megoldásaira hagyatkozva hozta létre 2010-ben saját márkáját az Anka Design-t. Tervezői pályafutása nem indult simán, mondjuk azt: elég hullámzóan alakult. Kezdetben a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában tanult bőrdíszműves szakon. Ebben az időszakban magabiztos volt a jövőjét illetően, csak egy cél lebegett a szeme előtt, bekerülni a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakára. Ám az évek alatt, valahogy ezt az ötletet szépen lassan elvetette és váratlan fordulatot tett.

Anka Design 2012/1

Fotó: Kenéz Ica

Rajzok, grafikák, divat

A szakközépiskola után jelentkezett a Nyíregyházi Főiskola rajztanár szakára. Főiskolás évei alatt tökéletesítette rajztudását és ennek hatására inkább a grafika irányába indult el. A rajztanári diploma megszerzése után, egy grafikai stúdióban dolgozott, ám hamar bizonyossá vált, hogy nem ez a megfelelő út számára. Ezért, tehetségére hagyatkozva, jelentkezett egy OTDK versenyre textil szekcióban, ahol második helyezést ért el. Ez a sikerélmény elég motivációt adott ahhoz, hogy folytassa régi álmát és belefogjon a divattervezésbe. Majd újabb megmérettetésre adta fejét és elindult a Hungarian Fashion Contest divattervező versenyen, melyet megnyert. A versenyre készített öt darabos kollekció – mely a Védőruhák név alatt szerepelt – igen nagy sikert aratott. Oly annyira, hogy már Pásztor Anna, az Anna and the Barbies énekesnője és Tóth Vera is előszeretettel hordja Anka ruháit, öveit, táskáit.

Anka Design 2012/2

Pásztor Anna egyik kedvenc ruhája

Kísérletezés, dinamizmus, nőies hangsúlyok

“Az Anka Design fő profilját a kísérletező szellem határozza meg – mondja Anka –, sosem álltak távol tőlem a teátrális, extrém darabok. A célom az, hogy a folyamatos anyag-kísérletezések végén létrejöjjenek a hordható utcai darabok. Ezeket a céltudatos, erős, ám mégis sebezhető nőknek szánom. Ruháimat mindig az extremitás és a dinamika inspirálja, ahol a különleges felületeken, az érdekes, új irányt mutató szabásvonalakon van a hangsúly. Ezeket próbálom ötvözni a nőies vonalakkal, hogy a hétköznapokban is viselhető darabok szülessenek. Az ilyen ellentétek, mint extremitás és visszafogottság, melyek bennünk, nőkben minden nap lejátszódnak, adnak ötletet egy-egy darab megálmodásához.”

Ankától hamarosan érkezik a 2012 őszi/téli kollekció! Annyit elárulhatunk, hogy továbbra is marad az izgalmas, nőies vonalvezetés, melyet extrém bőrfonatokkal bolondított meg. Nagyon várjuk!

Gáspár Annamária

Anka design 2012/3

Fotó: Kenéz Ica, Haj: Rácz Böbi

Anka Design 2012/4

Fotó: Kenéz Ica, Haj: Rácz Böbi

Anka Design táska 2011

Fotó: Wolcz Petra

Kapcsolódó oldal: www.ankadesign.hu
Facebook

Legutolsó szerkesztés: 2013-04-01