Fotó: Lengyel Gergő

A fővárosi bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg munkáiban Végh Sarolta ékszertervező-iparművész (Sarolt Jewelry), aki legfrissebb ékszerkollekciójával a főváros építészeti értékeire hívja fel a figyelmet.

Korábban már írtunk Végh Saroltáról és egyedi tervezésű ékszereiről, melyek megalkotásához a tervezői inspirációt környezetéből meríti: legyen az egy szép tárgy, egy épületrészlet vagy egy technikai probléma, a választ ékszerbe fogalmazva adja meg a magyar tervezőnő. Legújabb kollekciójához fővárosunk épületeiből merített ihletet; az eredmény – a magyar ékszermárka korábbi kollekcióihoz híven most is – extravagáns.

Végh Sarolta Budapest kollekcióját a magyar főváros neoklasszicista épületeinek jellegzetes ornamentikája ihlette. A historizáló épületek inspirálta darabokon a homlokzatok domborműveinek – ablakkeretek, reliefek – kicsinyített másai láthatók. A luxuskivitelű, egyedi és kézzel készült ékszerek fő alapanyaga a megmunkált bőr, amelyet nemesfémekkel vagy galvanizált fémekkel egészít ki.

Budapest.Kollekcio.Vegh.Sarolta.Sarolt.ekszerek

Fotó: Lengyel Gergő

„Ha a párkány ívét 180 fokkal elfordítjuk…”

A tervező az anyag sokoldalúságát kihasználva, eltérő árnyalatú és textúrájú bőröket kombinálva jeleníti meg az épületek homlokzatainak díszeit. A letisztult fémes alapok most dús plasztikus domborművekkel gazdagodtak. Régi bútorok réz veretei, cizellált fogantyúk, fiókhúzó gombok kis méretben köszönnek vissza az ékszereken: a Lánchíd pilléreinek oroszlánfejeit például aranyozott oroszlánfejes kopogtató szimbolizálja.

„Észrevettem, hogy ha a régi, íves, oszlopfőkkel díszített ablakkereteket, a felső párkány ívét 180 fokkal elfordítjuk, és valakinek a nyaka elé helyezzük, egy nyakéket kapunk” – magyarázta Sarolta. A tervezőnő célja, hogy a Budapest kollekció itthon és külföldön is felhívja a figyelmet a főváros építészeti értékeire.

Budapest.Kollekcio.Sarolt.nyaklanc

Fotó: Lengyel Gergő

A hagyományos szövéstől, fonástól egészen a töltényhüvelyekig

A városkép, városrendezés régóta foglalkoztatja a tervezőt, aki nem először merít a hazai kultúrából. A hagyományos paraszti szőttesek, míves hámok, fonott ostorok ihlette kollekciójával Sarolta 2011-ben továbbjutott Design Terminál Gombold Újra – Divat a Magyar versenyének második fordulójába. Legtöbb ékszerénél alkalmaz valamilyen hagyományos fonást, szövést, máskor az eltérő textúrájú bőrök rétegezésével ér el különleges hatást. Az egyedi fémkiegészítők használata sem idegen a tervezőtől. Túl a jellegzetes csavaranyákon és szegecseken, a tervező töltényhüvelyeket, zsanérokat is használ. S bár a felhasznált anyagok sora bővül, a megmunkálás minősége változatlan – a kvalitás védjegye a tervező maga.

MTRO

Ha ez a cikk számodra érdekes volt és szeretnél további magyar márkákról értesülni, amikről talán máshol nem olvashatsz, akkor csatlakozz Te is a Magyar Termék rajongók Facebook oldalához.

Kapcsolódó oldal: www.sarolt.eu
Facebook oldal: www.facebook.com/saroltjewelry

Legutolsó szerkesztés: 2014-12-02